Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2018-06-15

Az idei nyár utolsó tiszavirágzás túráját hirdetjük hétvégére

Megtört a jég. A tegnapi nap csendes volt ugyan, semmi mozgás nem volt a víz fölött. Ezzel szemben a mai helyszíni bejárás során csodálatos látványban volt része a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak, akik úgy vélik, hogy egy szép előrajzást észlelhettek a Kisar és Tivadar közötti folyószakaszon. A helyi lakosok népesebb csoportja ma már gyönyörködhetett a látványban. Közel 50 fő gyűlt össze, s a hídon állva hébe-hóba a híd fölött átrepülő kérészek még különlegesebbé tették az alkonyati megfigyelést.

HELYSZÍNVÁLTOZÁS! A magas vízállás miatt a Vízipocok-kikötő nem vállalta a vízi eszközök (10 személyes BBQ-hajók) vízre bocsájtását, ezért új helyszín kijelölésére került sor. Egyben a túra jellege is megváltozik, mivel a hajós túra helyett a partról, illetve a Tisza-hídról lehet majd szemlélni a rajzást.

A tapasztalatok szerint a Felső-Tiszán ebben a térségben már csak ebben a térségben lehet látványosabb tiszavirágzást látni, így a holnapra meghirdetett túra vélhetően az idén már csak az utolsó lehetőség lesz tiszavirágzás megfigyelésre.

Fotó: Hunyadi Tünde

A közúti forgalom miatti veszélyek csökkentése érdekében, elővigyázatosságból a nemzeti park munkatársai nagyobb létszámmal is a helyszínre kivonulnak, így remélhetőleg nyugodt, biztonságos körülmények lesznek a holnap esti tiszavirágzás váró szemlélődéshez.

KÉRJÜK, hogy megfigyeléskor sárga - fényvisszaverős - mellényt viseljenek! Ügyeljenek testi épségükre, hiszen a hídon járművek közlekednek. Mindenki a saját felelősségére vesz rsézt az eseményen!

Javasolt megfigyelési helyek: Tisza-híd, illetve mindkét oldali partszakasz

Parkolás: a Tivadar és Kisar közötti közúti híd mindkét oldalán van lehetőség az autókkal megállni.

Találkozó, programkezdés: június 16-án 17.30-tól gyülekező, hiszen a mai napon is már 6 órától javában rajzottak a kérészek. Google térképrészlet a helyszínről ITT tölthető le.

A programon való részvétel ingyenes!

A helyszínen munkatársaink egy kis ismertetőt is tartanak a kérsézről, a tiszavirágzásról, de alkalmas hely hiányában a tervezett előadás elmarad.

 Fotó: Hunyadi Tünde

Külön már nem szükséges regisztrálni a programra.

Aki lemarad, ne csüggedjen. Neki azt tanácsoljuk, hogy figyelje a holnap esti híradást a hnp.hu/tiszaviragzas oldalon. Ha a holnapi nap történései alapján még látunk reményt egy vasárnapi megfigyelésre, akkor azt már csak itt tesszük közzé. Ebben az esetben a program leírás megegyezik a mostaniéval. 

Időpont: 2018. június 16. (szombat), 17.30 órától

Info: 70/1989-731

Túravezető: Hunyadi Tünde és Nagy Renáta turisztikai munkatársak ill. a HNPI Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység őrszolgálatának több tagja

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829 
2020. február
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ