Varázslatos Hortobágy

Bemutatkozás
Célok
Hogyan?
Kapcsolat
Rólunk

"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok."

(Radnóti Miklós: Nem tudhatom...1944. január 17.)

A Varázslatos Hortobágyról...

Köszöntünk minden érdeklődőt, pályázót, természetfotóst és a támogatóinkat!

A Varázslatos Hortobágy egy vadonatúj természetfotós kezdeményezés a Magyar Puszta világörökségi csodáinak bemutatására és népszerűsítésére.
A Hortobágyi Nemzeti Park 1973-ban jött létre védje és fejlessze Puszta sajátos pusztai tájképét, növény- és állatvilágát, hiteles formában őrizze meg és mutassa be a hagyományos pusztai életformát, a kiveszőfélben levő ősi magyar állatfajtákat és a Hortobágy jellegzetes kulturális értékeit, történelmi emlékeit, tekintettel ezek kiemelkedő hazai és nemzetközi jelentőségére. Egésze bioszféra rezervátum lett (MAB), később felvételt nyert a nemzetközileg is elismert vízimadár élőhelyek sorába (Ramsari egyezmény), 1999 december elsejétől pedig az UNESCO által adományozott, a „Világörökség része” megtisztelő címet is elnyerte. A bizottság értékelése szerint a magyar Puszta máig fennmaradt kiemelkedő példája a több évezrede folyó tradicionális földhasználatnak, amely tartós együttélést tett lehetővé ember és természet között.
Tömérdek érdekesség várja az ideérkezőket, a fotósok számára pedig tényleg kimeríthetetlen kincsesbánya a magyar Puszta, a táj arculatának évszakos változásaival, a délibáb, a szivárvány, pusztai viharok és felhőformák légi játékaival, a több ezernyi élőlényfaj kisebb nagyobb biológiai csodájával, a tájat használni és nem kihasználni akaró, hagyományos pásztorkodás emlékeivel. Ideje, hogy a XXI. század digitális vadászainak segítségével „fotopuskavégre" kapjunk, és nagyközönség elé tárjunk a magyar Puszta életéből egynéhány különleges trófeának számító, varázslatos momentumot.

Mindenkinek kellemes böngészést, képnézegetést, pályázóinknak pedig sikerekben gazdag, varázslatos évet kívánunk!


Látogassa meg támogatóinkat is!