Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2017-06-30

Tiszavirágzás 2017

Összefoglaló

 

Amikor az összefoglalókat írom,  általában már eltelik egy-két hét a történések után. Kell egy kis idő, hogy a realitások talaján maradhasson az ember. Ebben az évben akár az utolsó napi túránk után is neki láthattam volna az összegzésnek. Ha nem lennék elkötelezett a  tiszavirágzás  ügyében, akkor azt mondhatnám, hogy túl vagyunk rajta, semmi különös. Megvolt az esemény és kész! Az elkötelezettség viszont arra int, hogy ne csak a nagyon látványos évekre figyeljünk, hanem azokra is, amikor nem történnek kiugróan nagy dolgok. A június eleje, majdnem két évtizede már, nálam mindig a tiszavirágzás jegyében telik el. Eleinte csak saját kedvtelés miatt figyelgettem a rajzás menetét, de 12 éve már kifejezetten közösségi célokat is figyelve vonulok szinte minden este a Tisza-partra. A több éves tapasztalat óvatosságra int, mert volt már év, amikor már június 7-én elkezdődött a virágzás.

Ebben az évben az első megfigyelő napom, az 2-án volt, utána, minden este a vízhez vitt a kíváncsiság. Eleinte csak gyalogosan, nyakamba akasztott távcsővel kémleltem a vizet a Tiszainokai révlejárójából, de a későbbi napokban már a kenum is használatos volt. De ez máskor is így szokott lenni. Vannak jelek, amik jelzik, hogy a rajzás ideje közeleg, amire figyelni kell. A legkorábbi jel a barázdabillegető jelenléte. A vízparti füzek ágain foglal magának helyet, és jellegzetes repülésével azonnal felhívja magára a figyelmet. Ha megjelenik egy-egy korán megjelenő hím tiszavirág, azonnal  és biztonsággal a begyében köt ki. Aztán, ahogy telnek a napok már több madár is megjelenik a terített asztalnál. A leggyakoribbak a sirályok. Egész évben csak keveset látni  itt a Tiszán, de ilyenkor akár 100 is lehet a szám.

Az első észlelésem június 13-án kedden volt, kenuzás közben tízes nagyságrendű mennyiségben számoltam,  javarészben hím egyedeket. Már akkor is feltűnt, hogy úgy fél nyolc tájon, pár nőstény is repülni kezdett. Általában ez nem így szokott lenni, az első napokban eddig, csak hímeket láttunk.  Szerdai nap  egy nagyon jó előrajzásnak mondható, számukat becsülve max. 10 ezres repülést lehetett regisztrálni.  Ekkor döntöttük el, hogy 16.-a péntek lesz az első túranapunk, és megírtam a hozzá való meghívót is Önöknek. Csütörtökön, egy kicsit növekedett  a tiszavirágok száma, úgy több tízezres nagyságrendet érhette el.

És az első túranap ideje is eljött. Mindig izgalom számunkra is mi fog történni. Vajon jól adtuk-e meg Önöknek a  hívójelet?  Nem voltunk sokan, de akik ezt az időpontot választották, nem döntöttek rosszul. A napi csúcs elérte a százezres nagyságot. Meglepetés, azért ért bennünket, már 16 óra tájékán sötét, eső nélküli felhők jöttek fölénk. Szokás szerint, nem sietettem a túra elindulását, mert az a tapasztalatom, hogy fél hatnál előbb nem fog elindulni. Mire öt körül leértünk, már javában folyt a nagy előadás. Azt meg lehetett állapítani a napi rajzás vége felé, hogy  láthatóan több nőegyed repül, mint hím. Az est hűvös hideg széllel végződött, jólesően húzódtunk a szalonnasütéshez gyújtott tüzekhez.

A hűvös, szeles idő szombaton is folytatódott. A túrázni vágyók száma jelentékenyen megnőtt. Ötször többen voltunk, mint tegnap. „Tanulva” az előző napból, korábban indítottuk a túránkat, de már nem volt borult az ég, és a kezdet is a rendes kerékvágásba zökkent vissza.  A szél a nagy fákat tépte, de  az is érdekes volt, hogy a víz felszínén szinte csak fodrozódást okozott. Bár, már többször megfogadtam, hogy hipotézisekbe nem bocsátkozom a tiszavirágzás kapcsán, mégis most, tán a drasztikus lehűlésnek köszönhetően a rajzás intenzitása is visszaesett. Becslésem szerint a tízezres nagyságrend alatt volt a repülő egyedek száma.

Egy ilyen nap után, egy újabb dilemma merül fel. Vajon holnap kevesebb tiszavirág  lesz-e, vagy több?  Ennyi volt az idei évre, vagy lesz még folytatás? Ezt soha nem lehet tudni előre.

A vasárnapi túránkra is sokan eljöttek. Igaz hogy, az esőfelhők környékeztek bennünket, mégis szép napos időt kaptunk. Már nem sietettem a csapatot le a kikötőbe, időben hat óra tájon elindult a rajzás. Nem érte el a pénteki rajzás nagyságát, de a becslés szerint, jó indulattal érhette el a százezres nagyságrendet, inkább erős több tízezresnek lehetne nevezni.

Az este zártával az emberben élő optimizmus felcsillantott némi reményt. Ennyivel nem mehetett le az idei tiszavirágzás, ennél mi már szebbeket is megéltünk. Talán hétfőn lehet egy saját használatra alkalmas túra nélküli napunk.

Őr kollégámmal és egy bejelentkezett forgatócsoporttal, nagy reményekkel tettünk meg felfelé  vagy 8 km-t, de csak a reményeink maradtak (a jövő évi találkozásig). Összevetve az idáig tapasztalt rajzásokkal a közepes szintet éppen csak megütötte a megjelenő egyedek száma.

A  hétfői nappal (június 19.) a 2017-es tiszavirágzás a Tiszakürt-Tiszainokai Tisza-szakaszon véget ért.

Köszönet a Teremtőnek, hogy ezt a titokzatos eseményt megteremtette, és azért is, hogy alázatos szemlélőként  részesei lehettünk ennek a természeti csodának!

Tálas László

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829 
2020. február
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ