Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Vándorsólyom

Falco peregrinus

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

Közepesen nagytermetű sólyomféle. A nemek közötti különbség számottevő, a tojók mintegy egyharmaddal nagyobbak a hímeknél. Hazánkban a legerősebb felépítésű sólyomféle, teste zömök, mellkasa erőteljes, szárnya hegyes, a farok közepesen hosszú. A fejtető, a tarkó és a széles barkó palafekete, erősen kontrasztos fehér pofafolttal és torokkal keretezve. A felsőtest többi része, a hát, a vállak, valamint a szárnyfedők sötét palaszürkék, feketés mintázattal. Az alsótest fehéres, olykor némi rozsdás árnyalattal, a begytájékon és a mellén apró, cseppszerű mintázattal, az alsótest további részén, az alsó farkfedőkön és a gatyán pedig keresztsávozással. Faroktollai szintén palaszürkék, barnásfekete keresztsávokkal.

A fiatal madarak kissé eltérő színezetűek: a fejtető, a barkó és felsőtest barnásfekete színű, a pofafolt és a torok sárgásfehér, az alsótest pedig vörhenyessárgás árnyalatú, sűrű, hosszanti, fekete csíkozással.

Bárhol megtelepszik, ahol költésre alkalmas helyet talál. Más sólyomfélékhez hasonlóan, a vándorsólyom sem épít fészket, rendszerint sziklapárkányokon, más ragadozó madarak fészkeiben, nagyobb épületeken költ. A revírt a hím választja és őrzi, míg a fészek helyét a tojó szemeli ki. Nászrepülésük február végére, március elején figyelhető meg, melyet követően a tojó március végén, április elején rakja le 2-5 tojásból álló fészekalját. A kotlás elsősorban a tojóra hárul, míg a hím elsősorban eleséget hord párjának és csak rövid időszakokra ül a tojásokon. A fiókák 28-29 nap alatt kelnek ki, melyet követően viszonylag gyorsan fejlődnek, és kicsivel több, mint egyhónapos korukban már el is hagyják a fészket.

Azonban a kirepülést követően a családi kapcsolatok egy ideig megmaradnak, nyár végéig még a szülők etetik és tanítják vadászni a fiatalokat.

Elsősorban a kora hajnali és az alkonyati órákban vadászik, zsákmányát rendszerint magasból indulva nagy sebességű üldözés után a levegőben vágja le. Kifejezetten szereti a galambokat és varjakat, de sok egyéb madarat is zsákmányol, étrendjében gyakran szerepelnek énekesmadarak és vízimadarak is. Egyéb jellegű prédája elenyésző, de alkalomadtán bogarakat, denevéreket is elkap.

Az elterjedési területük északi részén előforduló madarak vonulnak, így az európai madarak egészen Afrikáig eljuthatnak. A délebbre fészkelők állandóak, a telet a fészkelő helyük közelében töltik. Az öregekkel ellentétben a fiatal egyedek igen nagy területeket kóborolhatnak be. Hazánkban szeptember és március között nagyobb számban lehet találkozni velük, azonban az itt fészkelő öreg madarak egész évben a költőhely közelében maradnak.

Elterjedés:

Világszerte széleskörűen elterjedt faj, csak az Antarktiszról, Új-Zélandról és foltszerűen elterjedési területének trópusi, illetve sivatagi részeiről hiányzik. Összesen 19 alfaját különítik el. A nálunk is élő törzsalak Európa nagy részén a tundrazónától délre a Pireneusokig megtalálható. Európában Izland kivételével mindenhol élnek állományai.

Magyarországon ritka fészkelő, de gyakori őszi-tavaszi átvonuló és rendszeres téli vendég.

Bár hazai állománya az 1960-as években összeomlott, 1997-ben a Pilisben újra megjelent, és azóta több tradicionális fészkelő helyére (Bükk, Cserhát) is visszatelepedett. Vonuláskor bárhol feltűnhet, de az Alföldön gyakrabban látni, mint a Dunántúlon.

Legtipikusabb élőhelyei a hegyvidékek és tengerpartok, de erdőkben, sőt, városi környezetben is előfordul. Vonuláskor és telelőhelyén a tengerpartokat, tavakat, mocsarakat és sík pusztákat részesíti előnyben.

Természetvédelmi helyzet:

A régebbi időkben alkalmazott erős rovarirtószer (DDT) okozta a legnagyobb problémát állományai számára. A DDT a táplálékláncon keresztül bejutott a sólymok szervezetébe, ahol felhalmozódott, és a madarak hormonháztartásra fejtette ki káros hatásait. Gyakran előfordult az is, hogy a tojások összetörtek a kotló madár alatt, hiszen a DDT hatására a tojás héjába nem épült be a kalcium, aminek köszönhetően a héj jelentősen elvékonyodott. Szerencsére a szer alkalmazását Magyarországon mára betiltották.

Kedvelt solymászmadár, aminek köszönhetően sokszor már a fészekből kiszedték a tojásokat, hogy azokat később értékesítsék. A szigorú természetvédelmi intézkedések következtében az ilyen jellegű tevékenységek hazánkban már nem jellemzőek, azonban egyéb emberi zavarások (pl.: turizmus, vagy erdészeti tevékenységek) még mindig előfordulnak, amelyek szintén megzavarhatják a kotló madarat.

Védettség:

Az 1979-ben megalkotott madárvédelmi irányelv (2009/147/EK korábban 79/409/EGK) alapján közösségi jelentőségű Natura 2000-es jelölőfaj.

A Berni Egyezmény II. függelékében is szerepel.

A Vörös Listán globálisan és európai viszonylatban is „nem fenyegetett”-ként tartják számon.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

KILLIAN MULLARNEY; LARS SVENSON; DAN ZETTERSTRÖM; PETER J. GRANT (2013): Madárhatározó - Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója, 5. kiadás; Park Könyvkiadó, Budapest

DR. SZÉKESSY VILMOS (szerk.) (1958): Magyarország állatvilága (Fauna Hungariae) XXI. kötet Madarak (Aves), Akadémia Kiadó, Budapest

ECSEDI ZOLTÁN, KOVÁCS GÁBOR, IFJ. OLÁH JÁNOS, KONYHÁS SÁNDOR, VÉGVÁRI ZSOLT, TAR JÁNOS, GÁL ANDRÁS, JUHÁSZ LAJOS, ZÖLD BARNA, EMRI TAMÁS, SÁNDOR ISTVÁN, ZEKE TAMÁS, SZILÁGYI ATTILA, GYÜRE PÉTER, KAPOCSI ISTVÁN, TAR ATTILA, KOVÁCS GERGELY, ENDES MIHÁLY, DUDÁS MIKLÓS (2004): A Hortobágy madárvilága. Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Balmazújváros – Szeged

UJHELYI PÉTER (szerk.) (2005):Élővilág enciklopédia – A Kárpát-medence állatai, Kossuth Kiadó, Budapest

SCHMIDT EGON (2000): Madárlexikon; Anno Kiadó, Budapest

MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET (2017) Magyarország madarai: Vándorsólyom. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-falper Letöltés dátuma: 2017-03-16

MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET (2018): 2018 év madara – a vándorsólyom; http://www.mme.hu/2018-ev-madara-vandorsolyom

http://www.iucnredlist.org/details/45354964/0 letöltés dátuma: 2017.03.16.

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1ndors%C3%B3lyom letöltés dátuma: 2017.03.16.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
       010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
             
2021. január
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ