Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Madarászverseny
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatVezetett túrákKultúrtörténeti, építészeti értékekMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Turizmus - Hírek 2015-04-16

„Varázslatos Hortobágy” fotópályázat

 

Tudta, hogy a Hortobágy a világörökség része? Különleges természeti és kulturális értékei nemcsak a magyar ember szívéhez állnak közel, de a kulturális világszervezet (UNESCO) 1999-ben az emberiség kiemelkedő egyetemes értékei közé is felvette.

Tömérdek érdekesség várja az ideérkezőket, a fotósok számára pedig tényleg kimeríthetetlen kincsesbánya a magyar Puszta, a táj arculatának évszakos változásaival, a délibáb, a szivárvány, pusztai viharok és felhőformák légi játékaival, a több ezernyi élőlényfaj kisebb nagyobb biológiai csodájával, a tájat használni és nem kihasználni akaró, hagyományos pásztorkodás emlékeivel. Ideje, hogy a XXI. század digitális vadászainak segítségével „fotopuskavégre" kapjunk, és nagyközönség elé tárjunk a magyar Puszta életéből egynéhány különleges trófeának számító, varázslatos momentumot.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, mint szervező, a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. közreműködésével fotópályázatot hirdet „Varázslatos Hortobágy” néven. A pályázat célja, hogy népszerűsítse a Hortobágyi Nemzeti Park világörökségi értékeit, természeti szépségeit. Ezzel egy olyan közösség létrehozását célozzuk meg, amelynek tagjai elkötelezettek szűkebb vagy tágabb pátriánk, szépséges hazánk természeti és kulturális értékeinek megőrzése iránt és mindezen értékek népszerűsítését a maguk esztétikai, fotográfiai eszközeivel támogatják.

Ugyanakkor a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság részéről pályázati lehetőséggel és díjakkal szeretnénk viszonozni a Hortobágy iránt érdeklődő természet- és etnofotósok erőfeszítéseit, valamint inspirálni mindazokat, akik vágyat éreznek e csodálatos és kreatív hobbitevékenységre. További szándékunk, hogy a magas színvonalú fotók révén széles közönség megismerje a Magyar Puszta különleges szépségeit, látnivalóit.

 

A fotópályázatra regisztráció útján lehet benevezni.

A „Varázslatos Hortobágy” fotópályázaton a Hortobágyi Nemzeti Park, mint világörökségi helyszínen, a HNPI által meghirdetett további helyszíneken, ill. a hortobágyi kulturális rendezvényeken, a pályázati kiírásnak megfelelő, annak szellemiségével összhangban lévő témában készült nívós fotókkal lehet indulni.


A 2015-ös pályázati évben (2015. március 10. – október 18.) a Szervezők a következő kategóriákban hirdetnek éves természetfotós pályázatot:
 

1. Tájképek, „asztrotájképek”

2. Darufotók

3. Vadállatfotók: emlősök, madarak (kivéve a darvak!), kétéltűek, hűllők, halak, gerinctelen állatok, illetve az ezekről készült makró felvételek.

4. Növényfotók, illetve az ezekről készült makró felvételek.

5. Etnofotók: pásztorkodás, pásztorok, háziállatok, hagyományőrző rendezvények

6. Látogatók a bemutatóhelyeken:

-a fotókon legyen aktivitás, inspiráljon a természetben való aktív időtöltésre,
-a fotón szerepeljen a természetben töltött idejét élményként megélő ember,

7.Gyermek korosztály kategória vegyes témában (12 év alatti, 2003. január 1. előtt született versenyzők pályázhatnak)

 

A pályázat nyitott minden regisztrált felhasználó számára, a gyermekek számára külön kategóriában is.

Bővebben

 

„Fókuszban a Puszta” fotótúra sorozat

 

A digitális fotótechnika elterjedésével a természetjárás kedvelt formájává vált a fotótúra. A Hortobágyi Nemzeti Park a világörökségi értékek megismertetésére és bemutatásra fotótúra sorozatot indít „Fókuszban a puszta” címmel. A szakvezetéses túrákon egyszerre szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy az érdeklődők különleges természeti területekre is eljuthassanak, rejtett, csak időszakosan látható természeti értékeket fedezhessenek fel, illetve a képzett, terepi tapasztalattal is rendelkező fotósok révén az egyes fotográfiai területekbe is bepillantást nyerhessenek.

A túra március, április, május, június, október hónapban indul. A túrasorozat időpontjairól, helyszíneiről, a részvétel feltételeiről és a jelentkezés részleteiről a www.hnp.hu/fototura oldalon olvashat.

A Hortobágyi nemzeti park „Fókuszban a puszta” fotótúráin részt vevők nevezési díj befizetése nélkül, ingyenesen vehetnek részt a 2015-ös teljes pályázati szezonban a Varázslatos Hortobágy fotópályázaton! 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ