Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Madarászverseny
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatVezetett túrákKultúrtörténeti, építészeti értékekMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programCsárdák útjaHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2019-06-11

2019. 06. 09.

 

Amikor készülődünk a tiszavirágzás túrák szervezésére, a félelmek között mindig ott van, hogy „Nehogy magas legyen a folyó vízszintje”. 2010-ben nagyon keserű tapasztalatokat szerezhettünk a magas vízszinttel kapcsolatban, hiszen közelébe sem mehettünk a folyónak. Igaz, akkor talán értelme sem lett volna.

Tálas László kollégánk legutóbbi megfigyelése után az alábbiakról számolt be:

„Most, hogy a száraz tavasz után emlékeim legcsapadékosabb májusa köszöntött ránk, újra előjöttek a 2010-es emlékek, bár a veszély koránt sem akkora, mint akkor, de a folyóhoz most sem lehet lemenni. Napok óta minden este megnézem mi a helyzet, hátha változott, de nem! Tegnap még ráadásul a lejáró aszfaltjára keresztben, még egy hatalmas kőris is jobbnak látta fekvő helyzetet felvenni.  Haragos zöld lombjával teljesen elzárva előlem még a kilátást is. Ma, elhatároztam, hogy átmászok rajta és a vízen átgázolva bejutok a kompház magaslatára. Átmásztam a fán és visszafordultam. Annak ellenére, hogy ma már apadásnak indult a víz, nem volt elég a combig felhúzott nadrág. De legalább már messziről láthattam a vizet. Eddig áradt és akkor hideg és nagyon hordalékos a víz. Most tisztábbnak tűnik, de elég hidegnek éreztem, talán már nem rohan annyira. Ahogy átvergődtem a kidőlt fán, a feltöltődött kubikgödrök állóvizeiben felszaporodott szúnyogok hada támadott meg, és csak visszafelé néztem meg tüzetesen a vizet, lárváktól volt fekete. Szép kilátásaink lesznek, szúnyogból lesz elég az idén.
A tiszavirágzással kapcsolatosan csak arról a bizonytalanságról számolhatok be, mint amit minden évben megteszek. Olyan korai, mint tavaly már nem lesz. Eddig még, 2010-et kivéve, nem maradt el. Az idén is lenni fog! Mindig aggódunk, aztán egyszer csak ránk köszönt az élővilág évmilliós csodája!"

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ