Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Madarászverseny
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatVezetett túrákKultúrtörténeti, építészeti értékekMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programCsárdák útjaHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2015-10-27

Igazi fesztiválhangulat uralkodott a Hortobágyon

 

Több mint 3000 ember látogatott el a hosszú hétvégén a Hortobágyra és ünnepelte velünk a darvak érkezését.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az idén első ízben rendezte meg a Darufesztivált. A háromnapos rendezvénysorozat szakmai, Darukonferenciával kezdődött, majd gasztronómiai- kulturális- és terepi madarász programokkal folytatódott. A rendezvénysorozatra - mely tíz helyszínen zajlott- több mint 3000 vendég látogatott el és ünnepelte velünk a darvak érkezését, a természet őszi ünnepét.

 

 

A Darufesztivált, valamint a vele párhuzamosan zajló – és a Hortobágyi Nonprofit Kft. által szervezett - Szent Dömötör-napi Behajtási ünnepet Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és vendége Colleen Bell amerikai nagykövet asszony nyitotta meg.

 

 

A fesztiváli hangulatot a népzenei és térségi kulturális csoportok, művészeti együttesek szolgáltatták. A napsütéses őszi időben fesztiválozók megkóstolhatták a hortobágyi autentikus bográcsos ételeket, valamint a „Daru Receptverseny” díjnyertes finomságait is.

 

   

  

  

 

A program részeként kihirdettük a Darukonyha Receptverseny nyerteseit, akiknek a daru által is fogyasztott alapanyagokból készült ínycsiklandó falatait a zsűri a közönség előtt el is készítette, majd meg is kóstolhatta a látványtól már kellően kiéhezett népes közönség.

A zsűri értékelése alapján első helyezést nyert:

Előétel kategóriában: Tóth Márta, Simon Istvánné

Főétel kategóriában: Szász Józsefné

Desszert kategóriában: Szász Józsefné

Közönségdíjat kapott:

Előétel kategóriában: Tóth Márta

Főétel kategóriában: Szász Józsefné

Desszert kategóriában: Szász Józsefné

A díjnyertes receptek a HNP Látogatóközpontjában kiadvány formájában, és hamarosan a hnp.hu/darukonyha honlapon is elérhetőek lesznek. Próbálják ki mások is!

A népművészeti kirakodóvásárban felsorakoztak portékáikkal a környékbeli kézműves mesterek. A forgatagban megtalálhatóak voltak a népi-, kézműves-, bio-, termékek mellett a nemzeti parkok védjegyes termékei is. A gyermekek sem unatkoztak, mert őket több helyszínen is gyerekfoglalkoztatóval vártuk, ahol kedvükre kézműveskedhettek, kreatívkodhattak. Készültek téli szobadíszek, madárkalácsok, töklámpások, valamint karácsonyi dekorációk is. Daruakadémia játékunkban pedig ismereteiket bővíthették játékos formában kicsik és nagyok egyaránt a daruról, a nemzeti park egyéb természeti értékeiről, valamint a hazai nemzeti parkokról.

 

  

A Daru-Expo keretében bemutatkozott négy nemzeti park és négy civil szervezet, akik játékos formában ismertették meg a természet értékeit az érdeklődő vendégekkel, valamint akadtak olyan vállalkozások is, akik a túrázás és természetjárás fontos kellékeiből mutattak be ízelítőt, újdonságokat, úgy mint a távcsövek, spektívek, fényképzőgépek és teleobjektívek, túraruházati termékek. Nemcsak hasznos ismereteket lehetett szerezni a madárbarát kert kialakításáról, hanem a helyszínen is megvásárolható volt minden ehhez szükséges kellék (facsemetétől, a madáretetőn át a szakkönyvekig). A térség települései nemcsak termékeiket hozták el bemutatni a közeli és távoli tájakról érkező közönségnek, hanem a színpadon is bemutatták "kincseiket" tánccsoportok, citerazenekarok és népdalkörök formájában.

A rendezvénysorozat egyik programja volt, hogy kihirdettük a TISZ(T)A JÓ TISZA-TÓ rajzpályázat nyerteseit is.

A rajzpályázaton első helyezést értek el:

                        

   

Óvodásoknál: Bálint László

 

Általános iskola alsó tagozatosai közül: Ötvös Pálma 

 

Általános iskola felső tagozatosai közül: Gonda Natália

 

Középiskolás korosztályban: Molnár Réka Janka

 

A fesztivál fénypontjai a hajnali-, nappali- és alkonyati darules túrák voltak, melyeken a három nap alatt közel 1000 látogató vett részt. Terepi programjaink keretében a nemzeti park szakemberei előadást tartottak a darvak életéről, majd ezt követően vezetett túrák keretében bemutatták az éjszakázó helyükre behúzó darutömeg lenyűgöző látványát.

     

 

A Darufesztivál idején kihirdettük a „Varázslatos Hortobágy” fotópályázat nyerteseit is. A pályázatra 15 regisztrált pályázó 100 képe érkezett be. A fotók értékelése a pályázati kiírás szerint történt, és az alábbi eredmények születtek:

Tájkép, asztrotájkép

1. helyezés - Erdélyiné Csorba Edit

2. helyezés - Pénzes Judit

Darufotók

1. helyezés - Szabó Irma

2. helyezés - Erdélyiné Csorba Edit

3. helyezés - Koncz-Bisztric Tamás

Állatfotók

1. helyezés - Szabó Zsolt

2. helyezés - Kalmár Lajos Gábor

3. helyezés - Kövesi Eszter

Etnofotók

1. helyezés - Kövesi Eszter

Látogatók a bemutatóhelyeken

1. helyezés - Szalai Mihály

2. helyezés - Erdélyiné Csorba Edit

Gyermek korosztály kategória vegyes témában

1. helyezés - Koncz-Bisztric Tamás

Közönségszavazás

1. helyezés - Kövesi Eszter

  

 

Október 25-én, vasárnap a „Puszta Határok Nélkül” játék zajlott, amin a „Hortobágy, Világörökségünk a Puszta”, vagyis a Hortobágyi Nemzeti Park településeinek csapatai mérték össze ügyességüket egy izgalmas és látványos hagyományokat tisztelő ügyességi játékban. A vetélkedőn idén Tiszaörs, Tiszacsege, Nagyhegyes és Hortobágy csapatai versenyeztek.

 

       

A küzdelmes játék során az alábbi eredmények születtek:

1.Tiszacsege

2. Tiszaörs

3. Hortobágy

4. Nagyhegyes

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

Aki már nem jutott hely a csoportos vezetett darus túrákon, vagy nem fért fel a darugondolára, az a kiállításokban, köztük a "Darvak Világa" kiállításban, vagy az esti csillagoségbolt kémlelésen, netán a Hortobágyi Vadasparkban még mindig találhetott magának újdonságot, gazdagodhatott élményekben.

A sok-sok visszajelzésből kiderült, hogy kellemes, vidám és tartalmas perceket tudtunk szerezni sokaknak, sok-sok mosolyt tudtunk csalni megannyi ember arcára október végén is.

 

Újra bebizonyosodott, hogy Hortobágy tud még újat mutatni!

 

Partnereink voltak, a fesztivál sikeres megrendezéséhez nagyban hozzájárultak jelenlétükkel, segítségükkel, támogatásukkal:

Hortobágy település önkormányzata, Hortobágyi Nonprofit Kft., Herman Ottó Intézet, Magyar Madártani Egyesület, Varázslatos Magyarország Kft., Kőrös-Maros Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park, Bükki Nemzeti Park, Tiszakürti Arborétum, Montázs 2000 Bt.-Venter Fotó, Modern-Alarm Kft.-spektiv.hu, Saker Tour Kft., Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Bakcsó Természetvédelmi Egyesület, Zöld Kör Egyesület, Zöldutak Módszertani Egyesület és a nemzeti park települései közül Nagyhegyes, Tiszacsege, Tiszaörs, Balmazújváros és Hajdúböszörmény.

A programsorozat nagy sikerére való tekintettel jövőre ismét megrendezzük a Darufesztivált.

Aki a téli programjainkon is szeretne részt venni, őszi-téli programajánlatinkból tájékozódhat többek között Márton libája - gyalogtúra a vadludak nyomába (nov. 7.), a Zöld Mikulás (dec. 5-6.), az első Hortobágyi Vidranapról (jan. 15.), netán a Hortobágyi Sasnapról (febr. 13.) rendezvényekről.

 

Szöveg: Danyi Zoltán
Oktatási és Turisztikai Osztály

Fotók:
Danyi Zoltán és HNP archívum

 

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ