Dátum: 2021-08-14 - 2021-08-14
Dátum:2021-08-14 - 2021-08-14

E-bike a Hortobágy dél-nyugati pusztáin

 

Nyerjen betekintést a Hortobágy dél-nyugati pusztáinak rejtelmeibe szakvezetéses e-bike túránk során!

augusztus 14. (szombat) 5.30

  • Útvonal: Nagyiván- Kunmadaras- Mihályhalma- Sáros-ér-Nagyiván
  • Túra hossza: 48 km
  • Túra nehézsége: Közepes
  • Túra időtartama: Egész napos (kb. 8 óra)
  • Szintemelkedés: 100 m
  • Ár: 11.000 Ft/fő, amely tartalmazza a kerékpárok használatát, a túravezetést, 2-szeri frissítőt, 1 slambuc ebédet, a tájház megtekintése.

Indulás: 5.30, Nagyiváni Tájház (GPS 47.48035 | 20.915264)

Kérjük, hogy a túra indulási ideje előtt 15 perccel érkezzenek meg a helyszínre!

A túrára való jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik érvényessé. Előzetes utalással vagy SZÉP kártyás előlegfizetéssel tudják a túra díját kiegyenlíteni.

Aludjon előző este Nagyivánban!
Miért kell korán hajnalban, s érkezik fáradtan a túrára, ha aludhat előző este Nagyivánban is a frissen átadott Kurucz-Szabó Vendégházakban (30/349-9660).
A szálláson welness szolgáltatások mellett van lehetőség táj jellegű étel rendelésre is.

Fontos információ:

A túraútvonal legnagyobbrészt nyílt, szikes gyepek területén fog végighaladni, amely során az árnyékos megállók száma erősen limitált. Még a jó kondíciójú embereket is megviselhetik az előbb említett környezeti hatások, ezért arra kérjük Önöket, hogy a túra kiválasztásánál ezt vegyék figyelembe! A kijelölt kerékpárút főleg földutakon halad végig, szilárd burkolatú út csak kismértékben van jelen.

A túra leírása:

A kerékpártúra a Nagyiváni Tájház épületétől fog indulni, illetve ide is fog visszaérkezni. Utunk során betekintést nyerhetünk a Hortobágy dél-nyugati pusztáinak életébe, illetve azok páratlan élővilágába. A Kunmadarasi-puszta a nemzeti park egyik gyöngyszeme, ahol a Hortobágyra jellemző tájképi sajátságok, a pusztai formakincs és az élővilág karakterisztikus képviselőinek jelenléte rendkívüli értékkel járul hozzá a terület kuriózum jellegéhez. A töretlen látóhatárt csak néhány pásztorkunyhó, gémeskút és szarvasmarha gulya töri meg a több ezer hektáros gyepterületen. Ebben a régióban a megfelelő időjárási körülmények esetén látványos délibábok alakulnak ki, amely során az előbb említett építmények „úsznak” a pusztában, illetve méretük többszörösére nő. A túra alatt a Kunkápolnási-mocsár vizes élőhelyeinek egy részét is megtekinthetik az ideérkezők, illetve érintjük a már felszámolt egykori bombázólőtér területét is. A Nádudvar határában fekvő Borzas-puszta az egyik legstabilabb élőhelye hazánk egyik karizmatikus madarának, a túzoknak. A túra véghajrájában pedig megtekinthetjük a Nagyiváni-pusztát is, amelyet a Sarkad-Sároséri-főcsatorna partján közelítünk meg. Utóbbi mesterséges csatorna kanyarulatos medre jól megmutatja a több ezer éves természetes vízfolyások útját, ami ugyan már gátak közé lett szorítva, azonban gazdag növény- és állatvilága jól szemügyre vehető.

A túra megközelítőleg felénél, munkatársaink hűtött vízkészlettel várják a túrázókat, hogy fogytán lévő készleteiket fel tudják frissíteni.

Nyomtatás