Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Törpeszender

Proserpinus proserpina

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A törpeszender (Proserpinus proserpina) kistermetű faj, szárnyfesztávolsága 40-50 mm. Az elülső szárny szegélye hullámos, illetve többszörösen karéjos. A középtér olajzöld, a középfolt zöldesfekete. A tőtér és a szegélytér zöld. A hátulsó szárnya sárga, a szegély szélesen fekete.

Fonákja zöld, az elülső szárnyon halvány, a hátulsón széles fehér sávval. A fej, valamint a tor elülső és oldalsó része sötétebb olajzöld vagy ritkábban barnászöld, a gallér a tor középső része és a potroh világosabb zöld. Potroha erőteljes, zömök, halvány zöldessárga gyűrűi keskenyek.

Az imágók május-június folyamán rajzanak, csak rövid ideig szürkületi időszakban, illetve hajnalban. A mesterséges fényforrás vonzza.

Eltérő élőhelyigényéhez igazodott a lárvák tápnövény választása is. A magaskórósokat preferáló példányok füzike fajokon (Epilobium spp.) élnek, míg a szárazabb élőhelyeken elsősorban parlagi ligetszépén (Oenothera biennis) fordulnak elő.

Elterjedés:

A Palearktikum nyugati részében szélesen elterjedt, de mindenütt lokális. Európában sehol sem gyakori.

Magyarországon csak szórványosan fordul elő. Az Alföld nagy részén hiányzik, viszont a Dunántúl déli részén gyakori is lehet.

Két fő élőhelytípusa ismeretes. Az egyik a sík-és dombvidéki vízfolyásokat szegélyező magaskórós-bokorfüzes társulások, a másik pedig a laza talajú, száraz, elgyomosodó bokros erdőszegélyek, parlagok.

Természetvédelmi helyzet:

Élőhelyein problémát jelenthetnek a vízügyi beavatkozások, a mederkotrás, illetve a lecsapolás.

Védettség:

Az Európai Unióban Natura 2000-es közösségi jelentőségű faj. Az EU által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) IV. mellékletében szerepel.

A Berni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik. Az IUCN „adathiányos” fajként tartja számon.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

BARANYI T. - KOROMPAI T. (2007): A Tiszántúl repülő ékkövei, Az Észak-Alföld nagylepkéi – Zöldike Ismeretterjesztő Sorozat 19., Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve: 8.o.

Dr. VOJNITS A. - Dr. UHERKOVICH Á. - Dr. RONKAY L. - PEREGOVITS L. (1991): Medvelepkék, szenderek és szövőlepkék – Arctiidae, Sphinges et Bombyce – Fauna Hungariae XVI. Kötet – 14. Füzet, Akadémia Kiadó, Budapest: 174.o.

DANYIK TIBOR (2015): Törpeszender (Proserpinus proserpina) Pallas, 1772. In DELI TAMÁS – DANYIK TIBOR (szerk.): A Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékei II., A Körös-Maros Nemzeti Park állatvilága – gerinctelenek; Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvas: 132. o.

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930         
2020. június
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ