Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2020-06-10

2020.06.09.

Második megfigyelési nap Tiszainokánál

 

Minél több időt tölt el az ember a tiszavirág megfigyeléssel, annál több visszaköszönő panelt fedezhet fel. Én panelnek nevezem, azokat a történéseket, amik több év gyakorlatát tekintve megismétlődnek. Ma egy ilyen panellel találkoztam! Az emberi logika szerint, ha egyszer már találkoztunk egy tiszavirággal, akkor másnap legalább kettőt remélünk, aztán a harmadik nap már sokkal több, és ez a napok teltével beletorkollik a fővirágzásba. Szerencsére a természeti jelenségek jelentős többsége nem követi az emberbe épített kincstári optimizmust. A jelenségek járják a maguk titkokkal teli útjait, ügyelve arra, hogy a fajba gondos precizitással beépített életstratégiáját magukon kívül csak kevesek ismerhessék.

A tegnapi egy kis szárnyas virág látványa mára már, ha nem lenne másfél évtizedes tapasztalat, duplájára nőhetett volna. De működnek a panelek és megtanultuk, hogy nem szabad előre a jelenség növekedésére vonatkozó következtetéseket levonni, csak az adott napi történések számítanak. 

Miután jól körbeírtam, következzen az eredmény, hát ma nem láttunk egy kósza repülő tiszavirágot sem. Az időjárás a tegnapi naphoz hasonlatos volt. Hatalmas magasságokba emelkedő gomolyfelhők, zivatart sejtető sötétkék talapzattal. Bármikor eshetett volna, de a felhők között ügyesen bujkált a nap, és inkább az embereket melengetette.  A víz még mindig árad, bár ez nem nagy áradást jelent, csak egy métert emelkedett a szokatlan tavaszi alacsony vízállás.

Mint ígértem a víz hőfokot is mérem Tiszainoka térségében. A vízfelszín hőmérséklete: 19 oC, ami egy kicsit elmarad az ebben az időszakban szokásos 20-22 oC-tól, de ez nem jelentős különbség. Levegő hőmérséklete: 24  oC.

Ma ez történt! Remény a holnapban!

 

Forrás: Tálas László

(HNPI)

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
2020. október
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ