Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
E-bike túrák HortobágyonE-bike túrák a Szatmár-BeregbenPusztajárat-turisztikai helyi busz Hortobágyon
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatKultúrtörténeti, építészeti értékekVezetett túrákMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenCsónakkalGyalogLátogatási szabályzatNemzeti parki belépőkártya
E-book (PDF)
Hortobágy-halastavi tanösvényMalomházi tanösvénySzálkahalmi tanösvényEgyek-pusztakócsi mocsarak Górési tanösvény
Hírlevél
Általános tájékoztatóHírlevél_2018. június
Online jegyvásárlás
Összes programHortobágyi Vadaspark
Turizmus - Hírek 2018-04-10

Peer Review Materában (Olaszország) 
-úti beszámoló-

Hajdú-Bihar megye Önkormányzatának felkérésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz a 2017-ben indult „Night Light” Interreg programban.

A projekt teljes címe: „NightLight” – Regionális politikák javítása a fényszennyezés csökkentése, illetve a csillagos égbolt védelme és ökoturisztikai hasznosítása érdekében” (Improving regional policies to reduce light pollution and protect and valorise dark night skies)

A projekt megvalósításának fontos része a szakértői csoportok kölcsönös látogatása a projekt-partnereknél. Ennek célja, hogy előadások, találkozók, tanulmányi kirándulások, interjúk során feltárják az érintett régió helyzetét, problémáit a fényszennyezéssel, a csillagos égbolt ökoturisztikai hasznosításával kapcsolatban, és a problémák megoldása, a fejlesztés, előrelépés érdekében tanácsokat, javaslatokat fogalmaznak meg.

Matera a dél-olaszországi Basilicata régió nagy múltú, rendkívül értékes építészeti és szellemi kulturális örökséggel rendelkező városa. Matera lesz Európa Kulturális Fővárosa 2019-ben.

Jelenleg folyik a jövő évi programsorozat előkészítése, amiben szerepet szánnak a csillagos égbolt mint természeti és kulturális érték bemutatásának, „hasznosításának” is. Ehhez lehetőséget adnak a közeli természetvédelmi területek (a várost déli irányból körül öleli a Parco della Murgia Materana (Parco delle Chiese Rupestri del Materano) és a közelben van a Parco Gallipoli Cognato illetve a Ente Parco Nazionale del Pollino), a csillagos égbolthoz is kapcsolódó ősi pásztorkultúra és más ezzel kapcsolatos hagyományok, értékek (őskeresztény sziklatemplomok, stb.), több bemutató csillagvizsgáló működik, illetve az, hogy ez a régió Olaszország legkevésbé fényszennyezett területei közé tartozik.

Matera a Parco della Murgia Materana felől (a terület többek között a fehérkarmú vércse fontos élőhelye)

Az előzetes felmérés szerint az olasz partner fő problémák között említette, hogy a fényszennyezés és a csillagos égbolt ökoturisztikai hasznosításának lehetőségei egyelőre kevéssé jelennek meg a lakosság és a politikai döntéshozók prioritásai között. A szakértőktől a „sötét égbolt” védelme illetve az asztroturizmus és a lakosság (elsősorban az iskolás korosztály) ezzel kapcsolatos környezeti nevelése fejlesztésének lehetőségeire vártak tanácsokat.

A szakértői csoportot a szlovén projekt partner vezette, tagjai között  holland, luxemburgi, dán és  magyar szakérők voltak (összesen 11 fő).

A program a következőképpen alakult:

A szakértő csoport résztvevői rendszeres napi megbeszéléseik mellett több alkalommal találkoztak a helyi szakértői „stake holder” csoport tagjaival és megvitatták a fenti lehetőségek és problémák különböző aspektusait. Találkoztak többek között a Parco Gallipoli Cognato igazgatójával, a Parco delle Chiese Rupestri del Materano szakembereivel, az Olasz Űrügynökség munkatársaival, a turizmus, a helyi politikai élet irányítóival, civil szervezetek képviselőivel.

Tanulmányi kirándulások alkalmával ellátogattak Castelmezzano településre mely az esetleg csillagoségbol-park címre is esélyes Parco Gallipoli Cognato szívében fekszik, a Parco delle Chiese Rupestri del Materano-ba, ahol a természetvédelmi oktatóközpontot és a környezeti nevelési lehetőségeket tanulmányozták. A csillagászati ismeretterjesztés jelenlegi és jövőbeli helyszíneiként az Anzi bemutató csillagvizsgálót és planetáriumot illetve az Olasz Űrügynökség materai központját tekintették meg. Számos előadást, esettanulmányt is meghallgattak, így többek között Basilicata régió készülő fényszennyezés szabályozásáról, a jelenlegi környezeti nevelési és asztroturisztikai programokról (Parco della Murgia Materana; Környezeti Nevelési Központ „Pedagogia del Cielo”), és a jövő évi programsorozat érdekes „összművészeti” megközelítésű „csillagzene” programjáról (Materai Zeneművészeti Konzervatórium).

A szakértői csoport tagjai lehetőséget kaptak a „jó gyakorlatok” – így a Hortobágyi Csillagoségbolt-park és az itt folyó munka ismertetésére is.

A szakértői csoport az 5 napos program eredményeként megfogalmazta ajánlásait, melyeket az utolsó napon tartott sajtótájékoztatón ismertettek. A részletes jelentés később készül el. Most csak néhány pontot ismertetnék, melyeket én javasoltam, és be is kerültek az előzetes jelentésbe:

  • Előkészítő felmérések után létre kell hozni a térség első csillagoségbolt-parkját. Lehetséges jelölt a Pollino Nemzeti Park.
  • A csillagos égbolt, az éjszakai zavarásmentes környezet megóvása be kell épüljön a meglévő védett területek (regionális és nemzeti parkok) kezelési terveibe és programjaiba (jelenleg ez hiányzik).
  • A fényszennyezés csökkentését a települési és regionális tervezés, fejlesztés részévé kell tenni.
  • A csillagos égboltot a turizmus és a környezeti nevelés „erőforrásaként” és integráns részeként kell tekinteni. Ennek megfelelően új, integrált turisztikai termék kidolgozása szükséges.

A fentieken túl számos ajánlás megfogalmazódott, melyek kialakításában szintén részt vettem.

A szakértői csoport tagjai az Olasz Űrügynökség rádióantennája előtt

 

Gyarmathy István
Jogi és Igazgatási Osztály

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ