Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2020-06-09

Tiszainoka, 2020.06.08.

 

Az első nap tapasztalatai

 

Az idén nem sietett a természet, szép nyugalmasan mérte ránk a meleget, mintha tudta volna, hogy a bezárt emberek szíve szakad meg, ha jó időben a lakás „négy sarkát” kell nézniük. Leginkább a városi ember jöhetett rá, hogy mennyire távol kerülhet a bezártságban az ember lételemétől, a természettől. És lélekben mennyire közel, mert a hiány mindig közel hoz bennünket belső igényeinkhez.

Mi, akik majd másfél évtizede szervezzük, hogy Önök ide tudjanak érni e páratlan természeti csoda kezdetére, a kialakult járvány helyzet alatt rengeteget törtük a fejünket, hogyan tudnánk az adott keretek között, a korábbi években megszokott módon, szervezett túráinkat megtartani. Sajnos, nem lehetséges! De a megfigyeléseinket, a korábbi évekhez hasonlóan, tovább folytatjuk, és az erről készült napi beszámolót, valamint a fővirágzás kezdetét a megszokott fórumon közzé tesszük, és Önökre bízzuk a döntést.

A mai nap, egyébként a tiszavirágzás időszakának megfelelő időjárás alakult ki. Szép napsütéses idő, hatalmas gomolyfelhőkkel, amikből bármikor akár viharfelhők is összeállhatnának. Időnként el-eltűnt a még estefelé is igen erős nap, de a megfigyelést egyáltalán nem zavarta. Csak ma került vízre csónakom, és különösen jó érzés volt újra elindulni, vízen lenni. Az évek alatt megszokott útvonal. Először a folyás iránnyal szemben felfelé kb. két folyamkilométer. Talán az utóbbi napok esőinek köszönhetően, a hétvégén kicsit megáradt a folyó, a sodorvonalban néhol uszadékfa, és a vízfelszínen a parti fűzfák fehér pelyhein utazó magjainak milliárdjai. Míg a kis motor vígan pöfögve tolta előre csónakom, arra gondoltam, hogy évek óta tervezzük, hogy a megfigyelések alatt mérjük a víz hőmérsékletét. Nem nagy dolog egy vízbe meríthető szondás digitális hőmérő, de valahogy ez eddig elmaradt. Holnaptól pontos vízhőfokot is fogok már írni. Annyi teóriát felállítottunk már a virágzással kapcsolatosan, amik évről évre megdőltek. Hátha ebből a vízhőfok mérésből ki tudunk következtetni valami okosat.

A felső szakaszon semmi különöset nem láttunk, csak néhány kapás nélküli horgász ásítozva kucorgott lépcsője alján. Fél hét felé járt az idő, amikor a déli oldalra is lekanyarodtam. Itt kevesebbet kell menni, mert a kérészeknek alkalmas folyópart ott elfogy, gyerekkoromtól kedves homokos strand kezdődik, kövezéssel védett, hosszú partszakasz, ahol csak nagy virágzások idején szokott kérész repülni. A strand előtti éles kanyar után visszafordultam és belőle kiérve a baloldalamon, tőlem néhány méterre egy nőstény kérész hiába kereste élete párját. Korán kelt, a kérész fiúk nagy szereplése, még várat magára.

 

Forrás: Tálas László 

(HNPI)

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
2020. október
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ