Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Vezetett túrák a darvak nyomábanDaruporta szépítő versenyDarukonyha- receptversenyE-bike túrák HortobágyonE-bike túrák a Szatmár-Beregben
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatKultúrtörténeti, építészeti értékekVezetett túrákMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2016-05-10

Hazánk természeti kincsei Debrecenben

 

Május 28-án és 29-én nagyszabású rendezvénysorozat keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai programkínálataival, védjegyes termékeivel, Hortobágy őshonos háziállataival, gasztronómiai különlegességeivel és a fazekas társadalom legjavával.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. első alkalommal rendezi meg a Hortobágy házhoz jön! – pusztai kínáló- elnevezésű kulturális és gasztronómiai programsorozatot, melyhez idén a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvénye, valamint a IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál is társul. A nagyszabású rendezvénysorozat, melynek helyszíne ezúttal Debrecenben a Békás-tónál lesz, május 28-án és 29-én várja az érdeklődőket.

A rendezvény hagyományteremtő célja a Hortobágy kulturális világörökségi értékeinek bemutatása, a táj szeretetének és védelmének erősítése, a cívis múlt egy máig meghatározó szeletével, valamint a hazai nemzeti parkok természeti értékeinek megismertetése, népszerűsítése. A május végi program a mai kor emberének, az egykori cívisek utódainak is szól, hogy emlékeztesse Őket a cívis város és a táj egymásra utaltságára.

A Nagyerdőn megrendezett sajtótájékoztatón Dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy az idén - csakúgy mint 2013-ban - a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a házigazdája az évről-évre más-más nemzeti parkban megrendezésre kerülő X. Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvénynek, mely a Földművelésügyi Minisztériummal közös szervezésben valósul meg és méltó helyszíne a Debreceni Nagyerdő.

Az igazgatónő hozzátette, hogy jövőbeni célja többek közt az is, hogy a Hortobágy házhoz jön! – pusztai kínáló- kulturális-, gasztronómiai rendezvénnyel hagyományt teremtsenek, minél többen megismerjék a Hortobágy természeti kincseit, a nemzeti park ökoturisztikai kínálatait, védjegyes termékeit, az autentikus hortobágyi ízeket, a szürkemarhából- és egyéb őshonos háziállatok húsából készült gasztronómiai különlegességeket, helyi kézműves portékákat.

Bódor Edit a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a megszépült Nagyerdő méltó helyszíne a rendezvénynek. Árnyat adó vén fái alatt évszázadok óta kapott pihenést, felüdülést a város porát megunó debreceni polgár. Ide hozta kis diákjait Csokonai Vitéz Mihály, hogy a kollégiumi elméleti stúdiumokat a természet lágy ölén egészítsék ki gyakorlattá. Itt kutatott gyógyhatású növények után Hatvani István, korának európai hírű professzora. A már akkor is derekas fák közt sétált Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Tóth Árpád, Oláh Gábor, Áprily Lajos, Gulyás Pál és Szabó Lőrinc is, kiknek annyi ragyogó sort mondott tollba ez a kedves vidék, s legtöbbjük szobrát az erdő ma is őrzi. Két évvel ezelőtt a debreceniek örömmel vették birtokukba a Nagyerdőt, amely újra régi pompájában ragyog, és több olyan új szolgáltatást és programkínálatot nyújt, amelyre még a régmúltban sem volt példa.

Medgyesi Gergely Árpád a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy amint számos néprajzi forrás is bizonyítja, Debrecen és Hortobágy évszázadok óta szoros kapcsolatban áll egymással. E kapcsolat alapjának a legeltető állattartást tekinthetjük, hiszen számos debreceni gazda adta hortobágyi pásztor kezére állatait, hogy azok a pusztai legelőkön gyarapodjanak, ott keressék meg táplálékukat. A szervezők hosszú távú célkitűzése, hogy a debreceniek ismerjék és kedveljék a hortobágyi pusztán nevelkedő őshonos magyar háziállatok - így például a magyar szürkemarha - húsát, s e kiváló alapanyagot felhasználva még több ízletes fogás kerüljön a családok asztalára.

Hubert Erzsébet, a IX. Nemzetközi Kézműves fesztivál főszervezője elmondta, hogy a kétévente visszatérően megszervezett a kortárs népművészeti rendezvény a mai fazekasság értékeire hívja fel a figyelmet, a „használható népművészetre” fókuszál. Az ország jelentős fazekas központjaiból érkező mesterek bemutatják vidékük jellegzetes forma és motívum világát. Edényeik a mindennapjainkat és ünnepeinket teszik még szebbé, a bennük főtt-sütött ételeinket ízesebbé.

A kétnapos gasztrokulturális rendezvényre ellátogató vendégek megismerkedhetnek a tíz hazai nemzeti park ökoturisztikai programkínálatával és védjegyes termékeikkel, megízlelhetik az autentikus hortobágyi bográcsos ételeket, megvásárolhatják a nemzetközi szinten elismert fazekasok portékáit.

Az érdeklődők napközben több ízben is találkozhatnak hortobágyi pásztorokkal, megcsodálhatják a csikósok és gulyások fölvonulását, bemutatóit és megismerhetik az őshonos hortobágyi háziállatokat.

A különleges vásári hangulatot színjátszók, komédiások, gólyalábasok, bábszínházi előadások és népzenei együttesek biztosítják.

  

 

 

 

Mindenkit szeretettel várunk a rendezvényre!

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ