Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2020-06-19

2020.06.19.

A mai napon kevesebb tiszavirágot láthattak az érdeklődők Tiszainokánál

 

Próbál az ember objektíven beszámolni minden megfigyelési napról, de van, amikor nem tudja megkerülni saját szubjektív lényét. A megfigyelő optimizmusa is dolgozik!

A tegnap esti eseményeken felbuzdulva, és használva a régi tapasztalatokat elküldtük, hogy elkezdődött a tiszavirágzás. Ma viszont elképedve álltunk a parton, hogy tán mégse? Sok tekintetben ellentmondásos ez az év! Az előrajzás felgyorsulása jelzi, hogy közeledünk a főrajzáshoz. Ezt a panelt nagyon rég használjuk. Most más korábban felállított teóriákkal hasonlatosan ezt is, a tapasztaltak miatt lehet, a jövőben kicsit át kell értékelnünk.

A szokásos időben érkeztem le a kikötőbe, alig múlt el 5 óra. Szikrázó napsütés, áradó víz, és szél minden mennyiségben. Viharos szél és áradó víz már volt korábban tiszavirágzáskor, de akkor egyik sem vette el a kérészek párzási kedvét. Ma viszont elég drasztikusan visszaesett a megjelenő kérészek száma. A régi adatokból próbálom az okokat firtatni akkor is, ha nagyon jól tudom, hogy ez örök titok marad.

Készülődtem a kifutásra, amikor a szomszéd kishajóra kapaszkodott egy vedleni készülő fiúkérész. Ezt nagyon jó jelnek tekintettem, aztán a sólyapálya déli sarkán is elkezdtek kirepülni és vedleni. Aztán gyanúsan megrekedt az egész folyamat. Csak néhány hím kérész cikázott, inkább több lánykérészt láttunk, de a szél miatt nem tudtak a menetrendjük szerint repülni. Valahonnan előkerült egy nagy csapat sirály, először 4-5, majd a végére vagy 30 is volt. Őket nem zavarta a szél, halálos pontossággal szedték össze a repülő példányokat.

Csak a kikötő déli oldalán volt megjelenés, az északin szinte csak pár darab.

A megfigyelések során mindent le kell jegyezni, szívesebben írnám, hogy gyönyörű szép napunk volt. Láttunk kérészt, de talán a szél szétfújta a tiszavirágzást.

Korábban a leveleimben mindenkor hozzátettem, hogy nem tudom garantálni 100%-ban a pozitív történéseket, akkor sem mindig az történt, amit szerettünk volna. A természet a saját törvényei szerint él, mi csak békés szemlélői lehetünk. Mi emberek pedig friss levegőn, vízparton tölthettünk egy szép késő délutánt.

Holnap újra, új reményekkel folytatjuk.

 

Forrás: Tálas László
(HNPI)

 

Helyzetjelentés a Közép-Tisza további szakaszairól

 

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai az alábbi helyszíneken figyelték a mai eseményeket:

295-298 fkm között volt egy közel tízezres szép rajzás. 

A 329-327 fkm között, a tószegi kanyarban nagyon szép rajzás volt. Több tízezres tömegben jelentek meg a kérészek, a nőstények kompenzációs repülését is láthattuk.

A Tisza 388 fkm-nél valamint 380 fkm-nél gyenge repülés történt, Kőteleknél is gyengébb rajzás volt. Azonban Szolnok belterületi szakaszon szép sűrűségben repültek.

A folyó Szolnok-Nagykörű közötti szakaszán (334 fkm - 354 fkm) a tegnapitól erősebb, de továbbra is nagyon diffúz repülés volt jellemző. Érdekes, hogy itt a vízhőfok tovább esett, 20,4oC volt, és erős szél fújt.

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2021. november
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ