Dátum: 2021-07-27 - 2021-07-27
Dátum:2021-07-27 - 2021-07-27

E-bike túra Hortobágy-Halastón csillagászattal

 

Ismerje meg a halastavak élővilágát és nyerjen betekintést a csillagos égbolt rejtelmeibe!

2021. július 27. (kedd) 17.00

A túra megtelt, további jelentkezéseket nem tudunk fogadni!

Útvonal: Fecskeház Erdei Iskola– Hortobágyi-halastó (Bivalyos tó)  – Mátai csillagda – Fecskeház Erdei Iskola

Túra hossza: kb. 15 km

A túra nehézsége és időtartama: Az útvonal nem megerőltető, megfelelő útviszonyok mellett átlagos túrakerékpárral a kerékpáros rész 1-1,5 óra alatt teljesíthető. A program rész: kb. 1 óra madarászat, kb. 2 óra csillagászat, összesen kb. 4-4,5 óra.

A túra nyomvonalán többnyire földutak találhatók, amelyek csak időjárás függően járhatóak! A csillagászati program miatt csak derült idő esetén kerül lebonyolításra!

Ár: 6.500 Ft/fő, amely tartalmazza a kerékpár használatot, a szakvezetést és a csillagászati előadást

Indulás: Fecskeház Erdei Iskola, 17.00

Kérjük a megjelölt időpont előtt 15 perccel érkezzenek meg a helyszínre!

A túrára való jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik érvényessé. Előzetes utalással vagy SZÉP kártyás előlegfizetéssel tudják a túra díját kiegyenlíteni.

Leírás, látnivalók:

A túra meghirdetett időpontokban  vezetővel, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjától indul (általában alkonyat előtt kb. két órával), majd a faluban aszfaltozott, a vasúton túl pedig zúzott kővel borított útszakaszon jutunk el a kungyörgyi szarvasmarha telep mellett elhaladva a Hortobágyi-halastóig a bivalyokkal kezelt élőhelyrekonstrukciós területig (Bivalyos-tó). A madárvilág megtekintése (kb. 1 óra) után ugyanazon az útvonalon kerékpározunk vissza és eltérünk Hortobágy-Máta irányába. Itt az Erdei Iskola csillagdájában kb. két órás csillagászati programon veszünk részt: a csillagos égbolt, az azon való tájékozódás, csillagképek, a hozzájuk fűződő pásztorhagyományok megismerése, majd távcsöves megfigyelés (bolygók, Hold, kettőscsillagok, mély-ég objektumok). Ezután visszatérünk a Látogatóközponthoz, ahol leadjuk a kerékpárokat.

 

 

Nyomtatás