Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
E-bike túrák HortobágyonE-bike túrák a Szatmár-BeregbenPusztajárat-turisztikai helyi busz Hortobágyon
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatKultúrtörténeti, építészeti értékekVezetett túrákMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2017-10-04

Night Light Interreg program – szakértői csoport látogatása Hajdú-Bihar megyében

 

2017. szeptemberében külföldi szakértők érkeztek Debrecenbe a Night Light – „Regionális politikák javítása a fényszennyezés csökkentése, illetve a csillagos égbolt védelme és ökoturisztikai hasznosítása érdekében” – Interreg Europe projekt keretében.

A 8 fős dán, spanyol, holland és luxemburgi szakértőkből álló delegáció négy napon keresztül a fényszennyezés visszaszorítása és a fényszennyezés mentes éjszakai környezet védelme, valamint az ebből fakadó előnyök turisztikai és gazdasági szempontból történő kiaknázása témákban mintegy 20 megyei szervezet és intézmény képviselőjével találkozott. A különböző kerekasztal-beszélgetéseken részt vettek a Megyei Önkormányzat, a Hortobágyi Nemzeti Park környéki önkormányzatok (Balmazújváros, Debrecen, Nádudvar, Nagyhegyes, Püspökladány, Hortobágy) képviselői, a Földművelésügyi Minisztérium, az áramhálózati és energiakereskedelmi (E.ON Energiakereskedelmi Kft., E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.) illetve világítástechnikai cégek (Hofeka Kft, Zöldfény Kft.), szakértői, turisztikai szakemberek (Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület, Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft.), valamint a HBM Kormányhivatal Debreceni JH Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság, a Magnitúdó Csillagászati Egyesület, a Nádudvari Nonprofit Kft. delegáltjai és természetesen Igazgatóságunk képviselői.

Az egyeztetések alkalmával többek között az alábbi kérdésekre kerestek választ:

  • Hogyan lehet felhívni a helyi/regionális/országos döntéshozók figyelmét a fényszennyezés problémájára?
  • Hogyan formálható a lakosság fényszennyezéshez való viszonya, hogyan lehet sikeresen meggyőzni őket a környezetbarát megoldások előnyeiről?
  • Hogyan tehető szélesebb körben ismertté a Hortobágyi Csillagoségbolt-park, hogyan növelhető a látogatottság nemzeti és nemzetközi szinten?
  • Hogyan csökkenthető a Hortobágyi Csillagoségbolt-park fényszennyezése?
  • Hogyan erősíthető a Nemzeti Park ökoturisztikai kínálatának új elemeként az asztroturizmus?
  • Hogyan lehet szorosabbra fűzni a kapcsolatot a fentiek érdekében az önkormányzatok, gazdálkodók, áramszolgáltatók és hatóságok között?

A szakértői fórumokra a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzatnál került sor. Egy délutánt Nádudvar tervezett világításkorszerűsítése kapcsán a településen, míg egy teljes napot Hortobágyon töltöttek. A hortobágyi programon mélyebben megismerkedtek a nemzeti parkkal és ezen belül a csillagoségbolt-parkkal is. A HNP munkatársaival folytatott megbeszélésen számos kérdés terítékre került a turizmustól a fényszennyezés monitoringjáig.

A látogatás utolsó napján, 2017. szeptember 22-én a szakértők ismertették előzetes ajánlásaikat, amelyet az elkövetkező két hónapban készülő jelentésben bővebben is kifejtenek majd. Kiemelték, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkban és térségében óriási lehetőségek rejlenek, amelyre büszkék lehetünk és amelynek kiaknázása még messze nem történt meg a lehetséges mértékben.

Látható, hogy a szabályozási környezet jól szervezett, ám a fényszennyezési kérdések több figyelmet érdemelnek. Akár a biodiverzitást, akár az emberi egészséget figyelembe véve fontos nem csak a különböző döntéshozók, de a lakosság figyelmét is felhívni arra, hogy a fényszennyezés visszaszorítása hasznos és szükséges.

Tovább kell dolgoznunk azon, hogy a különböző turisztikai attrakciók és szektorok ne egymás versenytársai, hanem egymás kiegészítői legyenek. Ne különüljenek el az ajánlatok, hanem komplex csomagokat kell kidolgozni. El kell érni, hogy a csillagoségbolt-park ökoturisztikai hasznosítása turisztikai termékké formálódjon. Ehhez szükséges a megfelelő infrastrukturális feltételek biztosítása.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke biztosította a szakértőket, valamint a zárórendezvény részvevőit, hogy az ajánlásaikat és javaslataikat a megyei önkormányzat mindenképpen figyelembe fogja venni.

A munka a projekt keretén belül folytatódik, a regionális szakértői csoport rendszeresen fog találkozni és a megye érintett szakértőivel azon fognak dolgozni, hogy a fényszennyezés visszaszorítása, illetve a csillagos égbolt védelme és hasznosítása minél nagyobb figyelmet kapjon és minél többen munkálkodjanak ezen helyi és nemzeti szinten is.

A szakértői csoport tagjai a Kondás tónál

Szöveg és fotó: Gyarmathy István és Mátrai Melinda

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ