Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2020-06-23

2020.06.23.

Gyorsan vége lett…

 

A tegnap esti reményeim nem váltak valóra. Még egy napot jó lett volna velük tölteni, de nem kaptunk, csak ennyit. Vagyis szűk négy napot. És már csak jövőre lesz legközelebb.

A szokásos negyed hatkor értem le a kikötőbe, szintén szokásos vízmeregetés, mert minden nap esik valamennyi eső. Ma szerencsére nem sok volt a csónak alján, gyorsan végeztem. Pótolni kellett még a fél hónap alatt elfogyasztott üzemanyagot is, mire mindennel végeztem megérkezett kolléganőm, akivel tegnap elhatároztuk, hogy felmegyünk egész Kécskéig, megnézzük arra, a jobb helyeken milyen lesz a virágzás.

Folyamatosan árad a víz, nagy letört ágak, gallytömegek úsznak a sodorvonalban. Szerencsére szemét alig! Mire a kötelező indulás előtti teendőimmel végeztem, megmértem a víz hőfokát 21 C. A kikötő-ponton körül, úgy fél hat felé már vagy 20 kérész kereste volna párját. Ha nagyobb rajzás készülődött volna, akkor a szubimágók ebben az időben tömegével repültek volna vedleni, de kicsi volt az aktivitás. Néha egy-egy nőstény repült volna a folyó közepére, de általában nem volt szerencséjük, mert a madarak összevadászták őket. Mondtam is a kolléganőmnek, hogy itt az idei tiszavirágzás vége. Ennyit kaptunk most ebben az évben ajándékba.

Elindultunk felfelé, és mindenütt csak egy-egy, általában fiúkérész repült csak. Egy helyen volt egy kicsivel több aktivitás, de itt is a néhány tíz egyedig tudott felfejlődni a napi állomány. A kécskei strand felett visszafordultunk, már alkonyodott.
Hét óra elmúlt és vele együtt búcsúztathatjuk az idei tiszavirágzást is a Közép-Tiszán.

Mérleg: Az idei tiszavirágzás aktív része Tiszainokánál

18-án csütörtökön kezdődött;

19-én pénteken egy nem várt visszaesés;

20-án szombaton kb. 10.000 környéki repülés, esőben, nagy szélben;

21-én vasárnap volt az idei virágzási napok közül a csúcsnap, rövid ideig cca.: 100.000 repüléssel, szép folyóparti hím megjelenéssel, összeálló tiszavirág formációkkal;

22-én hétfőn látható visszaesés, de még látványos megjelenés, mind a hím, mind a nőstény zónákban;

23-án rajzás összeomlása, nagyon kevés (10-50 db), főleg hím megjelenés.

 

Köszönöm, azoknak, akiket hozzánk hozott tiszavirágnézőbe a kíváncsiság, hogy itt voltak. Remélem, hogy sokakban örök nyomot hagyott az az élmény, amit e kecses rovarok látványa okozott. Mi, akik azon dolgozunk, hogy minél több információt kaphassanak, és időben ide tudjanak érni, jövőre is megteszünk mindent, hogy ez az átélt élmény tovább folytatódjon.

 

Forrás: Tálas László
(HNPI)

 

Figyelmünket most már a Tisza-tó térségébe irányíthatjuk, ugyanis Kiss Ferenc kollégánk ma esti bejárása alkalmával jóval több kérészt figyelt meg a Tiszaszőlős menti folyószakaszon.

Egy potyautasa is akadt a vízi útja során.

 
Potyautas a csónakban
Fotó: Kiss Ferenc

 

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
   0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031   
2021. december
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ