Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó
Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítése

HURO 1101/093/ 1.3.1

Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítése

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság „Az érmelléki lápvidék természeti értékeinek védelme és az ezt szolgáló létesítményi feltételek kiépítése” című  Magyarország- Románia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013-as , HURO 1101/093/ 1.3.1 konstrukció keretében támogatást nyert el a Magyar Állam tulajdonában és a Hortobágyi Nemzeti Park vagyonkezelésében lévő Kokad 058/1 hrsz-ú Natura 2000 védett ex-lege területen daru-lápot bemutató tanösvény kialakítására.

A Kokadi Daru-láp a környék főfolyásának, a Konyári-Kállónak a völgyében fekszik. Fennmaradását részben annak köszönheti, hogy a Kálló számára a lecsapolások során ásott meder viszonylag messzire kerüli el, így annak közvetlen kiszárító hatása kevésbé érinti, mint a völgy többi lápmedrét. Déli végén azonban kötöttek bele egy árkot, mely a Kállóba csapolja. Szerencsére ez sem elég mély ahhoz, hogy kiszárítsa, így valamennyi víz még az aszályos időkben is marad benne. Vízellátását szivárgó felszín alatti vizek biztosítják, felszíni betáplálást nem kap. A természetes forrásból eredő vízmennyiség jobb megőrzése érdekében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vízvisszatartó műtárgyat terveztetett a lecsapoló árokra.

A terület mintegy 30%-át fűzliget (Leucojo aestivi-Salicetum albae), 50%-át náddal vegyes rekettyés fűzláp (Calamagrosti-Salicetum cinereae) borítja. A fennmaradó részeken magassásrétek találhatók különféle sásfajok gyepjeivel és zsombékjaival (pl. Carex elata, C. gracilis). Kisebb kiterjedésben kékperjés láprét is fellelhető. A nagyobb nyílt vízfelületek nem jellemzők. Aljnövényzetében sokhelyütt szőnyegszerűen, illetve helyenként a fák tövén tömegesen látható a védett tőzegpáfrány (Thelypteris palustris), elszórtan fordul elő a védett szálkás pajzsika (Dryopteris carthusiana). Egyes mélyebb vizű részeken tömegesen látható a védett békaliliom (Hottonia palustris) és szórványosan előfordulnak a védett rostostövű sás (Carex appropinquata) kisebb zsombékosai, melyekben az alföldön igen ritka bugás sás (Carex paniculata) hatalmas zsombékjai is felbukkannak. Ritka védett növénye még a kúszó, vagy lápi csalán (Urtica kioviensis). A lápmeder szegélyében kis kiterjedésben akác és nemesnyár található, melyek hamarosan eltávolításra kerülnek.

Állatvilága kevésbé kutatott, ennek ellenére ismert a magyarországi lepkefauna egyik legritkább fajának, a fokozottan védett keleti lápibagolynak (Arytrura musculus) az előfordulása. Szintén megtalálható a hűvös mikroklímájú lápterületeinkre jellemző elevenszülő gyík (Zootoca vivipara). A daruláp ökológiai helyreállítását a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság végzi. A 2012. 11.01- től 2013. 11.30-ig tartó időszakban a darulápon egy pallós tanösvény lesz kialakítva, melyen információs táblák, magasles, valamint látogatóbarát facilitások kihelyezése segíti és könnyíti meg a látogatók számára a tájékozódást ,valamint a bejárást. A tevékenységek közbeszerzés keretén belül folytatódtak le.

A projektben 4 partner vesz részt. A vezető partner a bihardiószegi önkormányzat. A projekt partnerek a kokadi önkormányzat,  „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a HNPI.

A pályázat teljes költségvetése 1.029.614 €, a HNPI-re eső rész 207 816 €. A projekt fő célja a természeti értékek megőrzése mellett az országok közötti kapcsolatok erősítése.

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ