Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Vezetett túrák a darvak nyomábanDaruporta szépítő versenyDarukonyha- receptversenyE-bike túrák HortobágyonE-bike túrák a Szatmár-Beregben
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatKultúrtörténeti, építészeti értékekVezetett túrákMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2014-12-10

Új karámrendszer segíti az őstulkok befogását, kezelését

A Hortobágyi Nemzeti Parkban 1998 óta folyik a Rekonstruált Őstulok tenyésztési program. A projekt célja, egy olyan nagy testű legelő állat kitenyésztése, mely minimális emberi beavatkozás mellett is életképes, továbbá alkalmas – kiegészítő takarmányozás nélkül is – elhanyagolt területek természetvédelmi kezelésére.

Mindehhez az 1600-as években kihalt őstulokhoz hasonló, viszont ma is élő házi marhákat kellett „visszakeresztezni”, ugyanis a tudomány mai állása szerint az összes háziasított marhafajta az őstulokból lett háziasítva. Ezen keresztezési folyamat manapság is folyik. 

Bővebben az őstulok tenyésztésről >

 

A projekt elindulása óta számos nehézséggel néztünk szembe, ezek közül talán a legjelentősebb, hogy a kötelező állategészségügyi vizsgálatok elvégzése miatt, a teljes állományt évente egyszer be kell fogni.

Továbbá szelektív tenyésztést végzünk, miszerint a bikák, illetve a tehenek különböző legelőterületen élnek, így a szaporodási időszakban a kiválasztott tenyészbikákat a tehenek legelőjére kell elszállítani. Ezen feladatok ellátásához elengedhetetlen eszköz, épület az úgynevezett befogó karám.

Malomházán, a külső, illetve belső bikalegelő között, a MOL jóvoltából felépülő karámrendszer nagyban segíti munkánkat, ugyanis elhelyezkedéséből adódóan mindkét területről lehetővé teszi az állatok befogását.

Az épület két zárható karámrészből áll, melyek egy kapu segítségével egybenyithatók, így a marhák különböző szempontok szerinti (korosztály, méret, stb.) válogatása is kivitelezhető, továbbá minden kaput nyitva hagyva a tulkok átterelhetők egyik legelőről a másikra. A két zárható karámhoz szorosan kapcsolódik két – a marhákkal dolgozó emberek által biztonságosan körbejárható – több, akár szakaszosan zárható kapuval rendelkező úgynevezett oltófolyosó, amelyek a fenn említett állategészségügyi vizsgálatoknál játszanak szerepet, valamint ezen folyosókon keresztül lehet az állatokat elhajtani az úgynevezett felhajtó rámpához, amely a marhaszállításoknál elengedhetetlen. A rámpa teteje egy magasságban van az állatok szállítására használatos pótkocsik, illetve járművek platómagasságával, így a lehető legbiztonságosabban tud az állat átlépni a járműre. Az oltófolyosók felé fényáteresztő tető is került, így akár viszontagságosabb időjárási körülmények között is elvégezhető a munka.

A MOL  támogatásából kivitelezett épület segítségével magasabb szinten, gyorsabban tudjuk végezni munkánkat, így közvetve hozzájárultak a Hortobágyi Nemzeti Park rekonstruált őstulok állományának mennyiségi és minőségi fejlődéséhez.

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ