Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Haszonbérleti pályázat
Haszonbérleti pályázat
Szervezet
Az igazgatóság tevékenységi köre és működési területeSzervezeti felépítésElérhetőségekAlapító OkiratSzervezeti és Működési SzabályzatÉves szakmai beszámolók
Természetvédelmi Őrszolgálat
A HNPI Természetvédelmi ŐrszolgálataHortobágy Természetvédelmi TájegységNagykunság Természetvédelmi TájegységKözép-Tisza-Jászság Természetvédelmi TájegységBihari-sík Természetvédelmi TájegységHajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi TájegységNyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység
Közérdekű adatok
Pályázati tevékenységÜvegzsebKözérdekű adatokKözérdekű adatigénylésKözbeszerzésekKözadattár
Közbeszerzések
Közbeszerzési tervek évenkénti bontásbanKözbeszerzések évenkénti bontásban
Nemzeti Parki Termék Védjegy
Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat 2020Nemzeti Parki TermékVédjegyeseink
Adatvédelem
Adatvédelmi tájékoztatóA HNPI adatkezelési és adatvédelmi szabályzataAdatvédelmi tisztviselő
Álláslehetőségek
Aktuális álláshirdetésekDuális képzéseink
Integritással kapcsolatos információk
Integritás tanácsadó

Szikes puszták tavaszi kincse a kamilla

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság arra kér mindenkit, hogy a kamillatömegek látványa ne csábítson senkit a védett területeken való gyűjtés megkezdésére, mert az akár komoly természetkárosítást is okozhat.

Őrizzük meg együtt pusztáink madarait, ami nem valósulhat meg akkor, ha nem biztosítjuk számukra a nyugodt fészkelést!

Az orvosi székfű, közismert nevén kamilla (Matricaria recutita) a szikes puszták tavaszi kincse. És ez a kincs évről évre változó mennyiségben jelentkezik. Sok, egymást követő tavasszal alig van kevéske, aztán egyszer csak „berobban”, fehér foltjai virítanak a puszta többi füvének zöldjéből mindenfelé. Olyan köztes-féle évek is előfordulnak, van ugyan, de „nem az igazi”, nem kamilla-folyamokban nő.

A Hortobágy legnagyobb írója, Veres Péter is megemlékezik a kamillaszedésről: „…Amikor a szikfű virágozni kezdett, elözönlötték a határt, versengve egymással, ki ér többre, nem nézték, hol a mezsgye, nem nézték, kié a határ, csak azt nézték, hol fehérlik a föld, merre csillámlik a délibáb alatt a szikfűvirágos porong.”

A régi időkben a kamillaszedés a birtokjog és az eladásból származó bevételek kapcsán váltott ki elsősorban vitákat, de – úgy látszik – vitagerjesztő szerepét máig megőrizte.

Nem birtokjogról, és nem a kamilla-vagyon féltéséről van azonban szó. A természetvédelmi kezelők azért nem örülnek a védett szikes pusztákon kamillát gyűjtőknek, mert a kamillaszedés – sajnos elég gyakran – természetkárosítással jár.

Mi okozza ezt? A kamillás, kopár sziki élőhelyeken nagyon sok madárfaj szeret költeni. Ezeken az élőhelyeken sokkal több fészek fordul elő, mint akár a szomszédos, zártabb füvű legelőkön, akár az ilyenkor még épp csak éledező rétekben. Szívesen telepszik meg itt a mezei pacsirta, a bíbic, de nagyobb ritkaságok is. Fészkeik, tojásaik jól el vannak rejtve – hisz épp ezzel tudnak védekezni a ragadozó, tojásrabló fajok ellen, mint a dolmányos varjú, vagy a róka. Ez azonban azzal jár, hogy a kamillagereblyét használó ember szinte bizonyosan nem fogja észrevenni azt a bizonyos fészket még akkor sem, ha egyébként jó szándékú, és maga is nagyon sajnálja az általa összetört tojásokat, vagy épp megsérült, elpusztult kis fiókákat.

A másik veszélyeztetést az okozza, hogy a kamillagyűjtő ember – különösen, ha „dús” foltot talál – mozgása lelassul, szinte egy helyben marad akár órákig. Ezzel pedig emberkerülő fajokat zavarhat el a fészkeikről – megintcsak anékül, hogy egyébként észre vette volna őket. Ha valaki a szép foltok válogatásával, a kamilla zsákolásával van elfoglalva, ritkán néz fel, és nem fogja meglátni, ha egy túzok szárnyra kapott néhány száz méterrel odébb, a magasabb fűből. Ha viszont még ott gyűjt két óra múlva is, a tojások végzetesen kihűlnek, elpusztulnak. Ha kellően korán, hajnalban érkezik, akár egy népes túzokdürgőhelyhez gyülekező madarakat is szétzavarhat, meghiúsítva az aznapi dürgést, vagy végleg szétkergetve az addig itt csoportosuló kakasokat és tyúkokat.

Az idei elég jó kamillás évnek tűnik. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság arra kér mindenkit, hogy a kamillatömegek látványa mégse csábítson senkit a védett területeken gyűjtés megkezdésére, mert az – az előbb részletezett módon – akár komoly természetkárosítást is okozhat.

Őrizzük meg együtt pusztáink madarait, ami nem valósulhat meg akkor, ha nem biztosítjuk számukra a nyugodt fészkelést!

Molnár Attila
Természetmegőrzési Osztály


 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ