Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2017-06-13

NIGHT LIGHT projekt a természet védelmében:

2. találkozó Samsø szigetén (Dánia) – úti-beszámoló

 

Hajdú-Bihar megye Önkormányzatának felkérésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz a nemrég indult „Night Light” Interreg programban.

Projekt teljes címe: „NightLight” – Regionális politikák javítása a fényszennyezés csökkentése, illetve a csillagos égbolt védelme és ökoturisztikai hasznosítása érdekében” (Improving regional policies to reduce light pollution and protect and valorise dark night skies)

A projekt második rendezvényének 2017. június 6-8. között Dánia, azon belül is elsősorban Samsø szigete adott otthont.
 

A program főbb pontjai az alábbiak szerint alakultak:
 

Június 6.

Meglátogattuk a Brorfelde Obszervatóriumot (http://www.brorfelde.dk), mely Dánia legnagyobb csillagvizsgálója, és a fényszennyezés szempontjából védett területet alakítottak ki körülötte. A látogatás során bemutatták az obszervatórium épületeit, a csillagvizsgálókat és Dánia legnagyobb Schmidt teleszkópját. Megismerkedhettünk az ott folyó ismeretterjesztő, tudomány-népszerűsítő munkával illetve a fényszennyezés kiküszöbölésére tett erőfeszítésekkel (pl. éjjel még a környező település ablakait is el kell függönyözni, hogy ne szivárogjon ki a fény).


 

Június 7.

A további programoknak a Samsøi Energia Akadémia biztosított helyszínt (www.energiakademiet.dk/eng). Az Akadémia igazgatója röviden bemutatta az ott folyó munkát. Ambiciózus tervük, hogy az egész sziget energia szempontjából önellátó legyen néhány éven belül. Jelenleg is nagy a megújuló energiaforrások (szél, nap) részaránya, és a takarékosságra, az új típusú megközelítésekre (autonóm ház, elektromos járművek, illetve élelmiszer önellátás) is nagy hangsúlyt fektetnek. Az Akadémia épülete minden szempontból példamutató (energiatakarékosság, napelemek, a wc esővízzel működik, stb.). A szigeten természetvédelmi terület található, hiszen jelentős szerepet tölt be a madárvonulásban. Ezt szeretnék csillagoségbolt-parkká is kijelölni. Ezt az erőfeszítést támogatja a sziget világításának rekonstrukciója, mely az energiatakarékosság mellett a fényszennyezés csökkentését is célul tűzte.

A projekt előrehaladásával kapcsolatos megbeszélések mellett több előadás is volt.

Han Brezet, a holland (frízföldi) projekt-partner részéről a „Feel the Night” programjukat mutatta be  (http://www.feelthenight.eu/en/projects/). A fényszennyezéssel világunk egy részét, a csillagos, zavartalan éjszakát elveszítettük, pedig ez fontos szerepet játszott az élővilág szempontjából (Frízföld, a Wattensee nagyon fontos szerepet játszik ma is a madarak vándorlásában), a kultúránkban és mindennapi életünkben (pl. tengeri navigáció). Fontos a gyerekek és a felnőtt lakosság bevonása, felhívni figyelmüket az éjszaka szépségére. Pl. éjszakai programokat szerveznek, ahol függőágyakból, meglévő és tervezett „éjszakai pajtákból” (Starbarn) lehet élvezni a háborítatlan csillagos eget, az éjszaka hangjait, hangulatát („offering a welcomeing night landscape”). Megszervezik a Föld óráját, előadássorozatok és éjszakai séták során bevonják a helyi lakosokat a csillagos ég védelmébe. A sétákon szerepet kapnak a különböző érzékek (hallás, szaglás, tapintás, ízlelés) is. Az önkormányzatokkal, helyi gazdálkodókkal, vállalkozókkal közös nyilatkozatot írtak alá az éjszakai környezet védelméért.

Javasolja, hogy minden projekt partnernél legyen egy önkéntesen elkötelezett település, „dark-sky willage”.

A következő előadó a Texel-i Dűnék Nemzeti Parkból (http://www.npduinenvantexel.nl/) jött, mely a Waddenzee Világörökségi Helyszínen található (http://whc.unesco.org/en/list/1314).

(Watt-tenger: hollandul Waddenzee, frízül Waadsee, alnémetül Wattensee, németül Wattenmeer, dánul Vadehavet)

Az előadás során bemutatta az itt lévő települések közös világításkorszerűsítési projektjét. A projekt során az itt lévő 344 lámpatest 90%-át kicserélték, és bevezették az „intelligens” interaktív világítást, amely a szükségleteknek megfelelően változtatja a fényforrások fényének intenzitását. Alapelvük a biztonság, az energiahatékonyság mellett a fényszennyezés csökkentése különös tekintettel az élővilág igényeire (pl. a kékes és a piros fény kerülése – előző a rovarok és emlősök, utóbbi a madarak szempontjából káros). Jelszavuk: „Sustainable light where needed, darkness where possible” (Fenntartható megvilágítás ahol szükséges, sötétség ahol csak lehet).

A világítási projektet bemutató videó:

A nemzeti park, a világörökségi helyszín és a helyi lakosok létrehozták a „Dark Sky World Heritage Waddensee region” együttműködést a régió éjszakai környezetének megóvására. A lakosok, a rekreációs igények, a természet érdekeinek összehangolása mellett az újtípusú technológiák (smart technologies) kidolgozásának és alkalmazásának is fontos helyszínévé vált a terület. 

Ezt követően Tom Axelsen tartott előadást Dánia 2017-ben létrejött első csillagoségbolt-parkjáról a Moen and Nyord Dark Sky Preserve-ről: http://www.visitmoensklint.com/ln-int/moensklint/dark-sky-above-moen-and-nyord

Este meglátogattuk a Samsø szigetére tervezett csillagoségbolt rezervátum helyszínét mely egyben természetvédelmi terület, a Stavns Fjord Wildlife Reserve: https://www.visitsamsoe.dk/en/inspiration/stavnsfjord/.

Itt megtekintettük a Samsø Naturskole természetvédelmi oktatóközpontot is: http://www.samsonaturskole.dk/

A természeti értékek megismerése, bemutatása részét képezi az éjszakai természetes környezet értékeire, a csillagos égbolt szépségeire való figyelemfelhívás.
 

Június 8.

Az utolsó napon beszéltük meg a szakmai tanulmányutak (peer review) tematikáját és programját. Várhatóan szeptember 18-22. között fognak hozzánk látogatni Spanyolországból Avila és La Palma, Luxemburgból Our, Hollandiából Frízföld, és Olaszországból Matera-Basilicata szakértői, hogy feltárják a Hortobágyi Csillagoségbolt-park és tágabban Hajdú-Bihar megye helyzetét, problémáit, tanulmányi kirándulásokon, interjúk során elsősorban az alábbi problémákra keresve a választ:

  • Nem ismerik kellőképpen a csillagoségbolt-parkot és a fényszennyezés problémáját a környező települések lakói és döntéshozói.
     
  • Jelentős probléma a környező települések fényburája és néhány konkrét telephely zavaró fényei. A fejlesztések (közvilágítás, telephelyek) nem veszik figyelembe a csillagoségbolt-park érdekeit.
     
  • Az ökoturisztikai - asztroturisztikai hasznosítás csekély, ehhez alig van infrastruktúra és jelenleg nem látszik előrelépési lehetőség.

 

2017. június 13.

Gyarmathy István

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031     
2019. január
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ