Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Vérfű hangyaboglárka

Maculinea teleius

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A vérfű hangyaboglárka (Maculinea teleius) szárnyfesztávolsága 30-34 mm. A hím elülső szárnyának felszíne kék, a szegélyek fekete behintése széles, az erek is feketék. A belső foltsor a hátulsó szárnyon kisebb pettyekből áll. A nőstény elülső szárnya barnásfekete, kék behintése csupán a sejtben látható, ám gyakran teljesen hiányzik. Az elülső szárnyak fonákján a szemfoltsor fekete, majdnem egyenes és meredek lefutású, illetve csak igen finoman ívelt. A szegélyfoltsort főként a belső ívfoltok és a külső árnyékuk jelzi. A fonák a világos ezüstszürkétől (hímek) a világos kávébarnáig (nőstények) terjedhet. A nőstény felszíni kék behintésének mérete és intenzitása, illetve a fonák színárnyalatai is változhatnak.

Hernyói monofágok, kizárólagos tápnövényük az őszi vérfű (Sanguisorba officinalis). Az imágók megjelenése július elejére tehető, de folyamatosan tapasztalható friss kelés még augusztus végén is, így a rajzás szeptember közepéig is eltarthat.

A hangyaboglárka fajok (Maculinea spp.) hernyói nem a szokványosnak nevezhető növényi eredetű táplálékot fogyasztják, hanem életük egy szakaszában ettől jelentősen eltérő táplálkozást folytatnak. Bizonyos hangyafajok (Myrmica spp.) fészekparazitáiként hangyalárvákat fogyasztanak, vagy a hangyadolgozók etetik őket.

Elterjedés:

Euroszibériai faj, a zonális erdőssztyepp nedves edafikus társulásaihoz kapcsolódóan Nyugat-Európától Nyugat-Szibériáig fordul elő.

Magyarországon még a Tiszántúltól kezdve az alföldi részeken át az Alpokaljáig és az Északi-középhegységben is szórványosan elterjedt.

Vérfüves kaszálóréteken, kékperjés lápréteken és hegyi patakvölgyekben egyaránt előfordul, sík - és dombvidéken is megtalálható.

Természetvédelmi helyzet:

A legfőbb veszélyeztető tényező a rosszul időzített kaszálás, ugyanis egy későn (június 10. után) vagy a túl korán (szeptember vége előtt) végzett tisztító kaszálás a vérfű virágfejeket éppen abban a periódusban érinti, amikor a vérfű hangyaboglárka hernyói bennük fejlődnek, így hatalmas pusztulást idézhet elő.

Komoly veszélyt jelenthet az élőhelyek vízháztartásának megváltozása (lecsapolás, meliorációs árkok létesítése és fenntartása), ami kiszáradást, elgyomosodást és becserjésedést, majd elnádasodást eredményez.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) II. és IV. mellékletében szerepel.

A Berni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik. Az IUCN Vörös Listáján „mérsékelten fenyegetett”-ként tartják számon.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BÁLINT ZSOLT - AMBRUS ANDRÁS (2014): Vérfű-hangyaboglárka Maculinea teleius Bergsträsser, 1779 – In: HARASZTHY L. (szerk.) Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon. Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 314-316.o.

Dr. GOZMÁNY L. (1968): Nappali lepkék – Diurna in Magyarország Állatvilága - Fauna Hungariae XVI. kötet – Lepidoptera, 15. füzet. Akadémia kiadó, Budapest: 86.o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2020. június
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ