Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2016-08-01

A Szinevéri Nemzeti Park (Ukrajna) delegációja
látogatott a Hortobágyi Nemzeti Parkba

 

Hosszú távú együttműködés kialakításának szándékával 2016. év elején kereste meg az ukrán fél a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot. Ugyan két nagyon eltérő adottságú intézményről és területről van szó, ám a felek több olyan témát és problémakört is azonosítottak, amelyekben van létjogosultsága az együttműködésnek, így a környezeti nevelés, a turizmus, a természeti és kulturális örökség együttes védelme, a kutatás területén különösen hasznos, a gyakorlatban felhasználható tapasztalatokat oszthatnak meg a felek. Szintén tapasztalatcserére adnak alapot a két nemzeti parkban zajló ex situ és rezervátum jellegű fajvédelmi programok, génmegőrzés és az ezzel kapcsolatos feladatok és eredmények: a Szinevéri Nemzeti Park egy barna medve rehabilitációs központot működtet, első sorban magánszemélyekhez illegálisan került, s sokszor kegyetlen körülmények között tartott állatok rehabilitálására, a Hortobágyi Nemzeti Parkban pedig több évtizedes hagyománya van (együttműködésben a Fővárosi Állat- és Növénykerttel) a sérült vagy mérgezéstől legyengült ragadozó madarak rehabilitációjának és repatriálásának.

A július 27. és 29. között szervezett látogatás során, immár személyes megbeszélésen mutatkozott be egymásnak a két nemzeti park szervezete, körvonalazódtak az együttműködés témái és keretei.

 

Dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vezetője köszönti a szinevéri delegációt

 

Az ukrán delegációban részt vett a Szinevéri Nemzeti Park igazgatója, Mykola Derbak úr, Yuri Shpontak úr, a Kárpátaljai Kormányhivatal Ökológiai és Természeti Erőforrások Osztályának helyettes vezetője, továbbá a Magyar Nemzeti Kereskedőház beregszászi képviseletének vezetője, Kincs Gábor úr, hiszen a hosszútávú kapcsolatban szerepe van a kárpátaljai magyar kulturális örökség fenntartásának is.

Hazai részről Olajos Péter, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese és Tolnay Zsuzsa, világörökségi szakreferens kísérte a vendégeket, és ha csak rövid időre is, de létrejött a két intézményvezető találkozója. A terepi programokon számos nemzeti parki munkatárs kapcsolódott be (Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Tájegység vezetője, Szilágyi Éva Zsuzsa, a Hortobágyi Vadaspark túravezetője, valamint Szabados Tímea, a pentezugi Pzewalski-vadló projekt munkatársa), ki-ki a saját területét mutatva be a delegációnak.

 

Bemutatkozás és egyeztető megbeszélés a hortobágyi látogatóközpontban

 

Az ukrán delegáció rendkívül intenzív terepi programon ismerkedhetett a Hortobágyi Nemzeti Park természeti és kulturális értékeivel: a különböző élőhelyekkel, az értékes pusztai élővilággal, a hagyományos állatfajtákkal és tartási módozatukkal és a pásztorhagyományokkal, a fenti témákat feldolgozó bemutatóhelyekkel.

 

Ismerkedés a Hortobágyi Halastavak élőhelykezelési feladataival és madárvilágával

Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Tájegység vezetője a gyepkezelési feladatokat mutatja be az ukrán kollégáknak

A hortobágyi látogatóközpont kiállítása egy kis ismeretterjesztő játékra is alkalmat adott - Mykola Derbak, igazgató úr gulyás gúnyában

 

Kölcsönös megelégedéssel zárult a tartalmas látogatás, amelyet a konkrét együttműködési megállapodás előkészítése követ. A tervek szerint ennek aláírására a közeli jövőben a Szinevéri Nemzeti Parkban kerül majd sor.

 

Szöveg és fotók: Tolnay Zsuzsa, világörökségi szakreferens

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
       010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. június
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ