Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Uhu

Bubo bubo

Fokozottan védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

Az uhu (Bubo bubo) Európa legnagyobb termetű bagolyfaja, testhossza 59-73 cm. Robosztus alkatukat még inkább kiemeli tömött, felfújt tollazatuk. Fejük nagy, tollfüleik hosszúak, és nagy szemeik narancsvörös színűek. Csőrük rendkívül erős. Vaskos nyakuk többnyire rövidnek tűnik, de olykor meglepően hosszúra ki tudják nyújtani. Ilyenkor jól láthatóvá válik fehéres torokfoltjuk. Hátoldaluk sötétebb barna színű, markáns feketés csíkokkal és vékonyabb keresztsávokkal, míg alsótestük sárgásbarna alapon sötéten, mellükön erősen csíkos. Szárnyuk lekerekített, szárnyfesztávolságul 138-170 cm. Farkuk rövid, felső oldala finoman keresztsávozott. Robosztus lábuk a karmokig tollasak, karmaik rendkívül erőteljesek.

Állandó madarunk. Az új párok általában ősszel alakulnak ki, és a párok rendszerint élethosszig együtt maradnak a revírjükön belül. Nagyon korán megkezdik a költést, többnyire március közepén már teljes a 2-5 tojásból álló fészekaljuk. Évente egyszer költenek. A tojók általában március elején rakják le első tojásaikat, és ezt követően rögtön meg is kezdik a kotlást, aminek eredményeképp a 34-36 napos kotlást követően a fiókák eltérő időben kelnek ki. Kezdetben a szülők folyamatosan melengetik, árnyékolják az utódokat, később már csak messzebbről őrzik a fészket. A már nagyobb fiókák az időjárás viszontagságai elől a fészekből kimászva keresnek menedéket, és éjjelente folyamatos hangadással jelzik hollétüket a táplálékkal érkező szülőknek. Általában kéthónapos korukra érik el a röpképességet, azonban szüleik gyakran még szeptember-októberben is etetik őket. Rendszerint a kikelt fiókát fele hagyja el sikeresen a fészket. 2-3 évesen válnak ivaréretté.

Termetüknek és erejüknek köszönhetően táplálékuk rendkívül változatos, zsákmánylistájukon a törpecickánytól, a sünön át, a fiatal őzgidáig sok minden szerepel. Madárzsákmányolásaik ugyancsak jelentősek, a mezei pacsirtától egészen az egerészölyvig, vagy akár más baglyokig sok mindent képesek elkapni és elfogyasztani. Étlapjukról a különféle hüllők, kétéltűek és rovarok sem hiányoznak.

A Dr. Bubó, a népszerű magyar rajzfilmsorozat főszereplője is egy uhu, erre utal a latinból kölcsönzött neve is.

Elterjedés:

Az uhu elterjedési területe rendkívül nagy: Európa legnagyobb részén megtalálható, csupán a nagyobb sík területekről, a Kárpát-medence belső alföldi területeiről, illetve Norvégia magasabb, erdő nélküli területeiről hiányzik.

Magyarországon néhány évtizeddel ezelőtt állománya jelentősen megfogyatkozott, alig néhány költőpár volt ismert. Jelenleg egyedszáma lassú növekedést mutat, mára valamennyi régebbről ismert költőhelyén jelen van. Legnagyobb számban hazánk északkeleti részén, hegyvidéki területeken költ.

Főként a hegy- és dombvidékek erdős területeinek fészkelő madarai. Változatos költőhelyeket használnak, leggyakrabban kőbányákban, sziklafalakon fészkelnek, ritkábban ragadozó madarak és fekete gólya elhagyott fészkeit foglalják el.

Természetvédelmi helyzet:

Európai költőállománya 1970 és 1990 között jelentős mértékben lecsökkent. Azóta sok országban stabilizálódott állományuk, illetve emelkedett az egyedszámuk. Ez részben köszönhető fogságban nevelt madarak kivadításának.

Az éjszaka vadászó uhuk gyakran ülnek fel nyílt területeken keresztülhaladó középfeszültségű légvezetékek tartóoszlopaira, melyeken rendszeresen áramütés éri őket.

Jelentős veszélyforrást jelent számukra a gépjárműforgalom is, gyakran esnek gázolás áldozatául.

Fészkelésük közben a zavarás, illetve a közelében folytatott mérgezések is komoly problémát jelentenek.

Védettség:

Az 1979-ben megalkotott madárvédelmi irányelv (2009/147/EK korábban 79/409/EGK) alapján Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj.

A Berni Egyezmény II. függelékében szerepel. Az IUCN „nem fenyegetett”-ként tartja számon, míg a hazai Vörös Listán is „veszélyeztetett”-ként tüntetik fel.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BAGYURA JÁNOS-HARASZTHY LÁSZLÓ (2014): UHU Bubo bubo Linnaeus, 1758. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 624-626. o.

KILLIAN MULLARNEY; LARS SVENSON; DAN ZETTERSTRÖM; PETER J. GRANT (2005): Madárhatározó - Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója, 3. kiadás; Park Könyvkiadó, Budapest

SHMIDT EGON (2000): Madárlexikon; Anno Kiadó, Budapest

MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET (2017) Magyarország madarai: Uhu. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-bubbub Letöltés dátuma: 2017-02-21

https://hu.wikipedia.org/wiki/Uhu

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829 
2020. február
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ