Dátum: 2022-08-19 - 2022-08-21
Dátum:2022-08-19 - 2022-08-21

Hortobágyi Hídivásár

 

Program

A Hortobágyi Hídivásár nemzeti érték, kultúrális örökség.

A hagyományőrző ünnep történelme az 1800-as évek elejére tekint vissza, amikor a debreceni és környékbeli gazdák állatvásárokat tartottak Hortobágyon a Kilenclyukú híd lábánál. Ekkor még főként lovak, szarvasmarhák, birkák és sertések cseréltek gazdát.

Az állatvásár elképzelhetetlen volt kirakodó vásár nélkül. Felsorakoztak portékáikkal a debreceni és környékbeli kézműves mesterek. A megkötött vásárra áldomást ihattak a csárdában, lacikonyhákon, alkalmi zöldvendéglők sokaságában.

Mára az állatvásár jelleget felváltotta a népművészeti és kézműves portékák bemutatása, árusítása. 

Napjainkban országos népművészeti és kirakodó vásárként tömegeket vonz határon innen és túl.

A vásárban megtalálhatók a népi-, kézműves-, bio-, termékek mellett a régiségek és modern kori vívmányok is. Az ide látogatók megismerkedhetnek a Hortobágyra jellemző hagyományos, tájjellegű ételekkel is.

A Hídivásárt kulturális események, programsorozatok kísérik, melyek főként a hagyományőrzés és a folklór jegyében zajlanak. Javarészt népzenei és néptánc előadások sorozata fogadja az ideérkező vendégeket, de a modern zene iránt érdeklődők sem maradnak programok nélkül.
A hagyományok szerint az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének (augusztus 20-hoz) kötődően kerül megrendezésre az országos hírű kirakodó és népművészeti vásár. Állandóságát ma is nagyhírű sokadalma adja.

A Kilenclyukú Híd nemcsak névadója a vásárnak, hanem közismert szimbóluma e sajátosan magyar tájnak, a hortobágyi pusztának.

A vásárok nemcsak az árucserének kereskedelmi helyszíneit adják, hanem a népi műveltség, a hírek, az ismeretek megszerzésének, cserélődésének formáját is.

A vásár mellett nagy jelentősége van a találkozóknak is, pásztorok, csikósok, gulyások találkozóinak, bemutatkozásainak, számadásainak.

Részletes program augusztusban fog honlapunkra felkerülni.

Nyomtatás