Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Sajtóközlemény

2015. március 5.

Rétisas fészkelés Szatmár-Beregben

 

 

Pár év kihagyás után ismét fészkel rétisas a Bereg-Szatmári síkon. A fokozottan védett, nagytermetű ragadozómadár a nagyobb kiterjedésű tavak, folyók közelében telepszik meg, fészkét öreg fákra rakja. Száraz ágakból, gallyakból épített költőhelyén – az időjárástól függően- már márciusban teljes a fészekalj.

Átlagosan 1-3 tojást rak és az első tojás lerakását követően a tojó elkezdi a kotlást, ennek következtében a fiókák között pár nap korkülönbség van. A több mint egy hónapos kotlás után kikelt fiókákat a szülők vízimadarakkal, emlősökkel, halakkal táplálják. A megerősödött fiatal madarak június végén, július elején hagyják el a fészket.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai 2010 óta rendszeresen megfigyeltek ivarérett rétisasokat a Felső-Tisza mentén, azonban a fajnak bizonyított fészkelése csak 2012-ben volt, ekkor egy fióka repült ki.

A költés érdekessége, hogy mindkét szülő gyűrűzött madár volt, az azonosító számuk leolvasása után kiderült, hogy az egyik madarat 2006-ban Jászkiséren, míg a másikat 2004-ben Pródon gyűrűzték meg fióka korukban.

Idén ismét fészkelésbe kezdtek a rétisasok a Szatmár-Beregben, a természetvédelmi őrök mindent megtesznek a költés zavartalanságának a biztosítása érdekében.

 

A rétisas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1.000.000 Ft

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ