Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
E-bike túrák HortobágyonE-bike túrák a Szatmár-BeregbenPusztajárat-turisztikai helyi busz Hortobágyon
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatKultúrtörténeti, építészeti értékekVezetett túrákMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2018-05-25

Peer Review az Our Natúrparkban (Luxemburg) 
-úti beszámoló-

 

A 2017-ben indult NightLight Interreg projektben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat vesz részt magyarországi partnerként. A projekt feladatainak megvalósítására az Önkormányzat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködési megállapodást írt alá. A HNPI szakértőként engem delegált a projektben való közreműködésre.

A projekt teljes címe: „NightLight” – Regionális politikák javítása a fényszennyezés csökkentése, illetve a csillagos égbolt védelme és ökoturisztikai hasznosítása érdekében” (Improving regional policies to reduce light pollution and protect and valorise dark night skies).
A projekt honlapja: https://www.interregeurope.eu/nightlight/

A projekt megvalósításában fontos szerepet kapnak a szakértői csoportok kölcsönös látogatásai a projekt-partnereknél. A szakértői tanulmányutak (peer-review) célja, hogy előadások, találkozók, tanulmányi kirándulások, interjúk során feltárják az érintett régió helyzetét, problémáit a fényszennyezéssel, a csillagos égbolt ökoturisztikai hasznosításával kapcsolatban, és a problémák megoldása, a fejlesztés, előrelépés érdekében egy jelentés (report) keretében tanácsokat, javaslatokat fogalmazzanak meg.

 

A szakértői csoport tagjai az első nap előadóival

A luxemburgi Our Natúrpark (honlapja: http://www.naturpark-our.lu/) Luxemburg ÉK-i, az Ardennek lankái által övezett és az Our folyó festői völgyei által keresztülszelt, természeti és tájképi értékekben igen gazdag régiója (Éislek régió: http://www.visit-eislek.lu/en).

A mára 420 km2 kiterjedésűre bővült natúrparkot 11 önkormányzat és a luxemburgi állam képviselői alapították 2005-ben. A natúrpark a táj és természet védelme mellett (melynek kiemelten kezelt értékei az itt található NATURA 2000 területek) nagy hangsúlyt fektet az ökoturizmus fejlesztésére, a környezeti nevelésre, a fenntartható fejlődésre (ezen belül a fenntartható mezőgazdaságra, a helyi termékek népszerűsítésére) és a klímavédelemre.

 

Az Our folyó völgye Natura 2000 terület

A szakértői csoportot a spanyol (la-palma-i) projekt partner vezette, tagjai között spanyol (avilai és la-palmai), szlovén és magyar szakérők voltak (összesen 7 fő).

A program során számos izgalmas és tanulságos előadást, esettanulmányt hallgathattunk meg, amiket általában a felvetett témák közös megbeszélése követett. Így első napon például a Natúrpark bemutatása, a helyi és nemzeti világítás-szabályozás, a NATURA 2000 fenntartási tervek új fényszennyezéssel kapcsolatos fejezete, a nemzeti világítási irányelvek, a klímavédelem és a fényszennyezés csökkentése kapcsolatának és a natúrpark tájvédelmi koncepciójának bemutatása volt napirenden. Míg konkrét fényszennyezés csökkentésre vonatkozó szabályozás nincsen, a világítási irányelvek (guideline) és a NATURA 2000 fenntartási tervek kibővítése fényszennyezés szabályozással számunkra is követendő példa (az Agrárminisztérium és a nemzeti parkok képviselőinek május 23-i kecskeméti értekezletén elhangzott ezzel kapcsolatos tájékoztatásom és javaslatom nyomán elképzelhető, hogy a jövőben mi is követjük ezeket a jó példákat).

Második napon Putscheid önkormányzatának képviselőivel találkoztunk. Az önkormányzat igen előremutató munkát végez a klímavédelem és a fényszennyezés ellenes küzdelem tekintetében. Utóbbi esetben önálló akciótervet fogadtak el, aminek keretében például a középületek világításának lekapcsolása, közvilágítás rekonstrukció és helyi szabályozás kialakítás szerepel, és már meg is tették az első lépéseket ezek megvalósítása érdekében.

A délutánt az Our völgy NATURA 2000 terület megismerésére fordítottuk. A szépséges és védett fajokban is gazdag (pl. fekete gólya, barna és vöröskánya, halászsas, uhu, vidra, vadmacska, stb.) terület szomszédságában a tompa folyam kagyló védelmére, mesterséges szaporítására külön intézményt hoztak létre egy átalakított vizimalomban (a LIFE UNIO projekt keretében, honlapja: http://www.unio.lu/projekt-daten/), ahol megismerkedhettünk a kagylók mesterséges szaporításának nem egyszerű folyamatával.

 

Egy itt szaporított folyamkagyló a projekt vezetőjének tenyerén.

 

A kirándulás után este még részt vettünk egy fényszennyezéssel kapcsolatos konferencián, ahol többek között a fényszennyezés monitoring legújabb –éjszakai drónfelvételeket is felhasználó- eredményeiről, és az egyre több nyugat-európai nagy és kisebb városban elkészített ún. világítási mestertervekről hallhattunk –számos helyi érdeklődővel együtt- érdekes, és nálunk is megszívlelendő előadásokat.

Az utolsó napon a natúrpark központjába (mely egyben környezeti oktató és látogatóközpont is) látogattunk el, ahol előadásokat hallhattunk Éislek régió ökoturizmusáról, az asztroturisztikai lehetőségekről és a helyi amatőrcsillagászok – a projekt előrehaladását is segítő – munkájáról.

Délután még meglátogattuk a Eemeschbaach Natura 2000 területet, ahol egy felhagyott bányában 14 denevérfaj által használt denvér telelőhelyet is megnéztünk.

Az estét a helyi amatőrcsillagász egyesület tagjaival töltöttük, akik csillagparti keretében a környező lakosokat is meginvitálták.

 

Napmegfigyelés a csillagparti elején

A szakértői csoport az ötödik napon elkészítette a tanulmányút rövid, sajtó számára leadható összefoglalóját a legfontosabb megállapításokkal (pl. a fényszennyezés csökkentéséről, a környezeti nevelés és az öko- (asztro)turizmus lehetőségeiről, a fényszennyezés monitoringjáról, a klímavédelem és a fényszennyezés kapcsolatáról).

A fentiek alapján június végéig elkészül a csoport részletes jelentése.

Gyarmathy István
Jogi és Igazgatási Osztály

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ