Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
KEOP pályázatok
Élőhelyvédelmi pályázatok
KEHOP pályázatok
A Hortobágy és Nagykunság természetvédelmi tájegységek vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaA Natura 2000 területekkel kapcsolatos tájékoztatás, bemutatás és szemléletformálás egységes eszközrendszerének kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénPusztai tölgyesek és puhafaligetek természetvédelmi rekonstrukciója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területénÉlőhely-rehabilitáció a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápok vízpótlásaA területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésévelAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. ütem II. szakaszAz egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban II. ütem II. szakaszA Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállításaKözponti KEHOP pályázat
Life pályázatok
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítéseA Parlagi sas védelme MagyarországonLegelőtavak élőhelykezelése a HortobágyonLIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018)Dokumentumok
GINOP pályázat
Világörökségünk a pusztaTerveink
KÖFOP pályázat
HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG ügyintézési térbe való integrálása
EAOP pályázatok
A cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztéseKomplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban
ROHU-79 - Partnerség egy jobb jövőért
Tájékoztató a projektrőlSárga gyapjasszövő (Eriogaster catax) felmérésA Szatmári-sík és a Túr-menti területek közösségi jelentőségű lepkefajainak felméréseVérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) felmérés a Szatmári-síkon és a Túr menti területekenPályázati részeredmények és érdkességek
Árop pályázat
Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára

 

2018. december 6.

 

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG
SAJTÓKÖZLEMÉNY
A TERMÉSZETVÉDELMI CÉLÚ HASZNOSÍTÁS ÉRDEKÉBEN LEZAJLOTT AZ EGYKORI BOMBÁZÓ LŐTÉR TÁJREHABILITÁCIÓJA


Csaknem 3 milliárd forint értékű fejlesztés keretében, két szakaszban valósult meg az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) működési területén. A beruházást európai uniós és a hazai költségvetési források tették lehetővé.
A Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag települések külterületén található egykori bombázó lőtér területén több évtizeden keresztül katonai tevékenység zajlott, melynek nyomai napjainkig megmaradtak.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a bombázó lőtér célterületének és védőzónájának északi és déli részén a tájsebekkel tarkított táj eredetihez hasonló állapotba történő helyreállítását tűzte ki célul. A kezdeményezés magában foglalta a bombatér használatából maradt hulladékok összegyűjtését és elszállítását, valamint a teljes körű környezetvédelmi és tűzszerészeti mentesítését.

„Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. és II. ütem II. szakasz” című, KEHOP-4.1.1-15-2015-00001 és KEHOP-4.1.1-15-2015-00002 azonosító számú projektek keretében összesen 4161,21 hektár bombázással érintett célterület és védőzóna rehabilitálása valósult meg. A 2012 júliusában megkezdett és két szakaszban végrehajtott fejlesztés finanszírozását 25 %-ban KEOP és 75 %-ban KEHOP forrás biztosította.

A tűzszerészeti átvizsgálás és robbanószerkezet-mentesítés során a célterületen a felszínen, ill. felszín alatt -1,50 m mélységig, a célterülethez közeli biztonsági zónában -1,00 m mélységig és a védőzónában -0,5 m mélységig történt meg a műszeres átvizsgálás, ezt követően a Magyar Honvédség tűzszerész alakulata végezte el a feltárási-eltávolítási munkákat, az előtalált robbanószerkezetek előírás szerinti kezelését és megsemmisítését. A tűzszerészeti mentesítés a projekt terület déli részén 2017. június 30-án, az északi részén 2017. augusztus 1-én zárult le.
A lőszermentesítésre kijelölt területen összesen: 40.720 darab feltételezett robbanószerkezet vagy robbanótest, és robbanótest-maradvány került előtalálásra és kezelésre.

A mentesített területeken a földmunkálatok során az eredeti felszínből kiemelkedő ún. pozitív mesterséges felszínformák (hangárimitációk, céldombok) elbontása, valamint a célterületen becsapódott lövedékek által okozott tájsebek – mintegy 5000 bombatölcsér - betemetése történt meg a tölcsérekből kirobbant anyag visszaterítésével és anyagnyerő helyekről szállított anyag felhasználásával.
Anyagnyerés céljából vizes élőhelyeket alakítottunk ki a sűrűn bombázott területeken a nagyobb bombatölcsérek egybenyitásával. Az egy hektárt elérő egybefüggő bolygatott felszíneken gyepesítés zajlott, a bolygatott felszínek utókezelése szárzúzással és legeltetéssel történik a gyepesedési folyamatok elősegítése érdekében.

A projektek keretében megvalósult rekonstrukció, tájképi rehabilitáció elengedhetetlenül szükséges a terület hagyományos, immár polgári hasznosításához, természetvédelmi célú kezeléséhez.

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ