Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Madarászverseny
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatVezetett túrákKultúrtörténeti, építészeti értékekMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programCsárdák útjaHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2019-06-07

 

TISZAVIRÁGZÁS - 2019

Készülődés egy újabb talány megfejtésére

 

Május végén, ahogy 20-a után telnek a napok, egyre több gondolat vetődik fel bennünk szervezőkben, a tiszavirágzással kapcsolatban. A mögöttünk maradt 13 év tapasztalatai ugyan a szervezésben biztosabbá tettek bennünket, magáról a tiszavirágzásról is többet tudunk, de a lényeg ezalatt az idő alatt sem változott: továbbra sem tudjuk megmondani előre, hogy pontosan mikor következik be ez a természeti csoda.

A tapasztalat azt mondatja velünk, hogy június 10. és 20. között a legnagyobb az esély a virágzás elindulására, de hogy ne legyünk biztosak a dolgunkban, voltak már ettől eltérő időpontú virágzások is. Kedvező adottságú években pár nappal korábban indult, más években a két időpont között, és időnként június 20-a után is előfordult már.

A tegnapi napon helyszíni szemlét tartottunk. Érdekelt minket a környezet, ahová a túránkat vezetjük, milyenek lesznek az idei feltételek. Az elmúlt napok nagy esőzéseit a száraz koratavasz miatt  a talaj gyorsan felszívta. A folyó szintjét a gyors és nagy mennyiségű  esőzés megemelte, a vízét agyagos sárgára színezte. Minden csendes, csak a szél borzolta fel a sárgás felszínt. Még várnunk kell!

Az ember a Föld titkait állandóan firtatja. Modern eszközeinkkel a makró-, és mikrovilágot egyre mélyebben ismerhetjük meg. Ezek az eszközök egyre tökéletesebbek, és mégis vannak élőlények, amelyek az emberi furfang ellenére is tudják őrizni titkaikat. A tiszavirágzás tekintetében a titok teljes megfejtése egyelőre várat magára. Sokat tudunk, de a nagyon fontos kérdések részletei nem tisztázottak.

A legfontosabb emberi kérdés így virágzás előtt: mikor fog kezdődni?

Előrebocsátjuk, hogy ez a kérdés e rovarfaj évmilliós kialakulása és fejlődése tekintetében nem a legfontosabb, hiszen akkor fog bekövetkezni, amikor a környezeti feltételek megfelelnek a rajzás megindulásának. Korunk modern embere, fontosságát hangsúlyozva, szeretné látni, programjába biztos pontként beépíteni a látvány időpontját. Elkell fogadnunk, hogy vannak olyan élőlények, melyek más logika szerint élik az életüket, fittyet hányva az ember gondolatvilágára, és megtartják életük kis titkait. Itt nekünk kell alkalmazkodnunk hozzájuk, meg kell szakítani megszokott (berögződött) életritmusunkat, visszalassítani a természet szintjére, gondolatban közelíteni, várni, és alázattal elfogadni, azt, amit ebben az évben kapunk.

Csak így lehetünk tanúi egy új év, csodás, egyszeri, természeti „előadásának”.

 

Figyelje honlapunkat, ahová rövidesen felkerülnek az időpontok, és regisztráljon túráinkra!

 

Tálas László, Tiszakürti Arborétum

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ