Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2018-04-22

Csillagtúránk igen szerencsés csillagzat alatt zajlott

 

Április 21-én megtartott túránkat kiváló időjárás, bőséges fülemülenóta, békakórus, Mátra mögé bukó Nap és várakozásainkat felülmúló csillagles jellemezte.

   

Séta a pallóúton a madármegfigyelő házba  Indulás visszafelé  kisvasúttal

 

    A majdnem 60 bejelentkezett vendéggel vígan zakatoló kisvonatból számos madarat figyelhettünk meg, útban a halastórendszer legnagyobb taváig. Kisebb csapatokban húztak át fölöttünk a kanalas gémek, a sekélyvizes gyepeken pedig hófehér nagykócsagok táplálkoztak. Komótos szárnycsapásokkal röppentek fel a szürke gémek, a nádiposzáták és nádirigók pedig szemmel alig követhetően cikáztak a sínpályát szegélyező nádas-gyékényes növényzetben. Sok nyári lúd még tojásán ülve követte figyelmével éberen az elhaladó „csühöst”, de a gyerekek nagy örömére láttunk már fiókáikat a vízen vezetgető családot is. A Kondás-tó madármegfigyelő házikóiból állványos távcsővel jobban szemügyre tudtuk venni a kanalas gémek és a gulipánok sajátos táplálkozását, a pajzsoscankó is élelmet keresgélve futkosott a fövenyes vízparton. A zenei aláfestésben a fülemüle, a nádirigó és a nádi tücsökmadár próbálta egymást túlharsogni, alkalmasint pedig a felzendülő békakórust igyekezett a szakvezető túlkiabálni. Az indítóállomásra visszaútban a Mátra vonulatait vöröslő aranyfolyammal borító naplementében gyönyörködhettünk.

  

  Fotóemlék készítés spektívvel és telefonnal    Pajzsoscankó a távolban                      

 

Naplemente után a két csillagász szakember három csillagász távcső segítségével tartott egyaránt szakmai és szórakoztató, professzionális bemutatót. A csillagképek felismerésén túl megtudhattuk azok jelentését a magyar népi hiedelmvilágban és hogyan segítették a pásztorokat az időmérésben és az időjóslásban. A békés gyönyörködés közben hirtelen a megfigyelőkből hosszú kórusban felszakadó „áááááá” kíséretében egy tűzgömb hasított át az égen. Ez a tapasztalt csillagászaink életében is igen ritka megfigyelés feltette programunkra a koronát.

Hálásak vagyunk a vendégek figyelméért és köszönjük a csillagászok remek bemutatóját!

Legközelebb május 12-én várjuk vendégeinket halastavi „fülemülés” csillagtúrára, június 2-án pedig vadasparki „sakálvonyításos” csillaglesre. A túrákra előzetes regisztráció szükséges a turizmus@hnp.hu címen.

A Mátra mögé bújik a Nap

 

Kép és szöveg: Kemecsei Ágnes

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ