Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

 

 

Láthatóbbá teszi a MAVIR Zrt. a távvezetékeket a veszélyeztetett térségben

 

A MAVIR Zrt. pródi (Hajdúböszörmény) térségben futó 400kV-os és 220kV-os elektromos távvezetékei által generált potenciális veszélyhelyzet ugyan eddig is feltételezhető volt a természetvédelmi szakemberek számára, de az idén kellett először tényszerűen szembenézni azzal a problémával, hogy a darvak számára extrémen ködös időben a távvezetékek kiemelt ütközésveszélyt jelentenek, ahol rövid időn belül akár tömeges pusztulásukkal is számolni kell.

Az áramszolgáltatók közép- és kisfeszültségű vezetékeivel ellentétben a MAVIR Zrt. nagyfeszültségű távvezetékeit nem lehet földkábellel kiváltani. Erre a tudomány jelenlegi szintjén még nincs lehetőség. Ezért a meglévő hálózatot az ütközésveszélyes zónában olyan eszközökkel kell ellátni, amik láthatóbbá teszik azt a madarak számára.

A probléma sajnos nem új keletű. Más országrészekben már találkoztak a kollégák ezzel a problémával, így ezen a területen is megvan a megoldás a veszélyesnek ítélt szakaszok láthatóvá tételére.

A természetvédelmi szakemberek által készített térkép alapján a MAVIR munkatársai megtervezték, mely szakaszokra kell felrakni a madáreltérítőket.

Kétfajta berendezést fognak rögzíteni a távvezetéksorra. Az egyik a RIBE névre hallgató, jól látható, fehér-fekete lapokból álló szerelvény, melyet a szél erőteljesen mozgat, így az jól látható. A lehetőségek mellett ez a legnagyobb eszköz, melyet a védővezetőkre fel lehet helyezni. Az áramvezetőkre a nagyfeszültség jelenléte miatt csak nagyon speciális madáreltérítőket lehet felrakni. A BIRDSMARK nevű eszköz kör alakú, leng a szélben, visszaveri a madarak által jól érzékelhető UV sugarakat és alkonyatkor fluoreszkálva jelzi a madarak számára a vezetéket. A BIRDSMARK eltérítőket 10, a nagyobb RIBE eltérítőket 20 méterenként fogják telepíteni a láthatóság növelése érdekében.

 

RIBE

Birdsmark

Az ütközések miatt a két távvezetéken összesen 18 km távolságban kell megoldani a vezetékek jelölését. Ezeken a távvezetékeken 4 olyan sodrony húzódik párhuzamosan, melyeket jelölnek, így több mint 70 km vezetéket fognak láthatóvá tenni.

A munkák elvégzésének határt szab az a körülmény, hogy a kosaras daruk csak száraz időben tudnak dolgozni a vezetékek alatti mezőgazdasági területeken, továbbá mindezt csak akkor tehetik, ha feszültség mentesítik, más szóval kikapcsolják a vezetékeket. A villamos energia átvitel általános igénye miatt erre csak korlátozott lehetőség áll rendelkezésre. Ebben az esetben két hétig lehet majd munkát végezni távvezetékenként a jövő évben.

Emiatt a teljes, veszélyesnek ítélt szakasz láthatóvá tételét két évre ütemezve tudják megoldani - még ha a legmodernebb technikát veszik is igénybe. Az eszközök installációja kosaras darukkal és drónokkal fog megtörténni.

Az eszköz elhelyezése drónnal

A MAVIR Zrt. munkatársai a rendelkezésére álló lehetőségek maximális kihasználása mellett mindent megtesznek annak érdekében, hogy a következő őszi daru vonulás megindulásakor már ködösebb időben is láthatóak legyenek a fokozottan veszélyes szakaszok, majd 2020-ra pedig már a kevésbé veszélyeztetett vezetékek ütközés elleni védelme is megvalósuljon.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. ezúton köszöni, hogy a munkában a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság partnerként működik együtt a közös cél megvalósításának érdekében.

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031     
2019. október
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ