Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Madarászverseny
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatVezetett túrákKultúrtörténeti, építészeti értékekMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Turizmus - Hírek 2019-03-25

 

Duna-völgyi csillagvirágokat kerestünk fel a debreceni Nagyerdőn

 

2019. március 17-én igen kellemes, tavaszi időben kerestük fel az idén 80 éve védett (elsőként az országban természetvédlmi oltalom alá!) Debreceni Nagyerdő Duna-völgyi csillagvirágait (Scilla vindobonensis).

A védett – természetvédelmi értéke 5.000 Ft – Duna-völgyi (más néven ligeti) csillagvirágok a spárgafélék családjába tartozó tetszetős, már kora tavasszal megjelenő évelő növények. Kedvelik a jó víz- és tápanyagellátottságú talajokat, üde színfoltjai a lombfakadás előtti erdőnek.

Beszélgettünk hazánk első természetvédelmi területének – a Debreceni Nagyerdőnek - múltjáról és jelenéről, jellegzetes fajairól, miközben egyre közelebb kerültünk végcélunkhoz, a csillagvirágok termőhelyéhez.

 Ligeti csillagvirágok a Nagyerdőn (Kép: Vixathepné Ari Pálma)

Az erdő északnyugati területeit járva, melengető tavaszi napfényben nézelődve és hallgatózva az egerészölyvtől (Buteo buteo) a vonalas vaspondróig (Megaphyllum unilineatum) számos érdekes élőlénnyel találkoztunk. A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) nyávogó hangjától és a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) nászdobolásától zengett az erdő. Széncinegék (Parus major), csuszkák (Sitta europaea), zöldikék (Chloris chloris) bukkantak fel itt-ott, az úton őzek (Capreolus capreolus) szökelltek át.

Terepi tájékoztató (Kép: Vixathepné Ari Pálma)

 

 Fotóstúra a Nagyerdőn (Kép: Koczka András)

A lepkékre is figyeltünk: citromlepkét (Gonopteryx rhamni), atalantalepkéket (Vanessa atalanta) és kis tavasziaraszolót (Boudinotiana puella) is sikerült látnunk. Mindhárom faj természetvédelmi oltalom alatt áll.

Utunk során már a nyíló salátaboglárkák (Rannunculus ficaria) és néhány ujjas keltike (Corydalis solida) fotózására is adódott alkalom. Ezek a kedves növények is un. geofitonok, azaz a virágzásuk és a termésérlelésük még az erdei fák és cserjék lombfakadása előtt történik meg.

 

Csillagvirágok termőhelyénél (Kép: Koczka András)

A csillagvirágokhoz érve a tetszetős, törékeny növényekről mindenkinek sikerült fényképeket készíteni.  A fotózás során a gyalogút melletti egyedeket fényképeztük, természetesen nagyfokú körültekintéssel. A résztvevők közül sokan ez alkalommal látták először ezeket a védett lágyszárúakat.

 

Óvatos fotózás (Kép: Koczka András)

 

Ligeti csillagvirágok a tölgyesben (Kép: Koczka András)

 

Csillagvirág földi poszméhhel (Kép: Vixathepné Ari Pálma)

 

A csillagvirág fotóstúra résztvevői (Kép: Koczka András)

A csoportkép elkészültét követően megelégedve, jó hangulatban folytattuk visszafelé vezető utunkat, miközben még a telelésből nemrég ébredt törpedenevérek (Pipistrellus sp.) nappali röptében is gyönyörködhettünk.

 

A Duna-völgyi, vagy ligeti csillagvirág (Kép: Neményi Zsolt)

 

Szöveg: Koczka András, HNPI

Képek: Koczka András, Vixathepné Ari Pálma, Neményi Zsolt

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ