Dátum: 2022-08-27 - 2022-08-27
Dátum:2022-08-27 - 2022-08-27

Bivalyok, tavak, csillagok - E-bike túra Hortobágy-Halastón csillagászattal

2022. augusztus 27. (szombat) 17.00

 

Útvonal: Hortobágy Látogatóközpont – Hortobágyi-halastó (Bivalyos tó) – Hortobágy Látogatóközpont – Mátai csillagda

Túra hossza: kb. 15 km

A túra nehézsége és időtartama: Az útvonal nem megerőltető, megfelelő útviszonyok mellett átlagos túrakerékpárral a kerékpáros rész 1-1,5 óra alatt teljesíthető. A program rész: kb. 1 óra madarászat, kb. 2 óra csillagászat, összesen kb. 4-4,5 óra.

A túra nyomvonalán többnyire földutak találhatók, amelyek csak időjárás függően járhatóak! A csillagászati program miatt csak derült idő esetén kerül lebonyolításra!

Ár: 6.500 Ft/fő, amely tartalmazza a kerékpár használatot, a szakvezetést és a csillagászati előadást

Indulás: HNP Látogatóközpont,  (Hortobágy, Petőfi tér 9.) 18.00

A túrákon minimum 4 fő, maximum 10 fő vehet részt.

Kérjük a megjelölt időpont előtt 15 perccel érkezzenek meg a helyszínre!

A túrára való jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik érvényessé. Előzetes utalással vagy SZÉP kártyás előlegfizetéssel tudják a túra díját kiegyenlíteni.

Leírás, látnivalók:

A túra a meghirdetett időpontban  vezetővel, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjától indul (általában alkonyat előtt kb. két órával), majd a faluban aszfaltozott, a vasúton túl pedig zúzott kővel borított útszakaszon jutunk el a kungyörgyi szarvasmarha telep mellett elhaladva a Hortobágyi-halastóig a bivalyokkal kezelt élőhelyrekonstrukciós területig (Bivalyos-tó). A madárvilág megtekintése (kb. 1 óra) után ugyanazon az útvonalon kerékpározunk vissza a látogatóközponthoz, ahol leadjuk a kerékpárokat. Ezt követően a vendégek saját gépjárműveikkel a Fecskeház Erdei Iskola Csillagdájába mennek át, ahol kb. két órás csillagászati programon vesznek részt: a csillagos égbolt, az azon való tájékozódás, csillagképek, a hozzájuk fűződő pásztorhagyományok megismerése, majd távcsöves megfigyelés (bolygók, Hold, kettőscsillagok, mély-ég objektumok).

 

 

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges, mely az alábbi google űrlap segítségével tehető meg, a túra előtt legkésőbb 2 munkanappal.

 

A túrára a jelentkezés lezárult!

Nyomtatás