Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Vidra

Lutra lutra

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A vidra (Lutra lutra) részben vízi életmódhoz alkalmazkodott ragadozó kisemlős. A leghosszabb testű európai menyétféle (Mustelidae): A kifejlett példányok testhossza az 1-1,3 métert is elérheti, melyből a farok körülbelül 35-45 cm. A kifejlett hímek tömege 8-9 kg is lehet, míg a nőstények valamivel kisebbek, 5-6 kg-osak.

Széles, lapos fején apró, lekerekített fülkagylók és tapogatószőrökből álló bajusz található.

Orr- és fülnyílásai a víz alá merülve bezárhatóak. Szemgolyójának elhelyezkedése és annak belső felépítése szintén alkalmazkodott a vízi élethez, illetve az ezzel járó nyomás- és fénytörésváltozásokhoz, továbbá szemhéjmirigyének váladéka védi a szemét a víztől. Nyaka rövid, vastag. Megnyúlt, áramvonalas teste hengeres, melyet sűrű, tömött színű bunda fed.

Alapvetően barna színű, a színezet a test alsó felén kissé világosabb, illetve a toroknál és a fej oldalain ezüstösbarnába hajó. Kurta lábai meglehetősen izmosak, mancsain az 5-5 ujj közt úszóhártya feszül. Nagy talppárnája és kis ujjpárnái miatt jellegzetes nyoma van, melyet csak ritkán kísér karomlenyomat, ugyanakkor a ferde páros nyomképlete mellett olykor a farok vonala is látható. Farka többé-kevésbé hengeres, hegyén nagyon elkeskenyedő.

Egész évben aktívak, nem alszanak téli álmot. Alapvetően magános állatok, azonban párzási időszakban a hímek csatlakoznak a nőstényekhez és egy ideig együtt mozognak, illetve a szaporodást követően az öreg nőstények általában huzamosabb ideig együtt barangolnak kölykeikkel.

Ivarérettségüket viszonylag későn, 2-3 éves korukban érik el, és a vidrakölykök sokáig, akár egy éven túl is együtt maradnak anyjukkal. Ezeknek köszönhetően a két egymást követő nemzedék közötti idő megnő, ami jelentős mértékben közrejátszik a faj sérülékenységében.

Mivel hazánkban fő táplálékforrásainak szezonális ingadozása nem olyan jelentős, ezért szaporodásuk nem kötődik olyan szigorúan évszakhoz, azonban fő párzási időszak nálunk tél végére, tavasz elejére tehető. A nőstények víz fölé hajló fák tövében, maguk ásta kotorékokban készítik el vackukat, illetve olykor megtelepszenek vízparthoz közeli borzvárban, nádasban is. A vemhesség általában 61–71 napig tart, és egy alom rendszerint egy–három kölyökből áll. A fiatalok 4 hónapos koruk környékén hagyják el először a vackukat, de többnyire 10-13 hónapos korukig az anyjukkal maradnak. A hazai populáció demográfiájáról ugyan keveset tudunk, azonban a mortalitás az első évben valószínűleg igen nagyarányú. A kölyöknevelésben a hímek nem vesznek részt.

Vízhez kötődő életmódjuk ellenére életük jelentős részét a szárazföldön töltik, ahol tépõhelyekkel és ürülékkel (szagjelekkel) jelölik ki a meghatározott kiterjedésű vadászterületüket (revírüket). Ezeken a területeken jellemzően szürkülettől hajnalig járnak élelem után, hogy a napi táplálékszükségletük fedezéséhez, a testsúlyuk körülbelül 15 %-ával egyenértékű táplálékot zsákmányoljanak. Táplálékuk döntően halakból áll, de alkalmanként kétéltűeket, csigákat, kagylókat, rákokat, sőt, esetenként rágcsálókat is elfogyasztanak..

Elterjedés:

Széles elterjedésű faj, Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában egyaránt megtalálható. Európában 5 többé-kevésbé elszigetelt populációja él: a Brit-szigeteken, Skandinávia déli részén, Délnyugat-Európában, illetve Nyugat- és Kelet-Európában.

Magyarországon szinte minden olyan vizes területen előfordul, amely halakkal benépesült és ahol megtalálja búvó- és szaporodóhelyét, azonban a középhegységek területén, a Kisalföldön, a Duna–Tisza közének középső részén, illetve a Viharsarok országhatár közeli felében viszonylag ritkább. Genetikai változatosság szempontjából jelentős, hogy a hazai vidraállomány nem szétdarabolt (nem fragmentált), azaz egymással kapcsolatban állnak.

Általában halban gazdag folyók, patakok, holtágak, természetes és halastavak mentén élnek, azonban Nyugat- és Észak-Európában, illetve Dél-Délkelet-Ázsiában tengeröblökben, félsós mocsarakban is előfordulnak. A vizes élőhelyek közelsége nélkülözhetetlen számára, hiszen táplálékának jelentős részét a vízből szerzi.

Természetvédelmi helyzet:

A II. világháborút követően európai állománya a mérgező kemikáliák (PCB-k, DDT), a vadászat, illetve az élőhelyvesztés együttes hatására jelentősen visszaesett. Néhány iparosodott európai országból ki is pusztult, azonban a közép-európai országok egy részében stabilabb állományai maradhattak fenn.

Igen komoly veszélyt jelent a növekvő járműforgalom. Az erős vándorlási, szétterjedési hajlammal rendelkező vidrák egyre gyakrabban esnek gázolás áldozatává.

További veszélyforrások az illegális elejtés, a kóbor kutyák predációja, az élőhelyek rombolása (pl.: mederrendezési munkálatok, parti növényzet irtása), illetve a vizek szennyezése is.

Védettség:

Az 1992-ben EU által elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) alapján az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj.

A Berni Egyezmény II. függelékében szerepel, az IUCN „mérsékelten fenyegetett”-ként tartja számon.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

LANSZKI JÓZSEF (2014): Vidra Lutra lutra Linnaeus, 1758. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 704-708.o.

http://erdelyinimrod.ro/archivum/223

http://www.greenmania.eu/knowledge-base/endangeredspecies/vidra-lutra-lutra/

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
           01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30           
2019. szeptember
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ