Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatKultúrtörténeti, építészeti értékekVezetett túrákMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programHortobágyi Vadaspark
Természetfotózási és filmezési szabályzat a HNPI területein

Természetfotózási és filmezési szabályzat a HNPI területein

(Útmutató fotózást és filmezést üzletszerűen végzőknek, ill. sajtósoknak)

A Hortobágyi Nemzeti Park Általános Látogatási Szabályzatának

2. sz. melléklete

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (továbbiakban: Igazgatóság) az alábbiakban részletezett egységes rend szerint teszi lehetővé cégek, vállalkozások, magánszemélyek számára az üzleti célú természetfotózást, filmezést, filmforgatást (együttesen: Tevékenységek) az Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területeken.

A Tevékenységek az alábbi feltételekkel végezhetők:

1. Nem kell vagyonkezelői hozzájárulás az ún. bemutatóterületeken belül magán célú, szabad kézből, vagy állványról, monopodról történő természetfotózáshoz és filmezéshez, de ezen tevékenység sem jelenthet túlzott zavarást az ott élő élővilág élettevékenységére.

2. Nem kell beszerezni az Igazgatóság hozzájárulását olyan eseményen való fotózáshoz, filmezéshez, melyre a sajtó képviselője meghívást kap. Ilyenkor a sajtóesemény kapcsán szabadon készíthető hang és képfelvétel.

3. A látogatható tanösvényeken kívüli területeken természetfotózási, filmezési tevékenység, továbbá a sajtó és más, nem magán célú fotózás és filmezés, valamint a lessátras fotózás, és minden egyéb, élőlények közelében történő, álcázással megvalósított fényképezési, filmezési tevékenység csak az Igazgatóság előzetes hozzájárulásával végezhető.

4. A hozzájárulás iránti kérelmet a nemzeti park igazgatója bírálja el, és annak eredményéről a kérelmezőt, ill. a természetvédelmi őr(öke)t ill. a tájegység vezetőjét írásban tájékoztatja.

5. A fotózás és filmezés iránti kérelem benyújtásának és elbírálásának folyamata megegyezik a Túraszervezők csoportvezetési kérelménél leírtakkal. A kérelem benyújtására alkalmas formanyomtatvány letölthető a nemzeti park honlapjáról (ill. tájékoztatást nyújtanak jelen szabályzat 1. és 13. számú mellékletei).

6. Az üzleti célú fotózási, filmezési tevékenység, ill. a nem tanösvényeken történő fotózás, filmforgatás és hangfelvétel készítés díj ellenében folytatható, ami magába foglalja a terület felkeresésére is feljogosító vagyonkezelői hozzájárulással megállapított nemzeti parki belépő díját is. Amennyiben a hozzájárulásban azt az Igazgatóság előírja, úgy az esetlegesen kijelölt kísérő napidíját és annak utazását, saját gépjármű használatának költségét a fotózási díjon felül kell megfizetni. A díjak mértékéről a Szabályzat és a mindenkor érvényes díjszabás rendelkezik.

7. Amennyiben a fotózás a tervezettek szerinti megtartása természetvédelmi érdekeket sértene, úgy a kiadott hozzájárulást az Igazgatóság korlátozhatja, vagy vissza is vonhatja. Ilyen esetekben kártérítési kötelezettsége az Igazgatóságnak nincs.

8. A fotózás, filmezés, hangfelvétel készítés vagyonkezelői hozzájárulás birtokában is csak olyan helyeken lehetséges, ahol az zavarást nem okoz (pl. betekintők, tornyok, állandó leskunyhók, elhagyott pusztai tanyák, pásztorszállások, hodályok, náddepók, halastavak vagy csatornák gátjai).

9. Lessátrat továbbá bármilyen mesterséges leshelyet elhelyezni az Igazgatóság védett természeti és saját vagyonkezelésű területein annak előzetes írásos hozzájárulásával lehetséges.

10. Fészektelepekre való behatolás, a madarak felzavarása tilos!

11. Védett és fokozottan védett növények fotózása esetén tilos a növény egyedét bármilyen módon sérteni, illetve környékét a fotózás érdekében „kitisztítani”.

12. A szabályszegő a területről kiutasítható. Az elmarasztalásban érintett személynek és jogi személynek a későbbiekben újabb engedély már nem adható ki. Természetvédelmi károkozás esetén az Igazgatóság szabálysértési, súlyosabb esetben büntetőeljárást kezdeményez az elkövetővel szemben.

13. A természetfotózás és filmezés díjszabása a mindenkor érvényes szolgáltatási árjegyzék alapján történik (9. sz. melléklet). Az árjegyzékben szereplő kifejezések jelentése:

  • Kísérő biztosításának díja: megegyezik az őri szakvezetés díjával (lásd. túravezetői szabályzat).
     
  • Fotózási díj: a fotózási díj megfizetése csak és kizárólag a kérelemben megfogalmazott célú egyszeri felhasználásra vonatkozik, ettől eltérő esetekben az Igazgatóság ügyvédje által is ellenjegyzett megállapodásban kell rögzíteni a feltételeket. Nem kell fotózási díjat fizetni a tanösvényeken történő fotózás esetén semmilyen körülmények között. A lessátor – akár tansövényen, akár azon kívül esik – felállításhoz való hozzájárulás esetén napi díj kerül megállapításra. A napi (és éves) díj mértéke az árjegyzék szerinti összeg.
     
  • Szállítás díja: amennyiben a területre ki- és beszállítás terepjáróval történik, max. 4 utas/ terepjáró, megkezdett 100 km-enként; díja: az árjegyzék szerinti összeg.

14. A hozzájárulással rendelkező köteles a hozzájárulást magánál tartani és ellenőrzés esetén kérésre felmutatnia. Ellenőrzésre jogosultak az Igazgatóság (arcképes igazolvánnyal rendelkező) munkatársai.

15.  Jelen szabályozás az Igazgatóság Általános Látogatási Szabályzatával és a Túravezetés és túraszervezés szabályai a HNPI területein című dokumentumban foglaltakkal együtt alkalmazandó.

 

Érvényes: az aláírás napjától visszavonásig

 

Dátum: Debrecen, 2015. január 5.

 

                                                                                            Szilágyi Gábor

                                                                                                 igazgató

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ