Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Darunéző túrák 2020
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatVezetett túrákKultúrtörténeti, építészeti értékekMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programCsárdák útjaHortobágyi Vadaspark
Madarászverseny

Madarászverseny

 

A MADARÁSZVERSENY SZABÁLYA:

Időintervallum: 2020. január 01.-2020. december 31.

Azon túl, hogy a versenyzők lehetőleg gyakran kilátogatnak a területre és fejlesztik a fajismeretüket, fontos, tudományos értékű adatokkal járulhatnak hozzá a Hortobágyi-Halastavak madárvilága megismeréséhez.


Szabályok:

A verseny célja minél több madárfaj észlelése a Hortobágy-Halastó területén belül. Az észlelés lehet látott és/vagy hallott. A terepnapló kizárólag az észlelt madárfaj „kipipálására” és néhány adat feljegyzésére alkalmas. Külön rovatban fel lehet tüntetni a legelső és a legutolsó észlelési adatát a fajnak és a megjegyzésekben pl. a legnagyobb példányszámot is. A terepnapló fajlistájának másolatait használhatjuk az egyes alkalmakkor külön is, de az összesített fajlista vezetésére mindenképp. Nevezni csak egyénileg lehet amatőr és profi kategóriákban. Nevezni egész évben lehet. Nevezési díj nincs. Nevezés e-mailban: koczkaandras@hnp.hu A nevezők szintén e-mailban visszaigazolást, rendszeres hírlevelet kapnak.
A Látogatási Szabályzat betartása a Hortobágy-halastavi tanösvényen is kötelező! (lásd lentebb)


Mi számít és mi nem számít „pipálható’” fajnak?

Nem számít: A Halastavi gyűrűzőállomáson megfogott madár kézben tartva, vagy elengedéskor/közvetlenül elengedés után megfigyelve.

Mi számít: Minden, a térképen ábrázolt területen belül észlelt (látott, hallott) madárfaj, melynek minden – a faj 100%-os biztossággal való meghatározásához – szükséges bélyege látszik; hangja egyértelműen beazonosítható.  A szakvezetéses madarászsétákon a szakvezető által mutatott madárfajok is számítanak, ha azt a versenyző egyértelműen el tudja különíteni más madárfajok egyedeitől.

 

Fajlista vezetése, terepnapló használata:   

 

A versenyzők a fajlista vezetésén túl minden terepi nap során összesített fajlistát is készíthetnek/küldhetnek a megadott E-mail-címre, megközelítőleges/leszámolt egyedszámmal, körülményekkel, megjegyzésekkel, egyéb megfigyelésekkel. Minden egyes terepi nap során a terepnapló erre kijelölt utolsó lapjain be kell pecsételtetni egyet. A terepnaplóba történő pecsételéshez való pecsét a Hortobágy-halastvai Kisvasút indítóállomásánál, a bejárati ajtó mellett elhelyezett dobozban lehet megtalálni. Mindenki önbevallásos alapon használja a pecsétet (minden egyes terepi nap során egy pecsételés alkalmazandó). Emellett el kell tenni belépőjüket is, amivel igazolhatják a terepi napjaik számát. A pecsétek mellé/alá érdemes beírni a dátumot, az aktuális összes fajszámot és az aznapi fajszámot is. A versenyzők mindvégig önbevallásos módon vezetik a terepnaplójukat. 

A terepnapló az év során észlelt madárfajok és alapadatok regisztrálására alkalmas. 

A terepnapló táblázatát ugyanakkor lehet használni az adott terepi napok során észlelt fajok és adatok rögzítésére is (pl. digitálisan elmentve a terepi napok dátumaival). A terepi madarászat során készült digitális felvételeket szeretettel várjuk az évzáró rendezvényhez! 

Terepnapló leadása és beérkezési ideje: (Halastavi jegypénztár nyitvatartási időben/Doboz a pecsét mellett/postai úton: Koczka András, Debrecen, 4024, Újházi Ede utca 7. 1/1., vagy elektronikus formában: koczkaandras@hnp.hu 2021. január 8. 12.00 óráig.

A legtöbb madárfajt észlelek, a legtöbb terepi nappal rendelkezők és a legtöbb fajlistát beküldők is díjakban részesülnek! 

 

1. ábra: Az Éves Hortobágy-Halastavi Madarászverseny (HÉM) területe (pirossal körülhatárolva)

A terepi megfigyelések a mellékelt térképen ábrázolt helyszínről történhetnek. A megfigyelések a terület határain belülről a területen kívül mozgó madárra/madarakra is érvényesek. A kijelölt utakról letérni, a tómederbe menni szigorúan tilos!

A ritka fajok (a terepnaplóban vastagon szedett betűkkel) megfigyelése esetén a Nomenclator Bizottság idevágó intézkedéseit kell megtenni. Az alább link segítségével megtalálhatóak a leírásköteles, ritka madárfajok listája és a letölthető jelentőlapok is.

http://birding.hu/dokumentumok.html

Amennyiben ritka fajt észlelne, kérjük, jelezze azt az alábbi telefonszámok egyikén:
Koczka András: 0670/773-8264
Tar János: 0630/249-4159

A megfigyelések során TILOS:

Letérni a gátakról, bemenni a lecsapolt tó medrébe, az állatokat zavarni, este vakut használni, szemetelni!

Kérjük, olvassa el a HNPI látogatási szabályzatát:   

 

Ajánlott a helyismerettel nem rendelkezőknek elolvasni a Hortobágy-halastavi tanösvény vezetőfüzetét, melyben sok hasznos információt találhatunk.

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ