Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

 

 

A rendkívül ritka földikutya trágyatúró került elő Mezőtúron földikutya járatból

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Természettudományi Múzeum szakemberei, a Mezőtúr belterületén már egy évtizede ismert magyar földikutya (Nannospalax hungaricus) populáció felmérését végezték március elején. A munka elsődleges célja e rejtett életmódot folytató, fokozottan veszélyeztetett rágcsáló helyi állománynagyságának, valamint az egyedek aktivitásának és eloszlásának megfigyelése volt.

A terepi tapasztalatok megerősítették a faj jelenlétét mindkét ismert élőhelyen, sőt újabb, eddig nem ismert helyszíneken sikerült kimutatni a magyar földikutya jelenlétét. Mindezek ennek ellenére továbbra sincs szó az állomány erősödéséről, hanem inkább a faj lokális természetvédelmi helyzetének romlását és a veszélyeztetettség fokozódását dokumentálták.

 

Földikutya felmérés Mezőtúron, 2019. március

Fotó: Orcsik Tibor, HNPI

 

Magyar földikutya, fotó: Monoki Ákos

A fáradtságos kutatómunka örvendetes hozadéka, hogy az egyik feltárt járatból előkerült a földikutyával szoros kapcsolatban élő földikutya trágyatúró (Onthophagus kindermanni) egy hím egyede. Ez a bogár az egyik legritkább képviselője annak a rovarközösségnek, amelyek a föld alatt, járatokban élő rágcsálókhoz kötődnek. A zömmel holyvaalkatúak, sutabogarak és trágyatúrók komplexumát alkotó fajok olyan szorosan kötődnek a rágcsálókhoz, hogy önállóan nem is létezhetnek. A trágyatúrók az ürge vagy földikutya ürülékét dolgozzák fel, és az ivadékaikat is a gazda járataiban nevelik fel. A bogarak a gazdaállat járatát legfeljebb rajzás idején hagyják el, és ilyenkor rövid időre a felszínen is megfigyelhetők, sőt egyes megfigyelések szerint a juhtrágyát is felkeresik. Ez a nagyon ritka délkelet-európai elterjedésű bogár valószínűleg a Tiszántúlon éri el areájának nyugati határát. Az eddigi ismeretek szerint nálunk a földikutya és ürge járataiban él. A térség ürgepopulációnak felmérése során eddig még nem mutattuk ki, jóllehet ismert egy hasonló életmódú, bár jóval gyakoribb rokona, az ürgevendég trágyatúró (Onthophagus vitulus).

 

Földikutya trágyatúró, Fotó: Dr. Tallósi Béla

 

A földikutya trágyatúrót Magyarországon először 1960-ban jegyezték fel Szeged környékén. Ezután több mint fél évszázaddal Battonya környékén, földikutya által lakott löszgyepről került elő néhány példány 2013-ban (Merkl et al, 2014).

 

Idézett szakirodalom: Merkl O., Ködöböcz V., Deli T. & Danyik T. (2014): Bogárfaunisztikai adatok a Dél-Tiszántúlról (Coleoptera). (Faunistic data to the beetles from the south-eastern Great Hungarian Plain (Coleoptera).) – Crisicum 8: 99–152.

 

Dr. Tallósi Béla, Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ