Dátum: 2022-04-01 - 2022-04-03
Dátum:2022-04-01 - 2022-04-03

Messier Maraton

 

A Terminus Ismeretterjesztő Egyesület  2022.április 01-03 között rendezi meg a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban az I.Kárpát-medencei Messier-maratont.

 

Charles Messier francia csillagász volt, aki a XVIII. század nagy divatjának, az
üstökös vadászatnak hódolt. Ebbéli elfoglaltsága keretében egymaga 21 üstököst fedezett fel, melyből 15-öt ma is elfogadnak a szakcsillagászok önálló felfedezésként. Észleléseit gyenge binokulárokkal, kisebb reflektorokkal és egyszerű lencsés távcsövekkel végezte, mely műszereken át szinte minden galaxis, planetáris köd, nyílt- és gömbhalmaz egyformán üstököshöz hasonló, elmosódott, fényes foltként jelent meg a látómezőben azzal az eltéréssel, hogy ezen objektumok a valódi üstökösökkel ellentétben nem változtatták az égen elfoglalt helyzetüket, így később Messier ezeket azért katalogizálta, hogy ne tévessze össze a vadászott égi vándorokkal.

 

 

Az ily módon katalogizált legfényesebb mélyűri objektumok utóbb kapták a Messier Objektum elnevezést, melyből aktuálisan 110 darabot tartalmaz a katalógus.A Messier-maraton célja az, hogy ebből a 110 halvány égi objektumból egy éjszaka alatt minél többet, lehetőség szerint mindegyiket fogja távcsővégre az észlelő csillagász, melynek teljesítése – tekintettel az éjszaka hosszára (kb. 9 óra) – komoly kihívást jelent.
Egy-egy objektum megtalálására, beazonosítására ugyanis alig 5 perc áll rendelkezésre, így a feladat még a rendszeresen észlelő, komoly égismerettel rendelkező csillagászok számára is rendkívül nehéz.
A rendezvény időpontja 2022. április 1-3., helyszíne a Hortobágyi Nemzeti Park, mely 2011-ben kapta meg a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtől az ezüst minősítésű csillagoségbolt-park címet.

Terveink szerint a maraton akkreditált lesz, azaz a résztvevők/versenyzők tanúsítványt kapnak a teljesített észlelésükről, ami azért érdekes, mert ilyen jellegű tanúsított Messier-maratont még nem szerveztek a Kárpát-medencében. Abban az esetben, ha lesz olyan versenyző, aki mind a 110 objektum megtekintését teljesíti napnyugta és napkelte között, akkor az ő teljesítménye hivatalos magyar rekordként a Magyar Rekordok adatbázisába is bekerülhet.

A rendezvény helyszínéül választott Hortobágyi Csillagoségbolt-park nem csak egy kiváló,sötétéggel rendelkező megfigyelő helyszín, de a magyarok számára egy nagyon fontos szakrális hely is.

A rendezvényre,versenyre Erdélyből,Kárpátaljáról és a felvidékről is már több észlelő,versenyző jelezte részvételi szándékát a hazai versenyzőkön túl menőleg. 

A Kárpát-medencei Messier-maraton meghívott vendégei,előadói:
Dr.Ludmány András kandidátus a volt Debreceni Napfizikai Obszervatórium vezetője
Farkas Bertalan a Szojuz 36 kutató űrhajósa-Dandártábornok
Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk Gennagyij Boriszovval a Naprendszeren kívülről érkező 2I/Borisov üstökös felfedezőjével,hogy előadást tartson a KmMm-en.

Jelentkezni a terminus.egyesulet@gmail.com Szálláshelyek még korlátozott számban elérhetők.

A járványhelyzet miatt a szervezők fenntartják a programváltozás,változtatás jogát.

https://www.facebook.com/events/1315612478873745

Minden jog fenntartva. Copyright ©Terminus Egyesület

Nyomtatás