Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Hortobágyi Vonuláskutató Állomás

Hortobágyi Vonuláskutató Állomás

 

 

Cím: Hortobágyi-halastó
GPS:

 

47°36'19.23"N; 21°4'9.66"E
E-mail: turizmus@hnp.hu
Telefon:

Tel.: 52/589-000 • 52/589-321

 
 


A Hortobágy-halastavi tanösvény középső gátjának jobb oldalán, a teleltető tavak szomszédságában található a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás, ahol elsősorban énekesmadarak tudományos célú befogása történik a pallósorok mentén felállított függönyhálók segítségével. A madarakat az azonosíthatóság érdekében egyedi gyűrűvel látják el a szakemberek. Az állomás elsősorban a tavaszi és őszi vonulási periódus során működik. Amennyiben látogatásunk idején üzemel, feltétlenül érdemes itt tölteni egy kis időt. Az itt folyó szakmai munka zavartalansága érdekében a pallósoron csak felügyelettel léphetnek be.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban, annak 1973-as alapítása óta nem folyt rendszeres gyűrűzéses madárvonulás-kutatás, ami eddig Európa egyik legfontosabb madár-élőhelyén ezen a tudományterületen egy óriási fehér foltot hagyott. Így a Nemzeti Parknak a madárvonulásban betöltött jelentős nemzetközi szerepét ismerve ez az állomás nemcsak hatalmas kutatási potenciállal rendelkezik, melyből nemzetközi szinten is új eredmények várhatók, hanem diákok, hallgatók, illetve a madárgyűrűzés iránt érdeklődő természetjárók seregét is vonzani fogja.

Az állomás tudományos szakmai felügyeletét a Hortobágyi Nemzeti Park – Debreceni Egyetem Természetvédelmi Zoológiai Tanszéke látja el, így a hallgatók számára – akik eddig is minden évben nagy számban jelentkeztek a Tanszék által meghirdetett szakdolgozati témákra – az Állomás újabb jelentős vonzerőt fog jelenteni. Az Állomás hosszútávon, nemzetközi ajánlású módszerek alapján tervezte meg működését. Az Állomás tervezett programjaival kapcsolatban az ott dolgozó szakemberek folyamatosan konzultálnak a gyűrűzéses madártani kutatások hazai szaktekintélyeivel és külföldi szakemberekkel. Az Állomás munkáját a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéke is támogatja.

A létesítményt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság „Daruvonulás a Hortobágyon” c. Európai Uniós támogatást nyert pályázatának keretén belül valósította meg. A teljes projekt költségvetése közel 500 millió forint, melyből 89% Európai Uniós forrás, 11% hazai társfinanszírozás.

Az Állomás alapfeladatának tekinti, hogy a hazai és nemzetközi vonuláskutató állomások működési rendszerébe integrálódva részt vesz a fészkelő- és vonuló énekesmadarak állományváltozásainak illetve vonulási stratégiáinak kutatásában, melynek számos, a hazai természetvédelem számára is fontos hozadékai vannak. Az alapfeladathoz egy ökoturisztikai program is kapcsolódik.Hazánkban számos olyan madártani kutatási program folyik, melyek kiterjesztenék tevékenységüket a Hortobágyra, így bekapcsolódva az Állomás munkájába. Ezeknek a programoknak lényeges eleme, hogy meglevő eszközökkel és munkatársakkal dolgoznak, így integrálódásuk nem jelent további pénzügyi terhet.

Az eddig jelentkezett programok a következők:
1 vegyes gémtelepeken fészkelő fajok (kis kárókatona, kanalasgém) színes gyűrűzése
2 szerecsensirályok színes, illetve dankasirályok fémgyűrűzése
3 a kakukk-nádirigó, illetve cserregő nádiposzáta költésparazitizmusának vizsgálata
4 a klímaváltozás hatásai az énekesmadarak állományváltozásaira és vonulási stratégiáira.

Hosszabb távon tervezzük, hogy az Állomás kutatási területeibe bevonjuk a Hortobágy Csillagoségbolt-park programot is, melynek keretén belül vizsgálnánk a fényszennyezés hatását vonuló madarak, illetve denevérek és éjjeli lepkék mozgására. Emellett tervezzük egy, a madárvonulás kutatását segítő radarállomás létesítését, amivel tágabb körzetben lehet majd nemcsak a madarak, hanem vonuló denevérek és éjjeli lepkék mozgalmait nyomon követni.

 

A gyűrűzőállomás látogatása:

Az Öreg-tavi tanösvény mentén található gyűrűzőállomáson szakemberek vezetik be a nagyközönséget a madárgyűrűzés rejtelmeibe. A kézben tartott madarak kiváló lehetőséget biztosítanak az ismeretterjesztésre is. A testközelből látott madarak a tapasztalatok szerint nagyobb hatást gyakorolnak a gyerekekre, mint akár egy távcsövön keresztül nézve. A madárgyűrűzés megtekintése része lehet pl. osztálykirándulásoknak, erdei iskolai programoknak, családi kirándulásoknak.

A nemzeti park területeire történő belépéshez látogatókártya váltása szükséges, mely megvásárolható a helyszínen is.

A madárgyűrűzési állomás munkája a nagyközönség felé nyitott, csoportok részére előzetes bejelentkezés alapján, egyéni érdeklődőknek előre meghirdetett vezetett túra, madárgyűrűzési bemutató keretében látogatható. Tájékozódni a nemzeti park honlapján (www.hnp.hu), illetve a hortobágyi Látogatóközpont információjánál lehet (4071 Hortobágy, Petőfi tér 9., Tel.: 52/529-000, Tel.: 52/529-321, E-mail: info@hnp.hu).

A madárgyűrűző állomás szakmai koordinátora Szilágyi Attila természetvédelmi őr (30/3838-637).

 

Madárgyűrűzési bemutató a Hortobágyi-halastónál 2018-ban

Időpontok:
2018. április 15.
2018. április 29.
2018. május 12.
2018. június 23.
2018. július 7.
2018. augusztus 26.
2018. szeptember 8.
2018. október 7.
2018. október 20.
2018. november 10.

Helyszín: Hortobágy-Halastó

Várjuk a madárgyűrűzés iránt érdeklődőket a Hortobágy-halastó tanösvényen lévő Hortobágyi Vonuláskutató Állomásra. Vendégeink megismerkedhetnek a madárgyűrűzés módszertanával és lehetőség nyílik a madarak közeli megfigyelésére, fotózására. A program résztvevői találkozhatnak a területen fészkelő énekesmadár fajok leggyakoribb képviselőivel, többek között poszátákkal és nádiposzátákkal.

Találkozás: Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomásától kb. 300 méterre lévő Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson. Programunkba reggel 08.00 és 11.00 óra között folyamatosan be lehet kapcsolódni.

Előzetes bejelentkezés nem szükséges!

A program időjárásfüggő!

Részvételi díj: érvényes nemzeti parki belépőkártyával

Információ: E-mail: turizmus@hnp.hu

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ