Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2017-04-12

Hortobágyi Messier-maraton

 

1817-ben, kétszáz éve halt meg a csillagászat egyik nagy alakja, korának híres üstökösvadásza, Charles Messier. Ő volt az, aki először foglalta katalógusba a többnyire csak távcsővel látható halvány-ködös objektumokat (ködök, csillaghalmazok, galaxisok, stb.), és ezek nagy részét ő is fedezte fel. Ezek az objektumok az ő nevének kezdőbetűjét, az M-et viselik, és előszeretettel keresik fel őket az amatőr csillagászok, hiszen viszonylag kis távcsővel is megfigyelhetőek. Minden évben néhány hétig a Messier katalógus mind a 110 objektuma megfigyelhető alkonyat és pirkadat között. Ezt az időszakot használják ki a Messier-maratonhoz, az összes Messier objektum felkeresésére.

Az idei jubileumi Messier évben a Magyar Csillagászati Egyesület Hortobágyot választotta a Messier-maraton helyszínéül (2017. március 31.-április 1.), ami nagy megtiszteltetés a Csillagoségbolt-park számára, hiszen a megfigyelésekhez zavartalan horizont, és fényszennyezésmentes égbolt szükséges. Ehhez még az is hozzásegítette a programra az ország minden részéről érkező mély-ég észlelőket, hogy kérésünkre - és ezért külön köszönet - Hortobágy Önkormányzata lekapcsolta Máta közvilágítását. A helybélieknek egy ingyenes csillagászati bemutatóval háláltuk meg a megértésüket.

A programon a csillagászati észlelések mellett színvonalas előadások során ismerkedhettek meg a résztvevők Messier munkásságával, vagy éppen a hortobágyi pásztorok csillagismeretével. A program sikere arra késztette a szervezőket, hogy már most lefoglalják a Fecskeház Erdei Iskolát a jövő évi maratonhoz.

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ