Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2020-06-21

2020.06.21

Ma is volt miért idegeskedni…

 

Délelőtt többször csörgött a telefonom, már nemcsak azt kellett volna tudnom, hogy mikor lesz a tiszavirágzás (mert már azt tudjuk), hanem azt is, hogy éppen a virágzás időpontjában milyen idő lesz. Egész napfelhős volt az ég, néha ki-kiütött a felhők mögül a nap, aztán úgy félnégy felé komolyan beborult az ég, de csak kis cseppekben szitálva esett. Nem kellett sokáig várni, amúgy rendesen eleredt négy óra előtt. Egy óra alatt 7 mm zuhant le. Ilyen panel még nem fordult elő a mögöttem lévő 18 éves (15 éve szervezünk túrákat) megfigyeléseim alatt. Viszont abban reménykedtem, hogy a kérészek a mögöttük lévő cca. egy millió év alatt csak-csak kidolgoztak erre is egy hatékony stratégiát.

Ma a bátraké volt a szerencse, azoké, akik mindenképpen látni akartak a Tisza legszebb napjaiból egyet. Mindannyian akartuk és elállt az eső! De ez csak nekünk volt jó, mert a kérészek az esőben is elkezdték a rajzást. Úgy látszik, hogy az idei tiszavirágzás a szürke színek jegyében zajlik le. Páratlan élmény az ember számra az a rajzás, mikor a napsütésben pompáznak ezek a rovarok, de el kell ezt is fogadnunk, és meglátni szépségét ebben az időjárási környezetben is.

A szokásosnál egy negyedórával korábban érkeztem le kikötőbe. A gátőrháznál pesti kenus csapat hezitált, mert még csöpögött kicsit. Lenn a kikötőben Julcsi küzdött a kishajóval, nem akart indulni. Vagy tíz ember a kikötő magaslat éléről figyelte a történéseket. A felhők sötétségéből adódó fényviszonyok korábban beindították a rajzást. A sarki nagy nyárfa derekán javában folyt a szubimágók vedlése. Aztán egy sötét esőkabát háttérrel is készülhetett közeli videó a vedlésről. Az nagyon jó jel, ha már mindenre rászállnak vedleni a hímek.

Legalább negyedóráig hezitáltam, hogy menjek-e vízre, vagy ne, aztán megérkezett a kolléganőm és együtt döntöttük el, hogy megyünk. Eddig szandálba jöttem le mindig, aztán mezítlábra váltottam a csónakban. Most, az esőre való tekintettel gumicsizmát húztam, de itt derült ki, hogy amint beleléptem a csónakban összegyűlt esővízbe, az egyik lábam merő vizes lett. Az új csizma selejtes, hát használjuk, ami soha nem ázik be, a jól bevált mezítelen lábat! A szokásos vízhőmérséklet mérés volt az első: 21 C, a léghőmérséklet ugyanannyi!

Mialatt a meregetéssel bíbelődtem, a csónak megtelt fiú tiszavirágokkal, vedlettek, beleszálltak, volt, amelyik csak pihent egyet és tovaröppent, de többet ki kellett tessékelni. Minden kikötői tárgyat beborítottak a „kinőtt kérészruhák”. Mire kifutottunk, a folyó közepén is megélénkült a női szakasz, egyik pillanatról a másikra lehetett érzékelni számuk növekedését. A part mellett a megtermékenyítési zónában már komoly, 20-25 db-ból összeálló tiszavirág-formációkat is lehetett látni. A napi csúcs, kb. negyedhét körül volt. Az előző napi rajzásoknál nagyságrendekkel nagyobb egyedszámot láthattunk. Becslésem szerint elérte a 100.000-es nagyságrendet. Már tegnap is lehetett érezni időnként a kibocsátott feromon illatot, de ma ezzel volt tele az egész vízfelszín. És, amit ma már lehetett hallani, de tegnap nem, a sok kicsi szárny sajátságos zizegése. Ezeket csak nagy egyedszámnál lehet tapasztalni.

A mai nap, ha a napsütést kivonjuk belőle, amolyan klasszikus tiszavirágzásos nap volt. A fiúkérészek tömeges megjelenésével kezdődött, szépen felfejlődött a lányok kompenzációs repülése, majd a parti zónából fokozatosan eltűntek a fiúk, és csak a folyó közepén folyt a nőstények peteszórása, és aztán csend és rengeteg hullámsírba eső, vergődő kis jószág.

Szép nap volt, és még holnap is szép lesz! És a végére egy tanulság : Nem szabad az esőtől megijedni!

 

Forrás: Tálas László
Fotók: Torkosné Egervári Ilona
(HNPI)

 

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2021. november
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ