Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatKultúrtörténeti, építészeti értékekVezetett túrákMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2018-05-14

Asztro-gasztro túra és pásztoréjszaka a pusztában!
Június 9-10.

Az alkonyati-éjszakai túra során megannyi csoda tárul a szemünk elé. Egy igazi pásztoréjszaka átélésére invitáljuk, mely során szekérrel megyünk mélyen be a pusztába, szemünk elé kerülnek az őshonos háziállatok, megcsodálhatjuk a csikósok bemutatóját. Szomjunkat, éhünket csillapítandó pásztortűznél melegedve megosztják velünk égi konyhájukat a pásztorok. Végül megismerkedhetünk a pásztoréjszaka csillagos égboltjának csodáival, a nemzetközi védettségű hortobágyi sötétégbolt látványával. A távcsöves égboltmegfigyelés során a tervek szerint látható közelségbe hozzuk a lemenő Nap foltjait, a Jupitert, a Vénuszt, a Tejút csillagait és megismerkedünk a nevezetes csillagképekkel is.

A programra a sikeres jegyvásárlást követően bejelentkezés szükséges!

A program időjárásfüggő!

Rossz idő esetén vagy ha kevesebb mint 15 fő jelentkezik, a program 2018. június 23-án kerül megrendezésre.

Bejelentkezés, információ:

E-mail: turizmus@hortobagy.eu
Tel.: 52/ 589-122, www.hortobagy.eu, www.hnp.hu/turizmus

Helyszín:

Máta-puszta, Pece-kút (a nemzeti park szabadon nem látogatható ősi pusztai jelleget megőrző területe, mely a pusztai szekérprogramok helyszíne is egyben)

Találkozás (program indulás, érkezés):

Hortobágy-Máta, Mátai Ménes – Nyerges Presszó

A program tartalma:

Pálinkás vendégfogadás (pogácsa, pálinka)

Szekerekkel megérkezés Máta-puszta belsejébe, a Pece-kúthoz, ahol a később Nobel-díjassá lett Konrad Lorenz és a Hortobágyot máig évről évre felkereső Festetics Antal együtt fogalmazták meg a nemzeti park létrehozását sürgető Pro Natura memorandumot, aminek a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsához eljuttatását követően végül 1973-ban létrejött az ország első nemzeti parkja. A Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta 1999-ben kiérdemelte az UNESCO világörökségi címet kulturális kategóriában a máig élő pásztorhagyományok, az évezredes hagyományos legeltetéses állattartás kapcsán. A szekérút során bemutatjuk a puszta ma is élő természeti és kultúrtörténeti értékeit, pásztorhagyományait. Megfigyelhetik a pásztorok viseletét, munkaeszközeit, munkájukat, és a pusztára jellemző pásztorépítményeket pl. a „seggen ülő” hodályt, a gémeskutat, a karámot, a vasalót. Hűvösebb időben pokrócokat biztosítunk.

Csikós bemutató: A pusztai fogatozást követően a csikós és pusztaötös bemutató közben rácsodálkozhatnak a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra, s elénk tárul Petőfi ismert verssora „a szekérrel a négyökör lassacskán ballagott”.

Alkonyati méneshajtás: Szemünk előtt száguldanak el a nóniuszok mielőtt a nap végén nyugovóra térnének. A vágtató lovakat a vendéghodály védelméből lehet megcsodálni, fotózni.

Csillagösvény mustra: Csillagász segít megismerni a pásztorok tájékozódását is segítő hortobágyi, nyári csillagképeket, megfigyeljük a Tejút csillagait (időjárás függően)

Szabadtűzön készült vacsora: A pásztorok hagyományos eledelét fogyasztjuk, melyet szemünk láttára készítenek el szabad tűzön.

Pásztorok élete, pásztorok éneke: Pásztoraink között a vendégek együtt fogyasszák el a vacsorát. A tábortűznél ülve a Hortobágy egyik örökös pásztora mesél életéről, munkájáról, miközben felcsendülnek a pásztorok kedvelt nótái, amihez a zenei aláfestést muzsikusaink biztosítják.

Szekerek indulása: 17.00 óra, Visszaindulás aznap este: 22.00 óra

Bővített program:

Az egy estés (alap)program meghosszabbítható, és kiegészíthető egy hangulatos pásztoréjszakával. Aludjon a szabad ég alatt! Gazdagodjon az éjszaka és a napkelte hangjai mellett egy igazán kivételes élménnyel. Ismerjük meg az éjszaka titokzatos neszeit, majd figyeljük meg a ménes kora reggeli kihajtását!

Pásztoréjszaka: Az éjszakát – kinek-kinek kedve szerint – a pásztortűz közelségében szabad ég alatt vagy a vendéghodályban, szalmán töltjük (lópokrócot korlátozottan biztosítunk), saját hálózsákról mindenkinek magának kell gondoskodnia. Érezzük az illatokat, hallgatjuk a csendet, vagy éppen a megelevenedő éjszaka lényeit kutatjuk, közben felbukkannak a régmúlt idők titokzatos szereplői és hiedelemviláguk. Legendák és élettörténetek elevenednek meg a puszta pásztorainak előadásában.

Tisztálkodási lehetőség biztosított (kútból húzott vízben lavóros, dézsás mosdási lehetőség)

Hajnali méneshajtás, kora reggeli ébresztővel: A legelőre tartó vágtató nóniuszok elszáguldanak a pusztában a szállásunk mellett, emiatt ezen a reggelen vélhetően a szokottnál korábban kelünk.

Reggeli pásztortál: A pásztorok eledelét fogyasztjuk az előző nap estihez hasonló kényelemben.

Szekerek indulása: első nap 17.00 óra

Visszaindulás: másnap reggel 9.00 óra

A programra a jegyvásárlást követően bejelentkezés szükséges!

A program időjárásfüggő!

Rossz idő esetén, vagy ha kevesebb mint 15 fő jelentkezik, a program 2018. június 23-án kerül megrendezésre.

Bejelentkezés, információ:

E-mail: turizmus@hortobagy.eu Tel.: 52/ 589 122

Jegyárak: A jegyek megvásárolhatóak a www.tixa.hu oldalon.

Bővebb információért keressen minket a Facebookon!

Bővített program: 35.000 Ft/fő
Rövidített program (alvás nélkül): 26.000 Ft/fő
Ha 2018. május 31-ig megvásárolja jegyét a tixa.hu oldalon, 5.000 Ft kedvezményt kap a jegy árából!

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ