Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2020-06-22

2020.06.22.

Ma derült ki…

 

Míg a tegnapi rajzás bőségesen adott alapot az optimizmusra, mármint, hogy akár a mai napra az egyedszám növekedhetett volna (lelkünk szerint). Mára, mint eddig is, százszorosan már kiderült, hogy a tiszavirágzás folyamata nem az embernek szánt „kívánságműsor”! Hanem egy nagyon látványos, a nagyon sok közül, sajátos, alig megismerhető történésekkel és összefüggésekkel. Sok minden kiderült már, de mindig akad egy apró bizonytalansági tényező, ami fenntartja a faj túlélési titkait.

Ma is Kikötős Julcsi hívott, már fél négykor, hogy repül a virág! Várható olyankor, amikor hatalmas esőfelhők takarják el napot. Elsötétül az ég és lenn a kérészek, azt hiszik máris lekésték rövid fölvilági életüket. Mármint nem az összes, csak egy pár darab!

Nem a hír miatt mentem korábban, már háromnegyed ötkor leértem a kikötőbe. Úgy látszik, hogy az emberek is megtanulták már, hogy nem érdemes nagyon korán jönni. Hacsak nem az a cél, hogy a tiszai táj szépsége nyűgözze lelkünket és teleszívjuk magunkat szín tiszta oxigénnel. Kolléganőm érkezett Debrecenből, az esemény iránt tele kíváncsisággal. A szokásos napi esők nyomának eltávolítása után éppen akkor indultunk el, amikor az első szubimágók kezdtek vedleni repülni. Nagy örömünkre a csónakunkat is kinézte vedlési helynek egy pár darab. Filmkockára is került e rövid élet kezdete. Tettünk egy kört dél felé, hiszen ez a legaktívabb ebben az évben. Még lefelé alig volt kifejlett rovar, de visszafelé már sokasodtak, kezdetlegesen, kevés számú egyeddel kezdtek összeállni a párzási formációk.

Az első egy gyors kör volt, mert vissza kellett menni a kikötőbe, mert megérkezett a szervezésben segítő helyi kolléganőm. Aztán változott a menetrend, mert megláttam egy ismerős zsákot, amit a természetvédelmi őröknek rendszeresítettek. Kiderült, hogy híradásaink nyomán a DNPI-nél dolgozó egyik kollégánk látogatott el hozzánk családjával. Elég nagy csónakunkba elfértek és együtt indultunk útnak vallatni a felszínt. Míg az első fordulónál szépen sütött a nap, a másodiknál, először szépen napsütésben eredt el az eső, majd be is borult és vert bennünket. Közben negyed hét lett, ami napi csúcs szokott lenni.

Megállapítható, hogy a mai nap a tegnapihoz képest visszaesés volt. A parti sávban a hímek számában még nem annyira érződött, de a folyóközépi nőstény zóna nem tudott felfejlődni. Mindkét zónában az egyedszám drasztikusan csökkent. A hím zónában cca. nem érte el a tízezret, a nőstény zónában még drasztikusabb volt a változás: ezres volt a megjelenés. A napi állomány teljes összeomlása is nagyon gyorsan bekövetkezett. Az egész rajzás negyed 8-ra befejeződött, de a kis eső után ma volt az első napsütéses napunk.

A víz hőfoka: 21.4oC volt, a léghőmérséklet: 24,4oC.

Mikor leérkeztem, egy-két érdeklődő volt csak a kikötőtérben. Gondoltam kezdődik a hét, ma nem lesz annyi látogatónk. Hát, tévedtem, mert mire elkezdődött a virágzás, addigra előkerültek az emberek is. Becsülve kb. 50-60 ember volt velünk.

 

Forrás: Tálas László
(HNPI)

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2021. november
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ