Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Madarászverseny
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatVezetett túrákKultúrtörténeti, építészeti értékekMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programCsárdák útjaHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2019-08-30
Bagolyfejű lile, avagy az ugartyúk nyomában - barangolás a Nagyiváni pusztában

2019. szeptember 14. (szombat)

 

Programváltozás: Az ugartyúkok gyülekezésének nagyiváni elmaradása miatt módosult a célfaja a szombati túranapnak! A megfigyelni kívánt új faj a tömegesen, akár ezres csapatokban gyülekező kék vércse lesz.

A program során egy múltidéző alkonyati csavargásra invitáljuk Önt a Hortobágyi Nemzeti Park egy kevéssé járt területére.

Hazánkban előforduló sólyomalkatú ragadozó madarak közül igazán látványos, szemet gyönyörködtető a kék vércse, mely jelentős rovar táplálékot fogyaszt. A költőző madár érdekes taktikát követ, hogy elérje célját, vagyis a kedvezőtlen időjárás és táplálékforrás apadása elől a számára télen sokkal kedvezőbb életfeltételeket biztosító afrikai telelőhelyeire eljusson. A hosszú utat többnyire egyhuzamban teszik meg, amihez rengeteg energiára van szüksége ennek az apróbb madárnak. Egy-egy alföldi, síkvidéki táplálékban gazdag gyülekező helyen nagyobb csapatokba verődnek ahogy rövidülnek a nappalok. A hatalmas próbatétel előtt részben még jól felhíznak (súly- és izomgyarapodás), de egymást is segítik ráhangolni az utazásra, a közös időzítésre (szociális ráhangolódás). Eközben arra várnak, hogy mikor lesznek ideálisak a légköri viszonyok, s amikor az északkeleti passzátszelek megérkeznek, úgy útra kelnek, s lényegében hátszélben 4-6 napig tartó, akár megállás nélküli repülést követően érkeznek meg téli szállásukra, a Csád-tó térségébe.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén költ a hazai kék vércse állomány jelentős része, Nagyiván térségében is ismerünk nagyobb vércsetelepet. Hortobágyi madaraink, kiegészülve máshonnan érkezőkkel ugyancsak előszeretettel gyülekeznek hosszú vonulási útjukra a térségben, s ilyenkor nem ritkán ezres nagyságrendbe verődnek össze. Egy ilyen látványos gyülekezést fogunk megfigyelni reményeink szerint a természetvédelmi őr felügyeletével.

Tartson velünk a csodálatos Nagyiváni-puszta egy szegletének bejárásán! Jelentkezzen késő délutáni, alkonyati pusztai túránkra!

A program díja: 1500 Ft/fő
A programon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges!
A programon való részvétel időjárásfüggő. Ajánlott kézi távcsövet, ivóvizet és esőköpenyt magunkkal hozni, illetve kényelmes cipőt választani.
Gyülekező: 2019. szeptember 14. (szombat) 17.00-17.30 óra Kaparó Csárda parkoló (33-as főút 53 kmkő közelében)

Információ, bejelentkezés
52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-15.00)
info@hnp.hu

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ