Dátum: 2021-07-10 - 2021-07-10
Dátum:2021-07-10 - 2021-07-10

Kerékpáros örökségkör

Dátum: 2021.07.10.

Ismeretlen középkori templomok nyomába eredünk a Közép-Nyírségben

 

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., a Középkori Templomok Útja Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében 2021. július 10.-én (szombat) a Nyírség középső részének felfedezésére indulhatnak egy kellemes kerékpártúra keretében.

A túrát elősorban azoknak ajánljuk, akik szívesen felfedezik a Nyírség egy kevéssé ismert részeit. Ezek többségében olyan középkori emlékek, amelyekről első ránézésre, kívülről nem is gondolnák milyen izgalmas freskókat, kőfaragványokat, műrészleteket rejtenek. Nyírtura, Székely, Nyíribrony, Levelek, Ófehértó és Kállósemjén középkori templomai között halad a túra útvonala, de a templomok mellett más látványos örökséghelyszíneket is érint. Ilyen Kállósmejénben a Mohos-tó Természetvédelmi Terület, a Kállay-kúria, Nagykállóban vármegye egykor barokk stílusú vármegyeházája.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy ez nem tartozik a bejáratott túraútvonalak közé, mindössze Nyíregyháza és Nyírtura között, valamint Kállósemjén és Nagykálló között fognak kerékpárúton tekerni.

 

Dátum: 2021. 07.10. (szombat)

Gyülekező és indulás: Gyülekező 7.00 órakor Nyíregyházán a TDM Turisztikai Információs Központ előtt (Kossuth tér 1., a Bethlen utca kereszteződésénél), indulás 7.15 órakor.

Útvonal: Nyíregyháza, Kossuth tér – Pazonyi út – Nyírtura – Sényő – Székely – Ramocsaháza – Nyíribrony – Levelek –  Ófehértó – Magy – Kállósemjén – Nagykálló – Nyíregyháza

Látnivalók: Nyírtura református templom – Székely református templom, Orosz-kastély – Nyíribrony középkori templom – Leveleki víztározó – Ófehértói római katolikus templom  – Kállósemjéni Mohos-tó Természetvédelmi Terület – Kállósemjén görög katolikus templom, Kállay kúria – Nagykálló megyeháza – Nyírségi homokdombok

A túra teljes hossza: A túra hossza: 82 km
Ófehértói római katolikus templom beiktatása esetén 94 km

Nehézségi szint: Közepes

Költségek: Részvételi díj 1000 Ft/fő, amelyet a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.-nek szükséges megfizetni. A díj tartalmazza a túraszervezés, túravezetés, szakvezetés és kerékpáros szervízszolgáltatás díját. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpárbérlés:
Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során!

Igény esetén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságától e-bike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 7000 Ft/nap.
Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpárokat biztosít a Középkori Templomok Útja Egyesület a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során, legkésőbb csütörtök estig.

Felszerelés: A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Jelentkezési határidő: 2021. július 9. (12:00 óra) az alábbiakban megadott partnerek elérhetőségein:

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
e-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu
telefon: +36 42 310-735

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383

Nyomtatás