Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Vörös gém

Ardea purpurea

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A vörös gém (Ardea purpurea) nagytermetű gémféle, testhossza eléri a 70-90 cm-t. Fejük keskeny, csaknem egybeolvad a hosszú, egyenletesen vékony sárga csőrükkel. Szemük szintén sárga színű. Fejtetejükön sötét sapkát viselnek, tarkójukról pedig általában két rövid, vékony fekete dísztoll lóg le. Fej- és nyakoldaluk vöröses színű, vékony feketés hosszanti csíkokkal a nyakoldalon és a nyak elülső részén. Hátuk és szárnyuk felső oldala vasszürkés színű, szárnyukon barnásvörösesen irizáló árnyalattal. Alsó szárnyfedőik rozsdabarnák.

Alsótestükön a mell némi feketés mintázattal tarkított gesztenyebarna, hasuk és a lágyéki rész pedig feketés. Farkuk rövid, lábaik hosszúak, sárgás színűek.

A hímek és a tojók hasonlók, bár a hímek színei kissé élénkebbek lehetnek.

A fiatalok kevésbé szürkések, inkább fakó vörösesbarna színűek, és a mintáik határozatlanabbak. Nyakoldalukon a sötét sávok keskenyek, olykor szakadozottak, hátukon és szárnyuk felső oldalán pedig a tollak közepe sötétbarnás, széles vöröses-okkersárgás szegéssel. Alsótestük sárgás krémszínű, barnásszürke hosszanti foltokkal.

Március legvégén, illetve április folyamán térnek vissza telelőterületeikről, és a párok április végén már meg is kezdik a fészekrakást. Laza telepekben költenek, fészkeiket a víz felszín felett 1–1,5 méteres magasságban építik meg összehordott nádszálakból. A tojók többnyire májusban rakják le 4-6 kékeszöld tojásaikat, melyeken a pár mindkét tagja kotlik. A fiókák 25-28 nap alatt kelnek ki. Kirepülésük előtt már ki-kijárkálnak a fészekből, majd július közepe táján hagyják el végleg, de a szülök rövid ideig még ezt követőn is etetik őket.

Költőhelyeiktől gyakran jelentős távolságokra is eljárnak táplálkozni. Elsősorban nád között vagy nádszegély mentén vadásznak, de kedvelik a székisásokat is. Táplálékuk alapvetően halakból, vízi rovarokból, apróbb rákokból, ebihalakból, piócákból, és egyéb puhatestűekből áll, de nyílt üde legelőkön pockokat, egereket, sáskákat is zsákmányolnak.

A hideg elől augusztus végén-szeptember folyamán vonulnak el, és a telet Afrika Szaharán túli részén töltik.

Elterjedés:

Elsősorban a mérsékelt és a trópusi éghajlatú területeket részesítik előnyben, így alapvetően Afrika, Dél-Ázsia, illetve Európa déli területein fordulnak elő.

Magyarországon szinte mindenütt megtalálható, de a hazai állomány legjelentősebb része az Alföld nádasaiban él.

Kimondottan nádaslakó faj, de olykor mocsaras területeken, üde, nedves réteken, alkalmanként tarlókon is találkozhatunk velük.

Természetvédelmi helyzet:

Hazai fészkelő-állománya stabilnak mondható.

A faj hazai populációira fészkelőhelyeik megsemmisítése (pl.: túlzott mértékű nádaratás, felgyújtás) jelenthet veszélyt, de a fészkelésük meghiúsulásához vezet költőtelepeiket magában foglaló víztestek lecsapolása is.

Védettség:

Az 1979-ben megalkotott madárvédelmi irányelv (2009/147/EK korábban 79/409/EGK) alapján Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj.

A Berni Egyezmény és a Bonni Egyezmény II. függelékében is szerepel. Az IUCN „nem fenyegetett”-ként tartja számon, illetve a magyar Vörös Listán szintén „nem fenyegetett”-ként jelenik.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

KOVÁCS GÁBOR (2014): Vörös gém Ardea purpurea Linnaeus, 1766. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 522-524. o.

KILLIAN MULLARNEY; LARS SVENSON; DAN ZETTERSTRÖM; PETER J. GRANT (2005): Madárhatározó - Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója, 3. kiadás; Park Könyvkiadó, Budapest

SHMIDT EGON (2000): Madárlexikon; Anno Kiadó, Budapest

MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET (2017) Magyarország madarai: Vörös gém. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ardpur; Letöltés dátuma: 2017-02-21

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829 
2020. február
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ