Varázslatos Hortobágy

Varázslatos Hortobágy
Pályázati kiírás
Díjak
Nevezési díj
Zsűrizés és szavazás
Nyerő tippek
Nyertes munkák, eredmények:
Varázslatos Hortobágy - 2016. Szeptember 01.

Pályázati kiírás  
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, mint szervező, a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. közreműködésével fotópályázatot hirdet „Varázslatos Hortobágy” néven. A pályázat célja, hogy népszerűsítse a Hortobágyi Nemzeti Park világörökségi értékeit, természeti szépségeit. Ezzel egy olyan közösség létrehozását célozzuk meg, amelynek tagjai elkötelezettek szűkebb vagy tágabb pátriánk, szépséges hazánk természeti és kulturális értékeinek megőrzése iránt és mindezen értékek népszerűsítését a maguk esztétikai, fotográfiai eszközeivel támogatják.

Ugyanakkor a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság részéről pályázati lehetőséggel és díjakkal szeretnénk viszonozni a Hortobágy iránt érdeklődő természet- és etnofotósok erőfeszítéseit, valamint inspirálni mindazokat, akik vágyat éreznek e csodálatos és kreatív hobbitevékenységre. További szándékunk, hogy a magas színvonalú fotók révén széles közönség megismerje és megszeresse a Magyar Puszta különleges szépségeit, látnivalóit.

A fotópályázatra regisztráció útján lehet benevezni.

A „Varázslatos Hortobágy” fotópályázaton a Hortobágyi Nemzeti Park, mint világörökségi helyszínen, a HNPI által meghirdetett további helyszíneken, ill. a hortobágyi kulturális rendezvényeken, a pályázati kiírásnak megfelelő, annak szellemiségével összhangban lévő témában készült nívós fotókkal lehet indulni.

A 2016-os pályázati évben (2016. március 10. – szeptember 30.) a Szervezők a következő kategóriákban hirdetnek éves természetfotós pályázatot:

1. Tájképek, „asztrotájképek”
2. Állatfotók: emlősök (vadállatok és háziállatok is), madarak, különös tekintettel a darura, egyéb gerinctelen és gerinctelen állatok, illetve az ezekről készült makró felvételek.
3. Etnofotók: pásztorkodás, pásztorok a legeltetett jószággal, hagyományőrző rendezvények
4. Élményeim a bemutatóhelyeken:
-a fotókon legyen aktivitás, inspiráljon a természetben való aktív időtöltésre,
-a fotón szerepeljen a természetben töltött idejét élményként megélő ember,
5.Gyermek korosztály kategória vegyes témában (14 év alatti, 2002. január 1. után született versenyzők pályázhatnak)

A pályázat nyitott minden regisztrált felhasználó számára, a gyermekek számára külön kategóriában is.


Mire és milyen képekre van szükségem, hogy a képeimet feltöltsem és részt vehessek a pályázaton?

1) A pályázatoknál a következő formátumokra lesz szükség, minden havi pályázat esetében az alábbi fájlokat kell feltölteni az érvényes pályázathoz:
- az eredeti dia, negatív digitalizált változata, illetve az eredeti JPG állomány (csak az a kép kerülhet kiállításra, vagy a könyvbe, amely legalább 5 megapixel felbontású),
- sRGB színprofilban elkészített JPEG fájl, maximális minőség (Adobe Photoshop jpeg 10-nek megfelelő tömörítés ajánlott), amelynek mérete megegyezik a képfeldolgozás során készített tiff fájllal (maximális méret 10MB)

2) A feltöltött kép maximálisan megengedhető vágása az eredeti képpontok számának 50%-a. Amennyiben a feltöltött kép ennél is kisebb az eredeti műhöz képest, az azonnali kizárásra kerül a pályázatról!

-bármilyen oldalméretű-arányos kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3, 3:2, 4:3, 5:4,

-a 2016-os pályázati év során egy sorozatfelvétel fotóiból csak egy fotó nevezhető (a sorozatfelvétel ugyanazon témát ábrázolja minimális eltéréssel), amennyiben a zsűri tudomást szerez arról, hogy két kép került nevezésre egy ugyanazon sorozatból, úgy a pályázót megkeresi, a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére, amennyiben a pályázó nem elérhető vagy nem válaszol a megkeresésre és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a képet véglegesen törli a pályázatból,

-csak 2012. 01. 01. után készült képek küldhetőek illetve nevezhetőek a pályázatra, amennyiben a zsűri tudomást szerez arról, hogy 2012. 01. 01. előtt készült kép került nevezésre, úgy a pályázót megkeresi, a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére, amennyiben a pályázó nem elérhető vagy nem válaszol a megkeresésre és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a képet véglegesen törli a pályázatból,

-csak a Hortobágyi Nemzeti Park, mint világörökségi helyszínen, a HNPI által meghirdetett további helyszíneken, ill. a hortobágyi kulturális rendezvényeken készült képek nevezhetőek, amelyről a pályázat weboldalára feltöltött településlista és térkép segítségével lehet tájékozódni. Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy nem a Hortobágyi Nemzeti Park, mint világörökségi helyszín területén készült kép került nevezésre, úgy a pályázót megkeresi, a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére, amennyiben a pályázó nem elérhető vagy nem válaszol a megkeresésre és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a képet véglegesen törli a pályázatból,

-a pályázatra feltöltött képek legkésőbb az aktuális pályázat lezárásáig törölhetőek és módosíthatóak,

Sikeres részvételhez fontos tudni a következőket:

A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek a közerkölcsöt és nem sérthetik az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.
A kép feldolgozása során a korrekció a következő digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight)!
Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítására: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. Engedélyezett a kép megvágása, zavaró elemek levágása és a kép orientációjának megváltoztatása. Engedélyezett továbbá a felvételek fekete-fehérré alakítása, valamint az analóg felvételeknél a szkennelési/digitalizálási hibák (karcolás, porszem) eltávolítása.

Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, az érintett képet törli, kizárja a pályázatból!

A képfájl ne tartalmazzon semmilyen utálást a kép szerzőjének személyazonosságára, különben a kép nem jogosult a pályázatban való részvételre. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. A résztvevő a pályázati anyag elküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a Varázslatos Hortobágy, ill. Varázslatos Magyarország weboldalán és a pályázattal kapcsolatos publikációkban/albumokban valamint kiállításokon, a kiállítást propagáló egyéb elektronikus/nyomtatott publikációkban és kereskedelmi forgalomba nem kerülő reklámtárgyakon (toll, bögre stb.) képeiket térítésmentesen használják. A kiállítás megfelelő propagálása céljából a képeket a pályázatot kiíró szabadon, szerzői jog érvényesítése nélkül felhasználhatja (honlap, közösségi oldal, sajtó, TV). A kiállítás képeit (kiállítási nagyításokat) a befogadó intézmények környezet- és természetvédelmi célokra később felhasználhatják! A beküldött képek emellett szintén térítésmentesen megjelenhetnek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kiadványaiban, online felületein, és egyéb anyagain, a fotós nevének, és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság logójának feltüntetésével.
Díjak  
Díjak

Az eredményhirdetés és díjátadó 2016.10.23-án, a hortobágyi Darufesztivál utolsó napján lesz (részletek októberben, www.hnp.hu/darvakvilaga, ill. www.hnp.hu/varazslatoshortobagy oldalakon).
A díjakat a felajánlások függvényében folyamatosan frissítjük, bővítjük (a változtatás jogát fenntartjuk)!

Az éves pályázat díjai kategóriánként (az elismerő oklevél mellett):

Szerkesztés alatt!

Minden regisztrált versenyző meghívást kap az október 23-án 11 órára, a hivatalos eredményhirdetésre és díjátadóra a Hortobágyi csárdába, ahol a legjobb fotókat mini kiállításunkon tekinthetik meg. A díjátadón a kategóriánkénti győztesek kihirdetésén túl a Hortobágyot fotósszemmel is jól ismerő fotósok tárják elénk a legújabb „pixelterítéküket.
A díjakat és különdíjakat a felajánlások függvényében folyamatosan frissítjük, bővítjük (a változtatás jogát fenntartjuk)!
Nevezési díj  
A regisztráció utáni képfeltöltés (legfeljebb 6db/hónap) feltétele a nevezési díj befizetése, amelynek összege a nevezés dátumától függően az alábbiak szerint alakul, és a teljes hátralévő 2016-ös pályázati szezonon való részvételt foglalja magában:
2016. március – április: 3000 Ft
2016. május – június: 2000 Ft
2016. július – szeptember: 1000 Ft

A képek a zsűri elé csak a nevezési díj befizetése után kerülhetnek. A kedvezményes nevezés feltételeiről a „Varázslatos Hortobágy” weboldalán, www.hnp.hu/varazslatoshortobagy és a www.hnp.hu/darvakvilaga cikkeiben tájékozódhatnak. Fontos információ, hogy a „Varázslatos Hortobágy” pályázatra feltöltött képek nevezhetők a Varázslatos Magyarország más pályázataira, és közülük havonta 1 db ingyenesen fel is tölthető oda.

A befizetést csekken vagy átutalással a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság részére az alábbi bankszámlaszámra lehet teljesíteni: 10034002-01743654-0000000 (IBAN: HU34 10034002-01743654-0000000)
A Közlemény /Megjegyzés rovatba kérjük feltüntetni:
-a pályázó nevét, valamint a honlap regisztráció során megadott felhasználói nevét,
-továbbá a „Varázslatos Hortobágy fotópályázat” címet.
Az átutalás bizonylatát digitális formában küldje el a fotopalyazat@hnp.hu e-mail címre, ezzel tudjuk biztosítani a gyorsabb ügymenetet:
Az aktuális egyenleg (feltölthető képek száma), a bejelentkezés valamint befizetés után, a képfeltöltés menüpontban folyamatosan látható.
A Hortobágyi nemzeti park „Fókuszban a puszta” fotótúráin részt vevők nevezési díj befizetése nélkül, ingyenesen vehetnek részt a 2016-os teljes pályázati szezonban a Varázslatos Hortobágy fotópályázaton! Részletek a www.hnp.hu/fototura oldalon.
Zsűrizés és szavazás  
Zsűrizés és szavazás

A pályázati oldalon feltöltött képeket szakmai zsűri bírálja el, valamint a honlap látogatói is szavazhatnak az általuk jónak ítélt képekre (a zsűrizés és a közönségszavazás ideje alatt a fotók szerzője nem látható). A zsűri 5 szakmai állandó zsűritagból áll

A 2016-os év szakmai zsűri tagjai:

1. Keleti Éva fotográfus
2. Dr. Kalotás Zsolt természetfotós, természetvédelmi szakember
3. Suhayda László természetfotós
4. Szilágyi Attila természetvédelmi szakember
5. Zsila Sándor természetfotós, fotóművész

A pályázati kiírásnak megfelelt képek zsűrizése kategóriánként, meghatározott pontrendszer alapján történik, és 2016. október 24-én lesz nyilvános. A zsűritagok a képeket 1-10-ig pontozzák, tehát a zsűri által kiosztható legmagasabb pontszám egy képre vonatkozóan 50 pont, és ez a pontszám kerül az éves ranglistába. A közönségszavazás pontszámai önálló díjkategóriában versenyeznek, nem kerülnek beszámításra a zsűrizett képek összesített ranglistájába.
Az év végi eredmények illetve díjak a március és szeptember közötti 7 hónapból a legjobb 6 hónap összpontszáma alapján alakulnak. Ez lehetőséget ad azoknak a pályázóknak is, hogy az év végi díjakért versenyben maradhassanak, akik kihagynak 1 hónapot.

A pályázati kategóriákban 42 feltöltött képpel maximálisan 2100 pont szerezhető. Természetesen minden kategóriában a legtöbb pontot elérő pályázó nyeri meg a 2016-os pályázati év fődíját.

A közönségdíj kategóriában a pályázati év során kapott közönségszavazatok döntik el a helyezést.

-a fotópályázat bármely kategóriájába a képeket minden hónap 1-től lehet feltölteni az adott hónap 20-ig,

-20-tól a zsűrinek a hónap utolsó napjáig van ideje, hogy a pályázók anyagaiból a legjobb képeket kiválassza, és pontozza azokat,

-a szakmai zsűri a 2016-os évadban, a minden pályázatra feltöltött, eredeti, módosítatlan állományok alapján a képfeldolgozás minőségét is figyelembe veszi a pontozásnál.

-a zsűrizés párhuzamosan zajlik a közönségszavazással, de
a zsűri pontszámai csak a közönségszavazás után lesznek nyilvánosak,

-minden hónap elején már láthatóak az előző havi zsűrizett képek pontszámai, valamint a pályázók aktuális ranglistája,

- a honlap látogatói minden hónapban szavazhatnak azokra a képekre, amelyek a pályázati kiírásnak megfeleltek,

-a közönségszavazás bárki számára nyitott, azonban mindenki egy képre csak egyszer szavazhat, viszont több képre is adhat le egy-egy szavazatot. A szavazás havonta a „technikai előszűrést” (minden hónap 20-a után kb. 2 napot vesz igénybe) követően kezdődik és hónap utolsó napjáig tart,

-a közönség 1-5 pontig szavazhat a képekre, majd ezek összeadódnak és a legtöbb pontot elért kép kapja a maximum 5 pontot, a legkevesebb pontot elért kép pedig a minimum 0 pontot. Az év végén a közönségszavazás győztese különdíjat kap (lásd a "Díjak" menüpont alatt).
Az év végi közönségszavazás nyertese az a pályázó lesz, aki a legtöbb első helyet szerezte meg a havi közönségszavazások alkalmával (2016. március 22-től 2016. szeptember 30.).

Határidők
A pályázati szezon, a Darufotók és a Közönségszavazati kategória kivételével, a képek feltöltését illetően 2016. szeptember 20-án zárul, így ezekben a kategóriákban a havi menetrend szerint ekkor már csak a közönségszavazás lehetséges, illetve a végső zsűrizés zajlik. A fotópályázati szezon végeredményei 2016. október 24-től lesznek nyilvánosak.
Év végi holtverseny esetén a közönségszavazáson elért helyezések döntenek (év végén az a pályázó kapja meg a közönségszavazás különdíját, aki többször ért el jobb helyezést a másiknál, bármelyik pályázaton),

-a nyertes képek bekerülnek a galériába, ahol különböző feltételek szerint böngészhetünk közöttük,

-a legjobbnak ítélt képek (zsűri külön elbírálása alapján) részt vesznek a kiállításainkon (részletekről folyamatosan tájékozódhatsz honlapunkon, www.hnp.hu/varazslatoshortobagy).
Nyerő tippek  
A képeken, azon kívül, hogy technikailag rendben vannak, tükröződjék a magyar Puszta lelke, a korlátlanul nagynak tűnő, sokszor félelmetes, de szépséges élettér, benne az élet apró csodáival.
A „Látogatók a bemutatóhelyeken” kategóriába készülő fotón szerepeljen a természetben töltött idejét élményként megélő ember, legyen rajta aktivitás, inspiráljon a természetben való aktív időtöltésre.
Látogassa meg támogatóinkat is!