Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2017-03-21

NIGHT LIGHT projekt a természet védelmében – úti-beszámoló

 

Hajdú-Bihar megye Önkormányzatának felkérésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz a nemrég indult „Night Light” Interreg programban.

 

 

Projekt teljes címe: „Regionális politikák javítása a fényszennyezés csökkentése, illetve a csillagos égbolt védelme és felértékelése érdekében (Improving regional policies to reducelight pollution and protect and valorise dark night skies)”

A projekt fő célja a fényszennyezés megelőzése és csökkentése a természetes éjszakai környezet és csillagos égbolt védelme érdekében. A fények által még kevéssé zavart tájak, védett természeti területek megóvása nem csak az élővilág és tájkép védelme érdekében szükséges de lehetőséget ad ezen területek ökoturisztikai hasznosítására is.

A projektben 9 partner vesz részt: Frízföld Tartomány (NL), Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat (HU), Avila Megyei Tanács (ES), Our Natúrpark (L), Samso Energia Akadémia (DK), Kranj Régió (SI), Basilicata Régió és Matera-Basilicata Alapítvány (IT),  La Palma Sziget Kormányzata (ES)

A résztvevők megismerik egymás jó gyakorlatait, átadják egymásnak tapasztalataikat, és szakértőik a helyi problémák és lehetőségek felmérése után segítséget nyújtanak a fényszennyezés csökkentésével és a turisztikai hasznosítás fejlesztésével kapcsolatos helyi akciótervek kidolgozásához.

A projekt nyitó rendezvényének (2017. március 6-8.) Luxemburg, ezen belül az Ardennek lankáin elterülő festői szépségű Our Natúrpark adott otthont. A programon a Megyei Önkormányzat Nemzetközi Csoportjának vezetőjével, Mátrai Melindával közösen képviseltük a Hajdú-Bihar megyét és a Hortobágyi Nemzeti Parkot.

 

Jellegzetes tájkép az Our Natúrparkból

 

A három napos program során a résztvevők megismerték a pályázat célkitűzéseit, megtárgyalták a megvalósítással kapcsolatos gyakorlati teendőket, bemutatkoztak, és bemutatták jó gyakorlataikat, illetve megbeszélték a projekt egyik legfontosabb elemének, a szakértői csoportok tanulmányútjainak tematikáját. Az első ilyen szakértői látogatás helyszíne Hajdú-Bihar megye, ezen belül is a Hortobágyi Nemzeti Park lesz 2017 őszén.

 

A projekt résztvevői a luxemburgi környezetvédelmi miniszter jelenlétében megtartott nyitórendezvényen

 

A projekt lehetőséget nyújt a Hortobágyi Nemzeti Park számára, hogy a Hortobágyi Csillagoségbolt-park a hazai és nemzetközi színtéren ismertebb és elismertebb legyen, csökkenhessen a parkot érő fényszennyezés, és ki tudjuk használni és fejleszteni az asztro-turizmusban, ökoturizmusban rejlő lehetőségeket.

 

Fotó és szöveg: Gyarmathy István

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2018. december
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ