Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Madarászverseny
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatVezetett túrákKultúrtörténeti, építészeti értékekMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programCsárdák útjaHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2020-06-26

2020.06.25.

Helyszínenként változó intenzitás és nem várt fordulat a Közép-Tiszán

 

Tegnap este Tiszaszőlős közelében hasonló intenzitással repültek a kérészek, mint azt megelőzően: szép, erős rajzásról számolt be Kiss Ferenc kollégánk.

Északabbra, de még mindig a Tisza-tó térségében, az előző naphoz képest jóval kevesebb példányt látott munkatársunk. Gál Lajos csupán közel ezres nagyságrendű rajzásól tájékoztatott bennünket a Tiszafüred és Tiszabábolna közötti folyószakaszon tett hajós bejárása után. A megszokottnál korábban, délután fél öt környékén, elszórtan jelentek meg az első kérészek, de fél hétkor már csak alig pár példány volt látható. A nőstények kompenzációs repülését sem lehetett jól megfigyelni, mint máskor az erős rajzások alkalmával.

A Közép-Tisza több szakaszán is érdekes folyamatoknak lehetnek szemtanúi a partra látogatók. Néhány napja még úgy tűnt, hogy vége lett a virágzásnak, de több kollégánk is jelezte, hogy néhol tizes-százas rajzás még jelentkezik akár a koradélutáni órákban is.

Dr. Tallósi Béla a vezsenyi kompnál gyenge közepes intenzitású rajzást észlelt, a Tiszajenő melletti Nagyrét felső részén erős közepes, a Nagyrét alsó részén pedig gyenge közepes rajzást látott.

A Felső-Tisza szakaszokról egyelőre nem kaptunk biztató információkat a tiszavirágzással kapcsolatban, melyben feltehetően a Tisza áradása is nagy szerepet játszik. Kollégáink továbbra is figyelik a kérészrajzás haladását, és reméljük hamarosan újabb hírekkel szolgálhatunk.

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ