Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2020Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015. június 23.
 

HORTOBÁGYI NEMZETI
PARK IGAZGATÓSÁG

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY
 

NAGY ERŐKKEL FOLYIK AZ EGYKORI BOMBÁZÓ LŐTÉR TŰZSZERÉSZETI MENTESÍTÉSE A HORTOBÁGYON
 
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) működési területén közel 3 milliárd forint értékű fejlesztés keretében, két szakaszban valósul meg az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja. A projekt az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában valósul meg.
 
A Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag, Hortobágy települések külterületén található egykori bombázó lőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feladata - a bombázó lőtér célterületének és védőzónájának északi és déli részén - a tájsebekkel tarkított táj eredetihez hasonló állapotba történő helyreállítása, a bombatér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint teljes tűzszerészeti mentesítése.
„Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. és II. ütem” című, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0001 és KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0002 azonosító számú projektek célja a mocsári és zsombékos élőhelyek kivételével és a védett növényfajok élőhelyeinek kíméletével, a célterületen a felszínen, illetve a felszín alatt található lőszerek és lőszermaradványok feltárása, szükség szerinti hatástalanítása és elszállítása, valamint a veszélyes hulladékok eltávolítása. A projekt keretében összesen 4161,21 hektár bombázással érintett célterület és védőzóna rehabilitálása valósul meg két szakaszban 25%-ban KEOP és 75 %-ban KEHOP forrásból.
A Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel 2015. január 14-én aláírásra került Szolgáltatási szerződés értelmében a tűzszerész alakulat az egykori bombázó lőtér északi részének bombázással érintett, mintegy 570,58 ha-os célterületéből az 1. szakaszban 223,2 ha mentesítése, míg az egykori bombázó lőtér déli részének bombázással érintett, mintegy 628,37 ha-os célterületéből az 1. szakaszban 211,2 ha mentesítése valósult meg a KEOP keretében 2015. június 15-ig.
 
 
 
A fennmaradó területek mentesítése a KEHOP keretében történik 2016. május 31-i véghatáridőig. A projekt tervezett befejezése 2018. május 30.
A pályázat keretében az eredeti felszínből kiemelkedő ún. pozitív mesterséges felszínformákat (hangárimitációk, céldombok) elbontjuk. A célterületen becsapódott lövedékek okozta tájsebek betemetése – mintegy 5000 bombatölcsér - a tölcsérekből kirobbant anyag visszaterítésével, valamint a helyben kijelölt anyagnyerő helyekről szállított anyag felhasználásával történik meg a II. szakaszban. A sűrűn bombázott, roncsolt területeken kialakított anyagnyerő helyek a későbbiekben vizes élőhelyként funkcionálnak.
A tervezett beavatkozások rövid távú céljai közé tartozik a mintegy 1000 ha-on végzendő földmunkák eredményeként kialakuló növényzetmentes felszíneken az invazív növények térhódításának megakadályozása, a gyomtársulások visszaszorítása szárzúzással és legeltetéssel, mely jó kiindulási alapot jelent a degradáció előtti állapotra jellemző természetközeli gyeptársulások kialakulásához.
 
Jelen pályázat keretében megvalósuló tájképi rehabilitáció elengedhetetlenül szükséges a terület hagyományos, immár polgári hasznosításához, természetvédelmi területként történő kezeléséhez.
A teljes körű környezetvédelmi és tűzszerészeti mentesítést követően a jelenleg állami kivett I. besorolású helyrajzi számon levő területeket művelésbe kívánjuk vonni és a későbbiekben legelőként kívánjuk hasznosítani.
 
„Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. és II. ütem” című, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0001 és KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0002 azonosító számú projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.
A támogatás összege összesen:
Bombatér I. ütem Észak: 1 696 820 326 Ft (ebből 424 205 081 Ft KEOP- és 1 272 615 245 Ft KEHOP forrásból)
Bombatér II. ütem Dél: 1 748 151 679 Ft (ebből 437 037 920 Ft KEOP- és 1 311 113 759 Ft KEHOP forrásból)
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Határidők:
KEOP: 2015. június 30.
KEHOP: 2018. május 31.
Tűzszerészeti mentesítés: 2016. május 31.
 
A Hortobágyon készült bemutató film:
 
 
 

 

 

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 
További információ:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Kánai Edina
tel: +36 30 6307544
e-mail: kommunikacio@hnp.hu
 
 
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ